- Google Algoritma Değişikliklerini Neden Takip Etmelisiniz?
- Google’ın Algoritma Güncellemeleri Nasıl Takip Edilir?
- 01- WM Aracı
- 02- Search Engine Journal: Google Algoritmaları Arşivi
- 03- Google Webmaster Central Blog
- 04- Twitter
- 05- MozCast
- 06- SEMrush Sensor
- 07- Rank Ranger Rank Risk Index Tool
- 08- Accuranker ‘Grump’ Rating
- 09- Algoroo
- 10- Panguin Tool
- Google Algoritma Güncellemesinden Sonra Ne Yapılmalı?
- Son Sözler
Google’da her yıl yüzlerce algoritma değişikliği yapıldığı söyleniyor. Elbette biz Google çalışanlarının yalancısıyız… Bu güncellemelerin bir kısmı kapsamlı güncellemeler olup; kedi, köpek, at, eşek ve panda gibi akılda kalıcı varlıklarla isimlendiriliyor. Yakın geçmişte gördüğümüz; Florida, Panda, Penguin, RankBrain ve daha niceleri buna esaslı birer örnek. Büyük algoritma değişiklikleri, birçok internet sitesinin SERP üzerindeki konumunu değiştirirken aynı zamanda sitenin yayıncılık kaderini ve gelirlerini de etkiliyor.
Bunların haricinde Google’ın düzenli olarak yaptığı minik güncellemeler var. Minik güncellemelerin çoğu kapalı kapılar ardında ve biz fanilerin haberi olmadan hallediliyor. Neyse ki müneccimlik yeteneğimiz olmasa da SERP üzerindeki Tsunami dalgalı değişikler ve çeşitli takip araçlarıyla güncellemelerden haberdar olabiliyoruz.
Peki, bir webmaster için Google algoritma değişikliklerini takip etmek neden önem arz ediyor?
Google Algoritma Değişikliklerini Neden Takip Etmelisiniz?
Kendinizi bir “webmaster” olarak adlandırıyorsanız, internet siteleriniz var ve bunların trafiğini (en kötü ihtimalle) yüzde 80’ini Google sağlıyor. SERP üstünde Tsunami fırtınaları başladığında başınızı sokacak gizli bir sığınak bulmak, SEO tekniklerinizi güncellemek ve çalışmalarınıza mantıklı yol haritaları çizmek adına Google’ı takip etmeniz şart.
İşin faydasını geçtik, Tsunami etkili algoritma güncellemeleri:
- Sitenizin sıralaması ve görünürlüğü
- Organik arama trafiği
- Geri dönüşümü
- ROI (Return of Investment)
- Gelir
gibi hayati faktörleri etkilemeyi başarıyor.
Kullanıcıların çoğu Google’ın algoritma değişikliğini siteleri cezalandırmak için yayınladığını düşünüyor. Oysa algoritmaların tümü, kötü siteleri ve hileyle hurdayla başarılı olmak isteyenleri aşağı çekmek için yayınlanıyor. Çünkü Google ancak bu sayede arama yapan kullanıcılarına daha alakalı ve üstün kullanıcı deneyimi vaat eden sonuçları ulaştırabiliyor.
Google çift taraflı bir savaş oyunu. Oyunun kazananları gibi kaybedenlerinin de olması gerekiyor. Eğer kaybedenlerin arasında olmak istemiyorsanız Google’ın algoritma değişikliklerini takip etmeniz lazım. Nasıl mı? Hemen aşağıdan devam ediyoruz:
Sunucularda Ucuzculuktan Çekinmek Neden Önemlidir?
Sunucuları metaforik bir şekilde açıklamak istediğimizde içerilerinde sitelerin ‘barındığı’ evlere benzetebiliriz. Elbette tıpkı biz insanlar gibi sitelerimiz de yeri geldiğinde oldukça ‘ucuz’ evlerde barınabiliyorlar. Peki, bi...
Google’ın Algoritma Güncellemeleri Nasıl Takip Edilir?
Algoritma değişikliklerini mercek altında tutmak sandığınız kadar kolay ve tek kanallı bir iş değil. Fakat modayı takip etmekten daha zor da değil. Tek yapmanız gereken olabildiğince çok kanallı çalışmak ve başarılı kaynakları takip etmek.
01- WM Aracı
Ya n’olacağdı? Türkçe olarak SEO dünyasında meydana gelen çarpıcı yenilikleri takip etmenizin en kolay yolu WM Aracı’ndan geçiyor. WM Aracı üzerinde güncel değişiklikleri takip edebileceğiniz üç farklı kanal var. Bunlar WM Aracı Blog’un #SEO etiketi, WM Aracı Forum’un Google ve Arama Motoru Optimizasyonu kategorileri. Listede daha ince kaynaklar da olacak ancak Türkçe ve anlaşılabilir olması adına bu kaynaklarımız es geçmemenizde fayda var:
- WM Aracı Blog #SEO etiketi
- WM Aracı Forum Google Kategorisi
- WM Aracı Forum Arama Motoru Optimizasyonu Kategorisi
02- Search Engine Journal: Google Algoritmaları Arşivi
Search Engine Journal, SEO’nun nabzını yakından takip eden en başarılı kaynaklardan biri. Aynı zamanda kendilerinin irili ufaklı tüm Google güncellemelerini dahil ettikleri kapsamlı bir güncelleme arşivi var. Bu arşivi takip ederek hangi güncellemelerin, nasıl ve ne yönde etkileri olduğunu kolayca takip edebilirsiniz.
