Bitcoin, herhangi bir merkeze veya bir kuruluşa bağlı kalmaksızın transfer edilebilen ve sanal cüzdanlar içerisinde saklanabilen sanal bir para birimidir. Bitcoin’in asıl çıkış kaynağı hakkında birçok farklı duyum internette dolanıyor olmasına karşın tam olarak kim veya kimler tarafından deneysel olarak sunulduğuna dair ne yazık ki tam ve kesinliğinden emin olunan bir bilgi yer almamaktadır. Tıpkı normal bir para birimi gibi var edilen bitcoin uzun yıllardır piyasada yer alan bir sanal para. Bu sanal para birimini değerli kılan şeyse kullanıcılarının ve biz insanların bitcoin’lere biçmiş oldukları değerdir.
Paranın fiziksellikten sıyrılıp dijital dünyaya geçişi konusunda en önemli adımlardan biri olarak görebileceğimiz Bitcoin’in yapısını anlamak ve bu sektörün içerisinde var olmak için gerçekten bu sayfadakilerden çok daha fazlasını araştırmanız, bilmeniz ve mantığını kafanızda doğru olarak oturtmanız gerekecektir. Normal bir para biriminin değerini merkez bankaları veya aracı kuruluşlar belirler ve paralar bu değer hacmi üzerinden işlem görür. Bitcoin’de de yine yerel ve ulusal bir borsa olmasına karşın net olarak bir bitcoin’e değer biçebilmek pek mümkün değildir.
Sistem ilk olarak 2009 Yılında tasarlandığında maksimum bitcoin için bir çıta miktarı belirlendi ve bu miktarın 2145 yılına kadar sabit tutulması kararı alındı. Böylece
Bitcoin tıpkı fiziksel paralarda olduğu gibi belli bir miktarda olacak ve asla arz/talep dengesinin dışına çıkılmayacak.
Peki, bu Bitcoin’lerle ne yapacağız ve aslında fiziksel dünyada bir karşılığı olmayan bu sanal birimini biz insanlar neden değerli kılıyoruz? Bitcoin öncelikle bir merkeze bağlı değil, bu durum bizlere hiçbir kesinti veya minimum kesinti şansıyla çok daha fazla alışveriş yapma imkanı sunuyor. Normalde bir bankadan para transferi gerçekleştirdiğimizde banka bizim için aracı olmuş olur ve yapyığımız işlem bu banka üzerinden gerçekleşir. Bitcoin ise çok daha farklı bir yapıda ve kişiden kişiye transfer edilen bir para birimi. Böylece kesintiler ya hiç olmuyor yada kullandığınız Bitcoin cüzdanına göre belli oranda fakat bankalara oranla çok küçük oranda gerçekleştiriliyor.
Bitcoin’ler kazanma yoluyla yada satın alma usulüyle edinilip, sanal cüzdanlar içerisinde barındırılabiliyor. İnternet üzerinde Bitcoin cüzdanı olarak hizmet veren birçok farklı web sitesi bulunuyor. Bu web siteleri sizin bitcoin’lerinizi sizin için saklarken bir diğer yandan da transfer işlemlerini gerçekleştirmenize yardımcı oluyor ve güvende kalmanızı sağlıyor. Sunulan bu hizmetlerin karşılığında da gerçekleştirilen transfer işlemlerinden küçük kesintiler yapılıyor.
Bitcoin’i artık evrensel açıdan baktığımızda popüler birçok web sitesi veya fiziksel mağaza kullanıyor ancak ülkemizde Bitcoin kavramı pek kullanılmadığı için ne yazık ki bu sanal para biriminin Türkiye kullanıcıları tarafından pekte tercih edilmediği aşikar.
Bitcoin Kazanma
Bitcoin kazanma işlemi veya diğer adıyla Bitcoin Mining, kuvvetli bilgisayarlarınızı Bitcoin ağına adamanızla gerçekleşiyor. Ne kadar kaliteli ve GPU gücü yüksek olan bilgisayarlara sahip olursanız o kadar çok maden yapabiliyor ve gerçekleştirilen matematik işlemlerinin çözümü sonucunda bitcoin elde edebiliyorsunuz. Bireysel olarak bitcoin madeni yapma işinin artık neredeyse sona erdiğini söyleyebiliriz. Çünkü 2009 yılında bu sistem ilk olarak ortaya çıktığında çok fazla kişi yatırım amacıyla Bitcoin madeni yapmaya başladı ve sistemin tüm yükünü aldıkları gibi fazlasıyla bitcoin madenini stokladı.
Bu durumda sistem de bitcoin’deki arz/talep dengesini korumak ve Bitcoin’in değerinin düşürülmesinin önlemek için bu matematiksel işlemlerin zorluğunu arttırdı. Evet, bugün dahi kişisel bilgisayarları kullanarak Bitcoin madenciliği yapabilmek mümkün, ancak ne yazık ki bu yapılan maden işlemleriyle artık zengin olmak yada elde ettiğiniz bitcoin’i yatırım amacıyla kullanmak pek mümkün değil.
Dijital Nedir?
Dijital, iki farklı sayıyı ifade eder. Biraz daha derine inecek olursak eğer dijital 1 ve 0 arasındaki veri ve işlemler topluluğudur. Bilgisayarlar ve akıllı cihazlar gibi dijital makinelerin ana yapısını oluşturan şey sadece ikili bir ...
Bitcoin Mining
Bitcoin Mining yani Bitcoin Madenciliği, bilgisayar gücünü kullanarak Bitcoin elde etmenize yardımcı olan işlemin adıdır. Artık kişisel bilgisayarlar ve özellikle güçsüz bilgisayarlar yardımıyla Bitcoin maden işlemi yapmak pek mümkün değil. Çünkü fazlasıyla yüksek kapasiteli bilgisayarlardan oluşan veri merkezleri bu konudaki neredeyse tüm boşluğu doldurmuş durumda. Bitcoin üzerinde madencinin çok olması maden çıkartma zorluğunun da çıtasını yükseltmiş bulunuyor. Yine de Bitcoin karşılığı reklamları izlemek ve web sitelerinde sörf yapmak gibi daha birçok aktiviteye katılarak yine bir nevi Bitcoin madenciliği yapabilmek mümkün.