CAM, açılımıyla “Computer Aided Manufacturing”, Türkçesiyle “Bilgisayar Destekli Üretim”, bilgisayar yazılımları ve donanımları aracılığıyla otomatikleştirilmiş şekilde üretim yapılmasıdır.
CAM ile üretim aşamasında sektörün ve malzemenin gereklilikleri nedeniyle farklı makineler kullanılır ve bilgisayardan yazılımlar aracılığıyla makineye gönderilen komutlar vasıtasıyla makine belirlenen işlemleri gerçekleştirir. Böylece insan yükünden minimum seviyede faydalanılırken CAM ile çalışmanın yüzlerce avantajı elde edilir ve seri üretim gerçekleştirilir.
CAM Hangi Alanlarda Kullanılır?
CAM için alan sınırlaması yapmanın neredeyse imkansız olduğunu söyleyebiliriz. Fonksiyonel olup olmaması bir kenara CAM doğru işleme tezgahlarıyla kullanılması halinde kullanıcısına tam olarak istenen ürünü istendiği şekilde verebilecek konsept yapısına sahiptir. Yine de örneklemek gerekirse CAM yardımıyla bugün otomotiv sektöründe, uçak parçalarında, robot üretiminde ve daha birçok alanda seri üretim gerçekleştirilir.
CAM'in Avantajları Nelerdir?
En büyük avantajı hızlı olması ve hata payının insan eli yada işçiliğine oranla yüzde bir oranından daha az seviyede olmasıdır. Örneğin standart bir işleme tezgahında insan gücü yardımıyla 2 günde çıkartılacak ürün CAM ile 45 dakika gibi bir sürede daha pürüzsüz ve kusursuz şekilde işlenebilir.
CAM'in bir diğer avantajı da kullanıcısına gerçek zamanlı kontrol imkanı sunabilmesidir. Üretim aşamasında operatör üretime istediği yerde müdahale edebilir ve yazılım üzerinden gerçekleştirdiği değişiklikler yardımıyla makineyi daha fonksiyonel olarak yönetebilir.