03- Google Webmaster Central Blog
Aslında Google Türkçe Webmaster Blogunu geçtiğimi yıl yayına aldı ve fakat bekleneni verme konusunda başarılı olmadığını itiraf etmek lazım. Yayın sayıları çok az ve merkezi Webmaster blogunda yayınlanan içeriklerin tümünü Türkçe olarak bu kaynakta bulamıyoruz.
Merkezi blog üzerinden webmaster’ları ilgilendiren tüm güncellemeler hakkında en güncel blog girdileri bizzat Google tarafından paylaşılıyor. Resmi güncellemelerden haberdar olmak için Google’ın merkezi webmaster blogundan daha iyi bir kaynak elbette düşünülemez:
04- Twitter
Birkaç yıl önceye kadar Matt Cutts, Google’ı takip etmek için takip etmeniz gereken tek kişiydi. Güncellemeler, ipuçları ve beyin gıcıklayan sorular konusunda ilk adres oydu. Matt Cutts’ın Google’dan istifa edip, NASA’da domates yetiştirmeye gitmesiyle (ironi alert) bu pozisyon açığa düştü. Fakat hala takip edilesi harika insanlar var:
- Danny Sullvian: @dannysullivian ve @searchliasion
- John Mueller (Yeni Matt Cutts adayımız): @JohnMu
- Fatih Özkosemen (Matt Cutts için Türkiye şubesi): @fozkosemen
- Barry Schwartz (Search Engine Roundtable’ın hızlı editörü): @rustybrick
- Marie Haynes (Namı diğer Algoritma bekçisi): @Marie_Haynes
- Glenn Gabe: @Glenngabe
05- MozCast
MozCast, SEO dünyasının hava durumunu takip edebileceğiniz başarılı bir servis. Hassas terazi modunda çalışan MozCast son 24 saat ve 30 gün içindeki değişimleri de detaylı şekilde takip etmenize yardımcı oluyor. Daha detaylı bilgi için bkz: MozCast Nedir? MozCast Kullanımı ve MozCast Nasıl Çalışıyor?
06- SEMrush Sensor
SEMRush tarafından geliştirilen SEMRush Sensor, Google üzerindeki algoritma değişikliklerini takip edebileceğiniz faydalı bir diğer araç. Mobil ve masaüstü fark etmeksizin kullanabileceğiniz bu araç; 20 farklı kategori, SERP ve lokasyon özelliği gibi esaslı yeteneklere sahip.
07- Rank Ranger Rank Risk Index Tool
Power Rangers’ın orta göbek akrabası Rank Ranger, 10 bin alan adı ve anahtar kelime üzerinde günlük analizler yaparak değişimleri gözetiyor. Olası değişiklikleri makarna süzgeci gibi algoritmasından geçirdikten sonra değişim grafiği ortaya çıkartıyor. Oldukça başarılı bir araç:
08- Accuranker ‘Grump’ Rating
Accuranker, Google’ın ruhani haliyesini anlamanı niçin geliştirilen bir başka algoritma takibi aracı. Google bugün nasıl hissediyor? Eşref saati mi, eşek saati mi? Öfkeli mi, uysal mı yoksa durağan mı? Tüm bu kriterleri göz önünde tutarak Accuranker’ın Grump aracı, Google’ın ruh halini analiz etmenize yardımcı oluyor. İsterseniz ülke bazlı olarak çalışıp, size mail bildiriminde gönderebiliyor.
09- Algoroo
Algoroo, Google üzerinde 17 bin anahtar kelimeyi takip eden ve anahtar kelimelerdeki değişimlere göre (mobil ve masaüstü) Google’ın tavrını ölçümleyen başarılı bir araç. SEO dünyasındaki birçok kişinin haberdar olduğu bu araçtan siz henüz haberdar değilseniz ayrıca bkz: Algoroo Nedir?
10- Panguin Tool
Panguin Tool, Google’ın algoritma değişikliklerinden ne yönde etkilendiğini analiz etmenize yardımcı olan ücretsiz bir servis. Organik aramalarınızın güncellemelerden ne yönde etkilendiğini bilmek istiyorsanız ve Google Analytics kullanıyorsanız, belki Panguin Tool’a kanınız ısınabilir.
Google Algoritma Güncellemesinden Sonra Ne Yapılmalı?
Google tarafından doğrulanan ve henüz doğrulanmayanlarla birlikte bu sorunun 5 yanıtı var:
- Panik yapmayın.
- Algoritma değişikliğinden etkilenip etkilenmediğinizi analiz edin. Bazen teknik değişiklikler veya manuel işlem uygulamaları güncelleme etkisi oluşturabilir.
- Harekete geçmek için aceleci davranmayın, olabildiğince veri toplayın.
- Okunmaya değer kaynakları takip edin ve forumlarda bilgi alışverişi yapın.
- Mevcut değişiklikleri saptadıktan sonra SEO stratejinizde değişiklik yapın.
Son Sözler
Google’ın güncellemelerinin değişken olduğunu unutmayın. Bugün geçerli olan yarın geçersiz kabul edilebilir. Bugün sitenizi olumsuz yönde etkileyen algoritma rüzgarları birkaç gün, bir hafta veya ay içinde rotanızı zengin topraklara çevirebilir.
Son olarak, SEO ile ilgiliyseniz ve sizin de listemizdekiler dışında takip ettiğiniz kaynaklar varsa bunları yorum yaparak bizim ve diğer webmaster’larla paylaşmayı sakın unutmayın. Biz de bu kaynakları listemize ekleyerek daha güçlü bir liste oluşturabiliriz.