Laboratuvar, bilimsel amaçla kullanılan ölçümlerin ve deneylerin gerçekleştirildiği alana verilen isimdir. Bu alan çoğunlukla kapalı ve steril bir ortamdır ve yapılacak işe yönelik materyalleri içerisinde barındırır. Laboratuvar alanından sorumlu kişilere ‘Laborant’ denilmektedir. Genel algının aksine bu ortamlar yalnızca tıp alanında kullanılan hastane odalarıyla sınırlı değillerdir. Mühendislik alanından okullara, fotoğrafçılıktan kimya ve fiziğe kadar pek çok alana yönelik araştırma ve deney alanı olan laboratuvarlar mevcuttur.
İsmi anıldığında çoğunlukla ellerinde tüpler, ortama yönelik maske ve tüpler olan bilim insanları akla geliyor olsa da bunlar ortamın şartları arasında yer almayabilir. Örneğin bir bilgisayar laboratuvarı bu tür gereçlere ihtiyaç duymazken, ilaçlarla ilgili çalışmaların yürütüldüğü bir odada bu tip donanımların bulunması gerekebilir. Laboratuvarlarda ilgili sorumlular kimi zaman bilim insanları olurken, kimi zamanlarda ise bu kişinin yardımcılığını üstlenen alanında yetkin teknikerler de görevli olabilir. Bir teknikerin görevi odada yer alan cihaz ve materyallerin düzenini sağlamak şeklinde özetlenebilir. Personel yaşanabilecek aksaklıkları da önleme çalışarak, odanın düzenli bir şekilde görevine devam etmesini sağlar.
Özellikle günümüzde kullandığımız pek çok gıda, içecek ilaç ve hatta eşya bu odalarda yapılan testler sonucunda karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla laboratuvarlar ve bu laboratuvarların verdiği tutarlı test sonuçları halk için oldukça önemlidir. Bundan dolayı pek çok üniversite ve eğitim kurumu sahip oldukları bu odalar ve odaların teknik anlamda sahip olduğu özelliklerle övünmekten çekinmez. Günümüzde pek çok lisans öncesi eğitim kurumunda dahi bilgisayar laboratuvarları gibi alanlar mevcuttur.