wmaraci reklam

Google Manuel İşlem Nedir? Türleri ve Manuel Spam Kaldırma

Google Manuel İşlem Nedir? Türleri ve Manuel Spam Kaldırma

Manuel İşlem, Google’ın Web Yöneticisi Yönergeleri şartlarının ihlalinin saptanması sonucunda sitenize uygunan bir ceza ve inceleme sürecidir. Manuel işlem bazen sitenin tamamını kapsarken bazen sadece Google tarafından sorunlu olan sayfalarınız için başlatılır. Manuel işlem uygulandığında siteniz bir inceleme sürecine sokulur ve inceleme süreci boyunca siteniz Google aramalarında eskisi gibi performans göstermeyebilir. Sitenizin manuel işleme girme nedenine bağlı olarak Google’ın bu konudaki tutum ve uygulamaları değişiklik gösterir. Ciddi bir spam nedeniyle manuel işleme girerseniz, Google sitenizin bazı sayfalarını veya tüm sayfalarını arama sonuçlarından kaldırarak sizi cezalandırabilir.

Algoritma değişiklikleriyle uygulanan cezaların aksine manuel işlemlerden kurtulmak Webmaster’lar için daha zorlu bir süreç anlamına geliyor. Çünkü Google’ın istediği çözüm değişiklikleri bazen açık uçlu olabilir ve sorunun nerede olduğunu anlamak güç olabilir. Sorunları çözüme ulaştırdıktan sonra ise siteniz için bir inceleme talebinde bulunmanız gerekir. İnceleme taleplerini kısa bir not yardımıyla oluşturduktan sonra gerçek Google çalışanlarının talebinizi değerlendirmesini beklemelisiniz. Talepler genellikle 48 saat içinde sonuçlandırılır fakat Google bu sürecin 4 hafta kadar sürebileceğini bildiriyor.

Manuel İşlem Nasıl Anlaşılır?

İnternet siteniz arama sonuçlarında eskisi kadar iyi performans göstermiyorsa bunun nedeni Google’ın Web Yöneticisi Yönergeleri şartlarını ihlal etmiş olması ve manuel işlem uygulanması olabilir. Sitenize uygulanan manuel işlem bildirimlerinden haberdar olabilmeniz için sitenizi bir Google servisi olan Search Console’a kayıt etmeniz, doğrulamanız ve sitenize ilişkin gelen kutusunu kontrol etmeniz gerekir.

Gelen kutusunda herhangi bir mesaj yoksa menüden ”Arama Trafiği > Manuel İşlemler” bölümünü ziyaret ederek burada bekleyen bir manuel işlem bildiriminin olup olmadığını kontrol etmeyi deneyebilirsiniz.

Malware Nedir? Malware Virüsü ve Malware Temizleme
İlginizi Çekebilir!

Malware Nedir? Malware Virüsü ve Malware Temizleme

Scumware olarak da adlandırılan Malware; bilgisayarınızın ayarlarını değiştirmek, yazılımlarınızı ortadan kaldırmak, sistem hatalarına neden olmak, kullanım alışkanlıklarınızı incelemek veya bilgisayarınızı saldırılara kar...

Google Manuel İşlem Türleri

Google tarafından uygulanan manuel işlemler iki ana türde görülür. Buna kısmi manuel işlemler ve site genelinde uygulanan manuel işlemlerdir. Kısmi manuel işlemlerde sitenizin sadece belli bir bölümü etkilenir ve sorunların giderilmesi daha kolaydır. Site geneline uygulanan manuel işlemlerin sonucunda ise sitenizin tamamı manuel işlemin etkisi altına girer ve ciddi sayfa otoritesi kayıpları şeklinde yorumlanabilir.

