reklam
reklam

Drupal Nedir? Drupal İndir ve Drupal Kurulumu

Drupal Nedir? Drupal İndir ve Drupal Kurulumu

Drupal, hiç bir yazılım dilini bilmenize gerek kalmadan istediğiniz tarzda web sitelerini meydana getirmenize yardımcı olan kolay kullanım özellikli bir CMS sistemidir. Drupal, birçok farklı site konseptine uygun bir CMS sistemi olmasının yanı sıra ayrıca tamamen ücretsiz olarak kullanılmaktadır. Geniş eklenti desteği, sayısız teması ve birçok sunucunun işletim sistemi ihtiyaçlarını karşılaması nedeniyle Drupal birçok kullanıcı tarafından kullanılmaktadır.

Drupal İndir

Tamamen açık kaynak kodlu olarak geliştirilen Drupal'ı kullanmak için herhangi bir lisans anahtarı sahibi olmanıza gerek yoktur. Ücretsizdir ve kolaylıkla indirilebilir. https://www.drupal.org/download internet adresini ziyaret ederek indirme butonu yardımıyla Drupal'ın en güncel sürümünü indirebilirsiniz

Drupal Kurulumu

Drupal'ı kurmadan önce sunucunuzun tüm sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için https://www.drupal.org/requirements linkine giriş yaparak hızlıca göz atıp, Drupal'ın sisteminiz için uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Sistem gereksinimleri konusunda bir sıkıntı yoksa, bir üst başlıkta yer verdiğimiz linki takip ederek güncel Drupal sürümünü bilgisayarınıza indirin ve daha sonra arşiv içerisinden çıkartın. Arşiv içerisinden çıkan Drupal dosyalarını FTP veya diğer bir aktarma yönetimini kullanarak Hosting hizmetinizin içerisine atın. Transfer işlemi gerçekleşirken siz de kullandığınız hosting yönetim panelinize giriş yapıp (Cpanel vb.) yeni bir veritabanı kullanıcısı ve bu kullanıcı adına tanımlanmış  veritabanı oluşturun.

  • Drupal 7 ve 6 sürümlerinde sites/default/default.settings.php ayar dosyası gelmektedir.
  • Drupal 8 sürümünde ise ekstradan sites/default/default.services.yml dosyası bulunmaktadır.

Kuruluma geçiş yapmadan önce “default.settings.php” isimli dosyanını kopyalayıp adını “settings.php” olarak değiştirerek bir kopyasını daha eklemeniz gerekiyor. Eğer Drupal 8 sürümünde kurulum işlemi gerçekleştirecekseniz ayrıca “default.services.yml” dosyasının da kopyasını oluşturarak adını “services.yml” olarak değiştirmelisiniz.

Kurulum için Drupal her iki dosyaya da ihtiyaç duymaktadır, bu nedenle sadece bu dosyaların adını değiştirmeniz kuruluma geçemeyeceğiniz anlamına geliyor. Kopyalarını ekleyin ve kopyalarının adını değiştirin.

Son aşamada bu dosyaların CHMOD yani yazma izinlerini 644 olarak ayarlamamız gerekiyor.

Bu aşamadan sonra Drupal hangi dizindeyse o dizini de yazarak install.php dosyasına giriş yapıyoruz. Karşımıza Drupal'ın kurulum yardımcısı gelecektir. Bu aşamada bizden istenen bilgileri ve tercihlerimizi yaparak Drupal kurulumunu tamamlayabiliriz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Siber Suç
    Ziyaretçi Merhaba.şikayet edeceğim şahsın adını soyadını versem yeterli olur mu? Hangi telefon numarasını kull... Siber Suç
  • 2 Metin Yazarı
    Ziyaretçi Selam ben 17 yaşındayım metin yazarlığı konusunda hiç tecrübem yok ama bunu bi süre uzun uzun çalışı... Metin Yazarı
  • 3 Paypal
    Ziyaretçi İyi geceler turkiyeden paypal kart cikartmak istiyorum bu mumkunmudur acaba... Paypal
  • 4 Kelime İşlemci
    Ziyaretçi İlk wordprocessing programının (word'dan önce) adı nedir?... Kelime İşlemci
  • 5 Software
    Ziyaretçi Yazılımlar..bir eloktronik eşyanın kullanım süresini nasıl belirler..kullanım hakkını gasp etmek.doğ... Software
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al