
Gemoloji, yani kıymetli taş bilimi, elmas gibi değerli taşları inceleyen bir bilim dalıdır. Gemoloji alanında çalışan bilim insanlarına gemolog denilmesiyle birlikte bazı kuyumcular da gemolog olabilmekte. Özellikle koleksiyoncuların satın aldığı değerli taşları incelettirmek için görevlendirilen gemolog’lar, taşları inceleyebilmek için mikroskoplar, bilgisayarlı aletler ve farklı derecelendirme cihazları kullanarak taşın cinsini, değerini, özelliklerini anlayabilirler. Ülkemizde ilk olarak 1984 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde bölümü açılan gemoloji, 2010 yılında da resmi olarak bilim dalı sıfatıyla kabul gördü.
Gemoloji Bilimi Neleri inceler?
Gemoloji bilimi, değerli taşların tüm her şeyini inceleyerek sertifikalandırılmasını sağlar. Uzman kişiler inceledikleri taşları, boyutlarına, renklerine, maddi değerine, fiziksel yapısına, imalat türüne, madde yapısına, oluşumuna ve hangi tarzda kullanılacağına kadar her konuyu sertifikalandırabilmekteler.

Bilim Nedir? Bilim Kurgu ve Bilim Haberleri
Einstein'a göre Bilim, her türlü düzenden yoksun duyu verileriyle, düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabasıdır. Bir diğer ünlü bilim adamı olan Bertrand Russell ise bilimi, gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluy...
Nasıl Gemolog Olunur?
Gemolog olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmekte. Fakat eğitim haritası belirlemeden önce hangi alanda gemolog olunacağı belirlenmeli. Gemoloji bilimi kendi içerisinde üç dala bölünmekte.
Gemoloji Dalları
- Değerleme Uzmanı: Değerli taşları inceleyip, taşın maddi değerini belirlemekle görevli kişiler.
- Açık Arttırma Uzmanı: Özel mülkiyete ait ve satışa çıkartılan taşların açık arttırma üzerinden satışını takip edip, satıştan sonra taşın satışını onaylayan kişiler.
- Laboratuvar ve Araştırma Uzmanı: Doğada bulunan taşların parçalarını ve fosillerini laboratuvar ortamında araştırıp taşları sınıflandıran uzmanlar.
Gemoloji Eğitimi
Üniversitelerin Gemoloji bölümünü okumak, bir gemolog olmak için yeterli değil. Hangi gemoloji dalında gemolog olunacağına karar verildikten sonra o dalın özel sertifikalı bölümlerine gidilip, başarılı şekilde tamamlayabilmek gerekiyor. Özel sertifikalı bölümlerden de mezun olunduktan sonra stajyer programlarına katılım sağlanmalı ve bu programları da başarıyla bitirmek gerekiyor. Stajyerlik sürecinin ardından bu sektörde iş bulma yolları açılacaktır.