Touch Screen, ekranın koruma yüzeyinin ardında kalan ve dokunmaları anlayarak kendince sinyaller üreten ekran teknolojisidir. Touch Screen veya Türkçesiyle dokunmatik ekranlar günümüzde akıllı telefon ve bilgisayarlar başta olmak üzere birçok üründe kullanılan bir teknolojidir.
Touch Screen Teknolojisi
Touch Screen teknolojisinin ilk defa gün yüzüne çıkmasının öyküsü sandığımızın aksine çok daha eskiye dayanıyor. İlk defa 1970 yılında CERN’de bir prototip olarak geliştirilen bu ekranların gelişimi 1975 yılına kadar devam ediyor ve ancak 1982 yılında üretime geçilebiliyor. Dijital cihazlar ve ekranlarla birlikte yüksek performansla kullanılmasıyla 2000’li yılların başlarına denk geliyor. Doğuşundan bu yana Touch Screen teknolojisi de şekil değiştirmiş ve geliştirilmiş bir teknolojidir. İlk başta yalnızca basit işlevleri algılayabilen bu ekran tipleri artık Multitouch adını verdiğimiz aynı anda birden çok hareketi algılayabiliyor. Hatta Apple’ın geliştirdiği 3D Touch teknolojisiyle birlikte dokunmatik ekranlar artık uyguladığımız kuvveti bile ölçebiliyor.
Telefon Nedir? Telefon Modelleri ve Telefon Yönlendirme
Telefon, insanların sözlü olarak iletişim kurmasına yardımcı olan bir alet olarak Graham Bell tarafından icat edilmiştir. İlk ve klasik telefonlar kullanımları zor olmasına rağmen insanların iletişimleri için büyük bir önem arz ed...
Touch Screen Nasıl Çalışır?
Touch Screen’lerin hepsi kendince yapısal farklılıklara sahiptir. Bazı Touch Screen’ler direnç sistemini kullanarak çalışırlar. Levhanın üzerindeki direncin artışı veya kesilmesi hesaplanarak bu sinyaller bir ana çipe gönderilir ve böylece Touch Screen vazifesini yerine getirmiş olur. Son yıllarda kullandığımız cihazlarsa daha yüksek hassasiyete sahip lazer teknolojilerini kullanıyor. Farklı açılardan birbirini gören lazer sensörlerinin bizim dokunuşumuzla birlikte lazer ışını kesiliyor ve böylece dokunulan bölgede bir hareket olduğu algılanıp diğer aygıtlara iletiliyor.