Bluetooth, kısa mesafelerde verilerin kablosuz olarak aktarımını sağlayan ve ilk defa 1994 yılında tanıtılan kablosuz iletişim teknolojisidir. Radyo frekanslarını kullanarak 2.4 GHz ile haberleşmeyi sağlayabilen Bluetooth teknolojisi açık alanda 10 metre düzeyinde çekim kapasitesine (cihaza göre çekim kalitesi ve alanı farklılık gösterebilir) bulunmaktadır. Bluetooth ile yapılan transferlerde 1 Mbps ile 721 Kbps arasında veri aktarım hızı elde edilir.
Bluetooth teknolojisi gelişiminin ve popülerliğinin doruk noktasını 2000’li yıllarda yaşamaya başlamıştır. Cihazlar arasında kablosuz veri transferini kolay hale getirerek insanların beğenisini kazanan Bluetooth teknolojisi, internet ve Wi-Fi teknolojisinin gelişimiyle birlikte popülerliğini kaybetmiştir. Bluetooth teknolojisi artık 2000’li yılların başında olduğu kadar popüler şekilde kullanılmıyor ancak hala birçok cihaz Bluetooth teknolojisini destekliyor ve Bluetooth teknolojisi kullanıcılar tarafından çeşitli alanlarda kullanılmaya devam ediyor.
Bluetooth Nerelerde Kullanılır?
Bluetooth teknolojisinin kullanımına verebileceğimiz en popüler örneklerden biri de akıllı cihazlar ve kameralardır. Bluetooth teknolojisine sahip bu tip cihazlardaki verileri doğrudan Bluetooth teknolojisi sayesinde kabloya ihtiyaç duymaksızın bilgisayarınıza aktarabilirsiniz.
Bluetooth’un popüler olarak kullanıldığı alanlara örnek olarak ayrıca aşağıdaki maddeleri gösterebiliriz;
- Bluetooth Kulaklık: Bluetooth kulaklıklar, kablosuz olarak birçok cihaza bağlanarak bu cihazlardan veri transferi gerçekleştirebilir.
- Bluetooth Fare ve Klavye: Bilgisayar kullanıcılarının büyük bir kısmı hala kablolarla uğraşma zorunluluğunu ortadan kaldırmak için Bluetooth teknolojisini kullanan fare ve klavyeleri kullanmaktadır.
- Bluetooth Hoparlörler: Herhangi bir Bluetooth vericisine bağlanabilen hoparlör sistemleridir.
- Bluetooth Otomobil Sistemleri: Sürüş esnasında gözünüzü ve ellerinizi aracın kontrol kumandalarından ayırmanıza gerek kalmaksızın görüşmeler gerçekleştirmenize yardımcı olan otomobil sistemleridir.
- Bluetooth Saat veya Adım Sayar: Bluetooth bağlantısını kullanarak mobil cihazınız veya farklı bir cihaza bağlanan ve bu iki cihaz arasında sürekli olarak veri transferinde bulunan saat veya adım sayarlardır.
- Bluetooth Kilit: Özellikle lüks otomobillerin büyük kısmı Bluetooth teknolojisiyle çalışabiliyor. Bu sayede bu araçların kullanıcıları mobil cihazlarından dahi araçlarının kilitlerini açabiliyor.
Hoparlör Nedir? Hoparlör Ayarları ve Hoparlör Testi
Hoparlör, elektrik akımındaki değişimleri ses titreşimlerine çeviren aletlere verilen isimdir. İlk olarak 1924-1925 yıllarında Chester W. Rice ve Edward W. Kellog tarafından üretilmiş olan hoparlörler zamanla gelişti ve değişti. Son ...
Bluetooth Nasıl Kullanılır?
Bluetooth’u kullanmanız için izlemeniz gereken adımlar her cihaz için farklılık gösterebilir. Fakat genel olarak prensipten bahsedecek olursak kullanacağınız cihazın yani, Bluetooth ile irtibata geçecek olan cihazların her ikisinin de Bluetooth özellikleri aktif olmaları gerekir. İki cihaz arasında öncelikle Bluetooth eşleşmesi yapılır. Eşleşme esnasında girilen parola sayesinde bağlantının güvenliği sağlanır. Daha sonra veri aktarımı, ses aktarımı vb. fonksiyonlar çalıştırılır.