wmaraci reklam
tr.link

SSD Nedir? SSD Nasıl Takılır? SSD Avantajları ve SSD Fiyatları

SSD Nedir? SSD Nasıl Takılır? SSD Avantajları ve SSD Fiyatları

Adını Solid State Drive’ın baş harflerinden alan SSD, Türkçe olarak “Katı Hal Sürücüsü” anlamına gelen bir veri depolama aygıtıdır.

SSD’ler, günümüzde çoğunlukla kullanılan mekanik sabit disklerin çok daha hızlı bir versiyonudur. Bu durumu daha iyi kavrayabilmek için şöyle bir istatistik verelim: “Mekanik sabit disklerin maksimum yazma hızı ortalama 150 mb/sn iken, SSD’lerde bu değer 560 mb/sn’ye çıkıyor.” Bu istatistikten sonra SSD’lerin yapısını merak etmeniz muhtemel. Standart bir SSD, PCB (Baskı Devre Kartı), bilgisayar ile bağlantıyı sağlayan bir ara yüz (SATA veya PCI-E), işlemci (SSD Kontrolcüsü) ve NAND Flash bellek çiplerinden oluşur. SSD’lerde sabit disklerde olduğu gibi motor, manyetik kafa gibi hareketli parçalar yoktur; bunun yerine epromlar vardır. Bu da verileri elektriksel olarak tuttuğu anlamına geliyor. İçerisinde diskler ve motorlar olmadığı için düşmelere, sarsıntılara karşı çok dayanıklıdır ve verilerinizin zarar görme ihtimali yok denecek kadar azdır.

SSD Neden Hızlı?

SSD’lerin çalışma mantığı RAM’ler ile neredeyse aynıdır. Veri yolları, her mikroçipe paralel bağlanarak istenilen bilgiye eş zamanlı olarak erişebilir. Buda SSD’lerin okuma/yazma işlemlerindeki hızının nedenini açıklıyor.

Bağlantı Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Bağlantı Nedir?

Bağlantı, herhangi bir şeyin iki veya ikiden fazla olmak üzere birbiriyle ilişki bulunmasına denir. Bağlantının günümüzdeki çeşitleri sayamayacağımız kadar çoktur. En basit örnekle internet bağlantısı dahi kendi başına oldukç...

SSD Nasıl Takılır?

Aldığım SSD’yi dizüstü bilgisayarıma nasıl takacağım?

Dizüstü bilgisayarınıza takacağınız SSD’ler genelde 2,5” boyutunda üretilir. Aldığınız SSD’nin bu boyutta olmasına dikkat ediniz. Dizüstü bilgisayarların sabit diskleri de genelde arkasındaki büyük olan kapağın altındadır. (Bu dizüstü bilgisayarlara göre değişiklik gösterebilir.) Bu kapağı açmadan önce mutlaka bataryanızı çıkartmanız gerekmektedir. Sonrasında sabit diski koruyan kapağın vidalarını sökerek sabit diskinize ulaşabilirsiniz. Sabit diskiniz genelde yerinde sabit durabilmesi için 2 vida ile sabitlenmiştir. Bu vidaları çıkarttığınızda altında bulunan kızak üzerinde hareket ettirerek sabit diskinizi çıkartabilirsiniz. Sabit diskinizin bir çerçevenin üzerine oturtulmuş olduğunu göreceksiniz. Onu bu çerçeveden de çıkartınız. Çünkü SSD’nizi bu çerçeveye oturtmanız gerekecektir. SSD’nizi SATA bağlantı noktalarına dikkat ederek bu çerçeveye yerleştiriniz. Sonrasında aynı sabit diskinizi çıkarttığınız kızağa oturun ve tam olarak sabitlendiğinden emin olunuz. Son olarak arka kapağı kapatıp, format işlemlerine başlayabilirsiniz.

Aldığım SSD’yi masaüstü bilgisayarıma nasıl takacağım?

Az önce söylediğimiz gibi SSD’ler 2,5” boyutunda üretilir fakat masaüstü bilgisayarınızda bu boyutta bir giriş yeri yoktur. Bundan dolayı SSD’nizi takabilmeniz için 3,5” boyutunda bir aparata ihtiyacınız olacaktır. Bazı SSD’ler bu aparat ile birlikte gelmektedir. SSD’nizi bu aparatın üzerine monte ettikten sonra aynı sabit diskinizi taktığınız şekilde takabilirsiniz. Ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

SSD Avantajları

  • Hızlı okuma/yazma süresi.
  • Daha uzun ömürlü olmaları.
  • Hareketli mekanik parçalarının olmamasından dolayı daha az arızalanmaları.
  • Çok daha az elektrik tüketimi.
  • Sessiz çalışmaları.
  • Çok küçük ve çok hafif olmaları.

SSD Fiyatları

SSD diskler çıktığı günden bu yana çok ciddi bir fiyat düşüşü yaşamasa da 2015 yılı itibari ile üretim maliyetinin biraz düşmesi ile fiyatlarında düştüğünü söyleyebiliriz. Üretim maliyeti, önümüzdeki yıllarda daha fazla düşeceğinden fiyatların birkaç yıl sonra daha uygun bir seviyeye gelmesi bekleniyor.

Günümüzde 120 GB’lık bir SSD ortalama 150 TL’ye, 250 GB’lık bir SSD ortalama 300 TL’ye, 500 GB’lık bir SSD ortalama 800 TL’ye ve 1 TB’lık bir SSD ise ortalama 1500 TL’ye alıcı bulabiliyor.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Versiyon
    Sedat önel Zirrat mobilden versiyon güncelleme nasıl yapılır... Versiyon
  • 2 Yandex
    Edab Yandex kelime işlemci programı mı... Yandex
  • 3 Kelime İşlemci
    yağmur kelime işlemci programı hangi amaçla kullanırlır... Kelime İşlemci
  • 4 SIM Kilidi
    Azerbaycan Merhaba iphone 12 pro max markalı telefonum hiçbir simkartı desteklemiyor ve operatöre kilitli uyarı... SIM Kilidi
  • 5 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al