Yazma Koruması (Write Protection), bir donanım veya yazılımın içerisinde yer alan verileri korumak için sahip olunan bilginin üzerine yeni bilgi eklemeyi engelleyen koruma mekanizmadır. Yazma koruması olan bir disk, hafıza kartı, flash bellek veya yazılım içerisindeki mevcut bilgiler korunduğu için bu depolama aygıtları üzerindeki dosyalar silinemez ve içeriği değiştirilemez ancak farklı bir aygıta veya bilgisayarınıza kopyalanabilir durumdadır. Yazma koruması olan disklerde yer alan verileri okuyabilirsiniz ancak bu verilerin üzerine yeni sayılacak herhangi bir veri ekleyemezsiniz.
Peki, yazma koruması sistemine bir bilgisayar kullanıcısı neden ihtiyaç duyabilir? Yazma koruması sisteminin geliştirilmesinin amacı istenmeden meydana gelebilecek olası veri kayıpların tümüyle önüne geçmektir. Örneğin bir hafıza kartınız var ve bu hafıza kartının içerisinde özel fotoğraflarınızın yer aldığı birçok albüm var. Bu hafıza kartına yazma koruması ekleyerek, hafıza kartındaki verilerin başka biri tarafından veya sizin tarafınızdan yanlışlıkla silinmesini engelleyebilirsiniz.
Yazma koruması sistemi yeni geliştirilen bir sistem değildir. İlk defa Floppy disklerin kullanıldığı dönemlerde veri kaybının önüne geçilmek için geliştirilmiş ve 3.25” boyutundaki disklere bir koruma pini şeklinde eklenmiştir. Fiziksel bir tırnağa benzetebileceğiniz bu pin’i açık konuma getirildiği taktirde disket yazma korumalı oluyor ve bilgisayar kullanıcıları disk üzerinde yer alan verileri silemiyordu. Bu sistem daha sonraları hafıza kartlarında ve USB flash bellekler üzerinde de kullanılmaya başlanmıştır.
Yazma Koruması Kaldırma
Yazma korumasına sahip olan flash bellek ve hafıza kartlarının büyük çoğunluğunda fiziksel bir tırnak kullanılır. Bu tırnağı açık konuma getirdiğiniz anda disk yazma korumalı hale gelir ve içerisindeki verilerin düzenlenmesi imkansız hale gelir. Elinizdeki disklin bu şekilde bir yazma korumasına sahip olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Eğer diskin üzerinde bu şekilde bir tırnak göremiyorsanız hafıza kartı veya flash belleğinizin markası üzerinden arama yaparak herhangi bir pinin yer alıp almadığından emin olabilirsiniz. Eğer disk üzerinde fiziksel bir pin yer almıyorsa veya yazma koruması hatasını Windows içerisinde alıyorsanız dosya izinlerinizi gözden geçirmeniz gerekecektir.
Donanım Nedir? Bilgisayar Donanımı ve Donanım Parçaları
Donanım, bir elektronik aleti oluşturan tüm parçalara verilen isimdir. Bu parçalar çamaşır makinesinden otomobile bir çok ürünü meydana getirebilir. İç donanım ve dış donanım olmak üzere iki çeşit donanım vardır. İç donanım,...
Yazma Koruması Kaldırma Programları
İçerine dosya atmak istediğiniz veya içerisinden dosya silmek istediğiniz bir bellekte “Disk yazmaya karşı korumalı” hatasını alıyorsanız öncelikle diskin yazma korumasını kaldırmak için bir üst başlıkta verdiğimiz bilgilerden faydalanabilirsiniz. Yukarıdaki başlık tam olarak sorununuzu çözmediyse yazma korumasını kaldırmak için USB WriterProtector programından faydalanabilirsiniz. USB WriterProtector: USB ve hafıza kartlarınızın üzerindeki yazma korumasını kolayca bypass etmenize yardımcı olan kullanışlı ve ufak boyutlu, ücretsiz bir programdır.