CHMOD (Change Mode), Linux benzeri Unix bazlı işletim sitemleri ve serverlar üzerinde bir dosyanın veya bir dizinin okuma yazma iznini değiştirmek için kullanılan bir komuttur. Verilen yazma veya okuma izinleri sayesinde server o dosyaya ulaşmak için izin isteyen kişilere izin verir veya kısıtlama getirir. CHMOD her dosya için farklı olabilir ve her dosya yada klasör farklı bir CHMOD yani yazma/okuma iznine sahip olması gerekebilir.
CHMOD Ayarları
Özellikle CMS veya hazır scriptler kurarken mutlaka dosyaların sunucu üzerinde tam olarak çalışabilmesi için doğru CHMOD değerlerine sahip olması gerekir. Tüm dosyaların doğru izinlere sahip olması için ise ayarlamayı manuel olarak kullanıcıların kendileri yapabilmektedir. CHMOD ayarlarını yapmak için hosting paneliniz içerisinden bir web yöneticisi kullanabileceğiniz gibi ayrıca FTP hesabınız yardımıyla da bir dosya veya klasörün CHMOD ayarlarını değiştirebilirsiniz.
Örneğin FileZilla ve benzeri FTP programlarında FTP girişi yaptıktan sonra herhangi bir dizin veya dosyaya sağ tıklayıp “Dosya İzinleri” sekmesine giriş yaparak o dosyanın CHMOD ayarlarını değiştirebilirsiniz.
Linux Nedir? Linux Kurulumu ve Linux İndir
Linux, Unix'e karşılık olarak meydana getirilmiş olan hem ücretsiz hem açık kaynak kodlu hem de tamamen ücretsiz olan bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux'un çekirdeğinin kaynak kodları GNU lisansı kapsamı altında özgürce dağı...
CHMOD Komutları
CHMOD rakamsal komutlarında 7'ye kadar ayrı derecelendirme vardır;
- 0 – Hepsini Reddet
- 1 – Sadece Çalıştırma izni
- 2 – Sadece Yazma izni
- 3 - Çalıştırma + Yazma İzni
- 4 – Sadece Okuma izni
- 5 – Okuma + Çalıştırma izni
- 6 - Okuma + Yazma izni
- 7 - Okuma + Yazma + Çalıştırma izni
Yukarıdaki 7 dereceye kadar olan izinler 3 farklı grup için verilir.
- Sahip İzinleri – Dosya veya dizin sahipleri için
- Grup izinleri – Dosya veya dizinin ait olduğu grup
- Genel İzinler – Herkes için izinler