GPU (Graphics Processing Unit) veya Grafik İşleme Birimi, meydana getirilecek 2D ve 3D görsel dosyalarını ekrana yazdırmak için kullanılan ve işlemi hızlandırmaya yardımcı olan işlemcidir. GPU'ları ülkemizde yaygın olarak ekran kartı olarak da adlandırabiliyoruz.
Bilgisayarlar, akıllı cihazlar, dijital ekranlar ve daha birçok dijital cihaz ekrana yansıyan görüntünün hızlıca ve kaliteli şekilde oluşturulması için GPU kullanmaktadır. GPU'lar ana kart üzerine tümleşik olarak yer alabildiği gibi ana kart üzerindeki GPU haricinde ayrı bir birim olarak da yer alabilir. Bazı GPU modelleri paylaşımlı (dedicated) olarak sunulurken bazıları da paylaşımsız birimler olarak sunulabilmektedir.
Bilgisayarlarda kullanılan GPU'lar yüksek performans sergileyebilir ve bu performansı sergilemek için de fazladan enerji ihtiyacı duyarlar. Tıpkı güçlü işlemciler gibi güçlü grafik işleme birimleri de ısınabilmektedir. Bu ısının düşürülmesini sağlamak içinse birim üzerine yerleştirilmiş soğutma ünitesi (heat sink) ve termal macun yer alır. Macun yardımıyla soğutma ünitesiyle işlemci arasında bağ kurulur ve soğutma işlemi başarıyla gerçekleştirilmeye çalışılır.
GPU Tweak
GPU Tweak, ekran kartınız üzerinde overclock işlemi yapmanıza yardımcı olan yazılımlardır. GPU Tweak alanında en önemli yazılımsa ASUS'un kendi ürünleri için tasarlamış olduğu ASUS GPU Tweak isimli resmi yazılımdır.
ASUS GPU Tweak'i kullanarak profesyonel kullanıcılar kendi ekran kartları üzerinde hız aştırma çalışmaları gerçekleştirebilir ve ekran kartından mevcut sisteminde daha yüksek performans elde edebilir. ASUS GPU Tweak kullanılarak ekran kartının ısısı, çekirdek hızı ve bellek frekansı özellikleri izlenebilir bu veriler doğrultusunda en sağlıklı optimizasyon çalışmaları gerçekleştirilebilir.
Tıpkı ASUS'un sunduğu resmi yazılım gibi resmi olan veya olmayan ekran kartınızda kullanılabilecek diğer yazılımları kullanarak sizler de bilgisayarınızın ekran kartı üzerinde overclock işlemi yapıp, donanımınızın maksimum performansla çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Yine de ekran kartı üzerinde overclock işlemi gerçekleştirmenin hem ciddi riskler içerdiğini hemde profesyonellik gerektirdiğini belirtmekte fayda var.
Dijital Nedir?
Dijital, iki farklı sayıyı ifade eder. Biraz daha derine inecek olursak eğer dijital 1 ve 0 arasındaki veri ve işlemler topluluğudur. Bilgisayarlar ve akıllı cihazlar gibi dijital makinelerin ana yapısını oluşturan şey sadece ikili bir ...
GPU Benchmark
GPU Benchmark, belli standartların kullanılarak grafik kartları veya işlemcilerinin performans açısından test edilmesi işlemidir. Bu test sonucunda elde edilen verilerle kullanıcılar diğer ürünleri ve donanımları karşılaştırarak hangi donanımın ne denli yüksek performans sunduğunu öğrenebilirler.
Benchmark testlerinde göz önüne alınan birçok kıstas vardır. Örneğin oyun amacıyla yapılan GPU Benchmark testlerinde FPS oranın en yüksek olması önemli bir kriter olarak kabul edilir. Bazı diğer testlerdeyse 3D ile çalışma oranının yüksekliği daha önemli bir kriter olarak kabul görebilir. Ekran kartınızın Benchmark testini gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz birçok faydalı ve ücretsiz yazılımı internet üzerinden bulabilirsiniz. 3D Mark 11 gibi yazılımlarla ileri seviyeli testler gerçekleştirirken overclock3d.net benzeri internet siteleri de GPU Benchmark testinizi yapmanıza yardımcı olabilir.