Kısmi olarak uygulanan manuel işlemlerin her zaman bir Google cezasına delalet olamayabileceğini unutmayın. Örneğin sitenize bir Anti-SEO girişimi yapılmaya çalışıldığında siteniz adında binlerce backlink oluşturulabilir. Google bu doğal olmayan link artışını algıladığında, linklerle algoritmanın manipüle edildiğini algılar ve sizi durumdan haberdar eder. Sorunu aştığınızda hem Google’ın güvenini kazanır hem de Anti-SEO girişimlerini boşa çıkarmış olursunuz.

Google Manuel Spam Kaldırma

Manuel spam işlemlerini kaldırmak için önce hangi manuel işlemle karşı karşıya kaldığınızın detaylarını bilmelisiniz. Bu bölümde Webmaster’ların en çok karşılaştıkları en popüler manuel işlem türlerine detaylarına ve manuel spam kaldırma adımlarına değineceğiz.

Sitenize Verilen Yapay Bağlantılar

Sitenize verilen yapay bağlantılarla ilgili olarak uygulanan manuel işlemin iki farklı türü vardır. Bunların ilki Google’ın siteniz için sistematik şekilde link çıkışı üretildiğini anlamasıdır. Bu durum sizin kontrolünüzün dışında geliştiği için sitenize arama motoru üzerindeki performansını etkilemez. Google sadece bu linkleri kaldırmanızı yoksa gelecekte olumsuz etkilenebileceğinizi belirtir. Dolayısıyla bu tarz bir işlemde olaylar sizin kontrolünüz dışında geliştiği için Google sizi suçlamaz ve sayfalarınızın otoritesi sarsılmaz.

İkinci türde ise Google bu yapay bağlantıların link şemaları aracılığıyla sizin tarafınızdan üretildiğini saptar. Arama motorunun algoritmalarını yapay linklerle değiştirmeye çalıştığınızı anlayan Google, bu linkleri kaldırmanızı veya reddetmenizi ister.

İlk sorunla başınız dertteyse Google’ın link reddetme aracını kullanarak doğal olmayan bağlantıları reddedebilirsiniz. Sorununuz ikinci bölümde açıkladığımız problemle örtüşüyorsa zorlu bir yolculuk sizi bekliyor olabilir. Bu aşamada sitenize zararı dokunan ve spam skoru yüksek olan linkleri keşfetmeli ve bu linkleri reddetmeli ya da kaldırılmasını sağlamalısınız. Google bu tür işlemlerde ne yazık ki bizlere açık ve net bir şekilde “Şu ve bu linklerini kaldır!” tarzında bir açıklama yapamayabiliyor. Haliyle çeşitli SEO araçlarını kullanarak yapay bağlantıları kaldırmak veya kaldırılmasını sağlamak bize kalıyor.

Linkleri saptayıp kaldırılmalarını sağladıktan sonra yeniden inceleme talebinde bulunarak yaptığınız değişiklikleri Google’a rapor edebilirsiniz. Eğer yeterince samimi olur ve Google’a sorunu çözmek için elinizden geleni yaptığınızı hissettirseniz, güzel bir onay ile yolunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Hangi linkleri reddettiğiniz dolaylı olarak Google üzerindeki arama performansınızı olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Linkler Google’ın açıklama bölümüne ekleyebileceğizden daha fazla ise herkese açık bir Google Docs dokümanı oluşturarak linkleri bu dokümana ekleyebilir ve linkini açıklamanıza ekleyebilirsiniz. Malware veya kimlik teşhisi gibi makul şüpheler nedeniyle Google’ın yalnızca Google Docs’a güveneceği unutmayın.

Sitenizden Verilen Yapay Bağlantılar

Yalnızca sitenize gelen bağlantılar değil, sitenizden verilen yapay bağlantılar da manuel işleme girmenize neden olabilir. Bu nedenden dolayı manuel spama giren internet sitelerinin Google aramalarındaki performansı düşebilir ve Google sitenizden gelen bağlantılara olan güven puanını düşürür.

