wmaraci reklam

First Person Shooter (FPS) Nedir?

First Person Shooter, oynanacak oyunun kahramanın kendi gözündeki bakış açısından gerçekleşmesidir. FPS oyunlarında ekranda ana karakterin eli ve kolu görünür. Eğer kahramanın elinde bir silah veya farklı bir nesne varsa bu nesne de yine ekranda fonksiyonel olarak yer alır.

FPS oyunlarının popüler hale gelmesinin ardında oldukça uzun bir öykü yer alıyor. Bilgisayarların donanımlarının gelişmesi ve 3D grafikli oyunlar dünyasına geçiş yapılmasıyla birlikte de FPS oyunları zirve zamanını yaşamaya başlamıştır. FPS oyunlarını popüler hale getiren ilk kült FPS bilgisayar oyunu yapımıysa 1993 yılında yayınlanan Doom isimli shooter (nişancılık) oyunudur.

FPS oyunlarında ekrana yansıtılacak her şey kahramanın kendi bakış açısı üzerinden gerçekleştirilir. Bu sayede oyuncuların kendini atmosfere kaptırması ve kendini bizzat oyunun kahramanının yerine koyması hedeflenir. Bu tür oyunlarda kahramanın elleri ve kolları ekrana yansıtılıp, silah veya başka bir ekipman eline alması gerekiyorsa bu ekipmanın tutuş şekli yansıtılır.

Eklenen ekstra özellikler sayesinde karakter sağına soluna ve arkasına doğru bakış atarak dönüşler yapabilir. FPS oyunlarında çoğunlukla yön değiştirmek için görüş açısının da değiştirilmesi şarttır. Örneğin başka bir tarafa bakarak yürümek birçok FPS oyunun doğasına aykırıdır. Oyunda grafiklerin birinci kişi olarak eklenmesinin yanı sıra gerçekçiliği arttırmak amacıyla ses efektleri de eklenir. FPS oyunlarının çoğunda karakterinizin sesini duyabilir, adım seslerini işitebilir ve nefes sesi gibi insani ses efektlerini hissedebilirsiniz.

FPS Oyun Türleri Nelerdir?

FPS mantıklı hem modern hem de eski oyunlarda görev modu ve çoklu oyuncu (multiplayer) modları yer alır. Görev modlarında oyuncular tekil olarak oyunu bilgisayar işlemcisine karşı oynayabilirken çoklu oyuncu modunda diğer oyunculara karşı mücadele edebilirler. FPS oyunlarında tekli veya çoklu oyunlarda ayrıca birçok karşılama çeşidi yer almaktadır;

  • Deathmatch (Ölüm Maçı): Amaç oyundaki diğer oyuncuların tümünü veya takımın büyük bir bölümünü öldürmektir. Takım veya oyuncuların hepsi ölüp bir kişi kaldığında deathmatch yani ölüm maçı da sona erecektir.
  • Capture the flag (Bayrak Ele Geçirme): Bayrak ele geçirme karşılaşmalarında ortak veya takımların sahip olduğu bayrakları ele geçirmek için mücadele verilir. Kendi takımının bayrağını korumayı başarıp, rakip tkaımın bayrağını ele geçiren takım karşılaşmanın galibi olur.
  • Last man standing (Kalan Son Kişi Ol): Oyuncuların arasında hayatta kalan tek kişi olmak yegane amaçtır. Tüm oyuncular ölüp, yalnızca tek bir oyuncu hayatta kalmayı başardığında oyun sona erecektir.
  • Özel Görevler: Tüm bunların dışında da oyunun senaryosu gereği farklı macera modları oyun içerisinde yer alıyor olabilir. Örneğin Counter Strike gibi popüler oyunlarda takım olarak hareket etmenin önemli olduğu bölümler, rehine kurtarma ve alanı bombadan koruma gibi oyun modları da bulunmaktadır.

FPS Oyunları

FPS oyunları dünyasının ilk üyesi 1973 yılında geliştirilen “Maze War” isimli savaş oyunudur. Daha sonradan bu tür oyunların yükselmesini sağlayan yapım 1992 yılında çıkış yapan “Wolfenstein 3D” oyunu olmuştur. Bu oyunu da FPS oyunlarının atası kabul edilen ve popülerliğiyle bilgisayar oyuncularına FPS oyunlarını tanıtan “Doom” oyunu olmuştur.

Tüm bu FPS oyunları hala dahi günümüzde oynanan ve yeni sürümleriyle çıkış yapan oyunlardır. FPS türünün modern örnekleriyse Battlefield, Call of Duty, Half-Life: Counter Strike gibi serileridir.

İpucu: FPS tarzında yer alan oyunların geneli Shooter tarzında olmasına karşın tüm FPS oyunları Shooter oyunu değildir. Kalıp olarak kullanılan sözcük birincil kişi bakışlı otomobil yarışı oyunları için de kullanılabilir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al