
Yatay geçiş, bir üniversite öğrencisinin, kayıtlı olduğu programı veya buna benzer bir programı başka bir üniversitede okuyabilmesine ve halihazırda okuduğu üniversite içerisinde benzer bir programa geçişine olanak sağlar. Üniversitesinden ve/veya bölümünden memnun olmayan, yanlış karar verdiğini düşünen öğrenciler için YÖK tarafından sunulan bir fırsattır.
Lisans öğrencilerinin yatay geçiş başvurusu yapabilmeleri için okudukları bölümde 2 dönemi tamamlamış olmaları gerekir. Hazırlık sınıfı bu dönemlere dahil değildir. Ön lisans öğrencilerinin ise ilk dönemi bitirmeleri, başvuru için yeterli olacaktır.
Yatay Geçiş Yöntemleri Nelerdir?
Yatay geçiş yöntemlerini üç temel başlık altında inceleyebiliriz:
- Kurumlararası Yatay Geçiş
- Kurum İçi Yatay Geçiş
- Merkezi Yerleştirme Puanına Göre
Kurumlar Arası Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
Kurumlar arası yatay geçiş; üniversitelerin eşdeğer veya benzer programları arasında, YÖK tarafından belirlenen kontenjanlar dikkate alınarak yapılır. Kontenjan ve başvuru takviminin yer aldığı yönerge; lisans ve lisans için temmuz ayında, sadece ön lisans öğrencileri için ise ocak ayında olmak üzere yılda iki kere yayınlanır.
Kurumlar Arası Yatay Geçiş Şartları
Başvuruda bulunan öğrencinin disiplin cezasının bulunmaması ve alt sınıf/sınıflardan başarıyla geçilmemiş dersinin olmaması gerekmektedir. Ayrıca genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.
Lisans öğrencileri ilk iki dönem (1. sınıf) ve son iki dönem (4. sınıf) yatay geçiş başvurusunda bulunamazlar. Ön lisans öğrencileri için de ilk yarıyıl ve son yarıyıl için aynı şey geçerlidir.
İkinci öğretim öğrencileri yine yalnızca ikinci öğretim programına geçiş yapabilirler. Şayet öğrenci ilk senenin sonunda bulunduğu sınıfta başarı bakımından %10’a girerek bir üst sınıfa geçmiş ise birinci öğretim programlarında da yatay geçiş başvurusu yapabilir.
Bir açık öğretim öğrencisinin, örgün öğretim programlarına geçiş yapabilmesi için ortalamasının 100 üzerinden en az 80 olması veya; merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği üniversitenin programının o yılki taban puanına eşit/ puanından fazla olması gerekir.
Vakıf üniversitelerinin bir programında burslu olarak eğitim gören öğrenciler de devlet üniversitelerine yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu durumda burslarından feragat etmiş sayılırlar.
Geçiş yapılan bölümler arasında %80 benzerlik olmalıdır. Birbirinden tamamen bağımsız iki bölüm arasında geçiş yapılamaz. Benzerlik üniversite senatoları tarafından belirlenir.
Kayıt dondurmuş olmak yatay geçişe engel değildir.
Öğrencilerin başarı puanlarının aynı olması durumunda merkezi yerleştirme puanları dikkate alınır.
Kurum İçi Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
Bir Fakülte, Yüksekokul veya Meslek Yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer birimler bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde ilan edilen süre içerisinde kurum içi yatay geçiş yapılabilir. Hangi programlar arasında yatay geçiş kontenjanı açılacağı, başvuru takvimi ile birlikte Öğrenci Dairesi Başkanlığı tarafından üniversitenin web sayfasında yayınlanır.
Kurum İçi Yatay Geçiş Şartları
Kurum içi yatay geçiş birinci ve ikinci yarıyıl yapılabilir. Başvuruda bulunan öğrencinin disiplin cezasının bulunmaması ve alt sınıf/sınıflardan başarıyla geçilmemiş dersinin olmaması gerekmektedir.
Eğer geçiş yapılacak olan program yetenek sınavı ile öğrenci alıyorsa diğer şartların yanı sıra öğrencinin; yetenek sınavında da başarılı olması gerekmektedir.
Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
Bir üniversitede kaydı bulunan tüm öğrenciler bu yöntemle yatay geçiş yapabilir. Bunun için öğrencinin üniversiteye girdiği yıl aldığı merkezi yerleştirme puanının; geçmek istediği üniversitenin, geçmek istediği bölümünün, o yılki taban puanına eşit veya bu puandan yüksek olması gerekmektedir. Bu şartın sağlanması durumunda öğrenci istediği ön lisans veya lisans programına geçiş yapabilir.