Google, sitenizden paralı olarak link, tanıtım yazısı, link değişimi, sponsorlu içerik yöntemiyle yalnızca link oluşturma amaçlı yapılan eylemler olduğunu doğruladığında bunları sonlandırmanızı ister. Sitenizden verilen yapay bağlantılar sorunuyla karşılaştığınızda bu eylemlerin tümünü durdurmalı ve tekrardan inceleme talebi göndermelisiniz. Eğer tanıtım yazısı gibi kaldırmayacağınız içerikleriniz varsa bu içeriklerin linklerini nofollow olarak güncellemeyi deneyebilirsiniz.

Sitenizin büyüklüğü ve yaptığınız çalışmaların bir kapsamı sonucunda elinizde halledilmesi gereken oldukça büyük bir liste olabilir. Diğer sitelere verdiğiniz tüm linkleri kaldırdıktan sonra veya nofollow hale getirince yeniden değerlendirme talebi oluşturabilirsiniz.

  • Tüm link çıkışlarını kaldırmanıza rağmen Google yeniden değerlendirme talebinizi olumsuz olarak değerlendirirse sitenizin yorum bölümünden çıkan linkleri, ziyaretçi defterini ve varsa forumunuzdan çıkan dofollow linkleri kontrol etmeyi deneyebilirsiniz.
  • Google bu tür işlemlerde kullanıcı deneyimini aşırı ciddiye alır. Linklerin tamamını nofollow’a çevirmenize rağmen bu içeriklerin kalitesi düşük ve sitenizle tamamen alakasız ise Google’ın yeniden değerlendirme talebinizi olumsuz karşılayacağını unutmayın.
  • Nofollow olmasına rağmen sitenizdeki sponsorlu içerikler sadece link çıkışı elde edilmesi amacıyla hazırlanmışsa Google bu içerikler nedeniyle inceleme taleplerinizi reddedebilir.

Hacklenmiş İnternet Sitesi

İnternet sitenizin hack’lenmesi elbette sizin suçunuz değil ama sitenize enjekte edilen kodlar nedeniyle kullanıcılar zarar görürse bu sizin suçunuz olabilir. Google internet sitenizin hack’lendiğini anladığında bir manuel işlem başlatarak zararlı kodların veya linklerin kaldırılmasını talep eder. Google’ın belirttiği manuel işlemleri gerçekleştirip sitenizi tüm kullanıcılar için risk taşımayan haline geri dönüştürdüğünüzde yeni bir inceleme talebi göndererek sitenizin manuel işlemden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Zayıf İçerik

Google, bir sayfanın veya internet sitesinin kullanıcı deneyimine uyum sağlayan tarzda içerikler yayınlamadığını farkettiğinde zayıf içerik manuel işlemini uygulayabilir. Bu manuel işlemden kurtulmak için önce nelerin zayıf içerik kapsamında değerlendirildiğini bilmeniz gerekir;

  • Otomatik oluşturulan içerikler: Bir robot tarafından oluşturulan kullanıcıya değer katmayan veya değeri düşük otomatik olarak oluşturulmuş olan içerikler.
  • Reklam içerikleri: Sadece tek bir ürün veya servisi pazarlamak amacıyla oluşturulan, yeteri kadar açıklama yapılmamış başarısız reklam içerikleri veya sayfaları.
  • Diğer kaynaklardan içerikler: Kopyala yapıştır metoduyla veya spin yöntemiyle oluşturulmuş spam niteliği taşıyan içerikler.
  • Dış kaynaklı içerikler: Alanının uzmanı makale yazarları tarafından hazırlanmamış tanıtım yazıları ya da misafir yazılar.

Eğer internet siteniz bu içerik türlerinden birine sahipse içerikleri kaldırmanız ve kullanıcılara gerçekten değer katan içerikleri öne çıkarmanız gerekir. Sitenizin tamamı bu tarz içeriklerden oluşuyorsa sitenizi tümüyle elden geçirmeniz ve kaliteli içerikler üretmeniz gerekebilir. Kaliteli bir içeriğin temel gerekliliklerinin neler olduğunu bilmiyorsanız buradaki Google kaynağından yardım alabilirsiniz.

