Keylogger, bilgisayarın klavyesinde basılan her bir tuşu kaydederek daha sonradan görüntülenmesine yardımcı olan yazılımlar ve donanımlardır. Çoğunlukla günümüzde yazılımsal olarak kullanılan Keylogger'ları biliyor olsak da tıpkı yazılımlar gibi donanım olarak işlev gören Keylogger'ları da bulabilmek mümkündür.
Bir keylogger'ın bilgisayar üzerindeki amacı aynı olsa dahi işlevi her zaman aynı olmayabilir. Tüm Keylogger'ların ana amacı o bilgisayarda basılan her bir tuşun kaydını tutmaktır fakat bazı keylogger yazılımlar bu kayıt dosyalarını bilgisayar içerisindeki dizine kaydederken bazı yazılımlar bu kayıt dosyalarını uzak bir sunucuya kayıt edebilir veya e-posta olarak belirlenen hedef adrese postalayabilir.
Keylogger'lar çoğunlukla casusluk amacıyla kullanılan yazılımlardır. Bir Keylogger fotoğraf veya yazılımın içerisine yerleştirilebilir yada Keylogger'a yazılımmış süsü verilebilir. Keylogger yazılımlar bilgisayardaki her bir tuş hareketini kayıt ettiği için kullanıcıların yazmış olduğu kullanıcı adları veya şifreleri de kolaylıkla kayıt altına alarak kötü niyetli kişilerin eline geçmesine neden olabilir.
Keylogger Yapımı
Keylogger yapımının mantığı son derece basit olmasına karşın pratikte sanıldığı kadar da kolay olmayabilir. Kendinize ait ve işlevsel bir Keylogger yapmak için öncelikle yazılım dillerinden herhangi birini bilmeniz ve özel bir yazılım programlamanız gerekir.
Yine de piyasada ücretli olarak sunulan kendin yap Keylogger'larından birini satın alarak Keylogger yardımıyla kişisel bilgisayarınızın kullanımını takip edebilirsiniz.
Keylogger'ların oluşturulması yasal olmasına karşın kimlik avı için kullanılması büyük ve ciddi yasal yaptırımlara neden olabilmektedir.
E-Posta Nedir? E-Posta Adresi Alma ve E-Posta Servisleri
E-Posta (Elektronik Posta), bilgisayar ve internet teknolojileri sayesinde internet üzerinden haberleÅŸmeye yardımcı olan, iki veya ikiden fazla kiÅŸi arasında bilgi alışveriÅŸini kolaylaÅŸtıran haberleÅŸme sistemidir. Ä°lk e-posta 1971 yılÄ...
Keylogger Silme
Bilgisayarınızda hali hazırda bir antivirüs yazılımı yüklüyse ve bu yazılımın gerçek zamanlı koruma özelliği bulunuyorsa herhangi bir Keylogger tehdidinde karşı güvenlik yazılımınız sizi zaten uyaracak ve otomatik olarak şüpheli dosyayı silecek veya karantinaya alacaktır. Fakat bilgisayarınızda hiçbir güvenlik yazılımı kullanmıyorsanız o zaman Keylogger'lar için bilgisayarınızı açık birer hedef haline getirebilirsiniz.
Bilgisayarınıza Keylogger veya farklı bir casus yazılım giriş yaptığında öncelikle bu yazılımın keşfinin yapılması gerekir. Örneğin Keylogger'ların tamamı Görev Yöneticisi'nin işlemler penceresi içerisinde görünür. Orta seviyede bir bilgisayar kullanıcısı olmanız halinde buradaki işlemleri takip ederek bilgisayarınız içerisinde herhangi bir Keylogger'ın çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz. Çalışan bir Keylogger dosyasını bulduğunuzda bilgisayarınızı güvenli modda çalıştırarak bu Keylogger'ın aramasını yapabilir ve casus yazılımı silebilirsiniz.
Eğer Keylogger için keşif yapabilecek kadar deneyiminiz yoksa bilgisayarınıza kuvvetli ve lisanslı bir antivirüs indirip, bilgisayarınızı bu yazılımla geniş tarama modunda tarayarak Keylogger'ın bulunup sistemden tamamen kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.
Bir diğer alternatif metot ise bilgisayarınızın işletim sistemini kaldırıp tekrardan kurmaktır. Bilgisayarınıza format atıp işletim sistemini yeniden kurmak Keylogger'ın kaldırılması için güzel bir çözüm olsa da Keylogger eğer sürekli kullandığınız bir dosya veya yazılım içerisinde saklanıyorsa bu dosyayı yeni işletim sisteminizde açtığınızda Keylogger tekrardan işleve geçecektir.