Tam Spam

İngilizcede “Pure Spam” olarak da adlandırılan bu manuel işlem türü panelinize farklı isimlerle yansıyabilir. Google’ın Webmaster Yönergeleri’nin ihlali halinde oluşan bu spam türünün çeşitli nedenleri olabilir. Otomatikleştirilmiş içerikler, doğal olmayan gelen veya giden bağlantılar, cloaking spam manuel işlemiyle karşılaşmanıza neden olabilir. Unutmayın ki, daha önceden bir manuel işlem alıp manuel işlemden çıktıktan sonra tekrar manuel spam’a girmeniz bu hatayı almanıza neden olabilecek en yaygın sebeplerden biridir.

Kullanıcı Temelli Spam

Blog, forum, sosyal veya bir üyelik sistemi barındıran web sitesinin sahibiyseniz, siz yapmasanız dahi kullanıcılarınızın yaptığı spam’lardan dolayı manuel işleme tabi tutulabilirsiniz. Google’ın evrensel adıyla “User-Generated Spam” adını verdiği bu manuel işlem, kullanıcılarınızın blog yorumlarında, forum panolarında veya profillerinde sergilediği normal olmayan davranışlar nedeniyle ortaya çıkabilir.

İnternet sitenizin ve üye sayınızın boyutuna göre kullanıcı temelli spam büyük bir sorun haline gelebilir. Öncelikle spam yapan profillerin hangileri olduğunu belirlemeli ve bu profillerin temizlenmesi gerekiyor. Bu aşamada bir bir tüm üyeleri gözden geçirmek mantıklı bir eylem olacakken yardımcı SEO araçlarıyla sitenizden giden bağlantılara göz atmak ve sorunlu profilleri sonlandırmak başarılı bir çözüm olabilir. Sitenizin yazılımsal bölümüne müdahalede bulunabiliyorsanız, tüm üyelerin link çıkışlarını nofollow’a dönüştürecek bir betik hazırlayarak manuel spam işleminden kurtulmayı deneyebilirsiniz.

Cloaking ve Hileli Yönlendirmeler

Bu manuel işlem iki farklı senaryoyu kapsıyor. İnternet siteniz arama motorlarına farklı, kullanıcılara farklı içerikleri gösteriyorsa bu Cloaking’dir. İnternet sitenizdeki sayfalara kullanıcı giriş yaptığı anda kullanıcılarınızı farklı sayfalara yönlendiriyorsanız bu da hileli yönlendirme örneğidir.

Cloaking ve hileli yönlendirmeler bazen internet sitesinin sahibi Webmaster tarafından yapılırken, bazen internet sitesinin hack’lenmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Her iki koşulda Google bu eylemleri bir spam olarak kabul eder ve bir an önce çözümlemenizi talep eder. Sorunun nedenini saptayıp çözüme ulaştırdıktan sonra yeniden inceleme talebinde bulunarak manuel işlemin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

Saklanmış Metinler ve Keyword Stuffing

Google, sayfanızda kullanıcılara gösterilmeyen fakat arama motorları tarafından taranabilen saklanmış metinler algıladığında veya Keyword Stuffing yapıldığını saptadığında sitenize manuel işlem uygular. Bu tip bir manuel işlem bazen internet sitelerinin hack’lenmesi sonucunda açığa çıkabilir. Hacker’lar sitenizin görünmeyen bölümlerine linkler ve anahtar kelimeler ekleyebilir.

Sitenizin görünen arayüzü üzerinde gizlenmiş metinler ve Keyword Stuffing çalışmaları olduğunu saptayamıyorsanız, çeşitli güvenlik araçlarından yardım alarak tarama yapabilirsiniz. Sitenizdeki saklanmış metinleri, Keyword Stuffing yapılan bölüm veya içerikleri, sitenize enjekte edilmiş gizli linkleri kaldırdıktan sonra siteniz için yeniden inceleme talebinde bulunabilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al