KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlığına bağlı olarak sosyal ve ekonomik alandaki ihtiyaçların giderilmesi amacıyla 1990 yılında kurularak faaliyete geçirilmiş devlet kurumudur.
Halk arasında uzun ismi yerine daha çok KOSGEB olarak tanıdığımız kurum, yeni iş alanları ve işletmelerin açılması için yerli girişimcilere hem eğitim hem maddi alanda destekler sunan kuruluştur. KOSGEB’in sunduğu desteklerin bazıları hibe (karşılıksız) bazılarıysa kredi (karşılıklı) yardımlardır.
KOSGEB Destek
Ülkenin kalkınıp, yüksek teknolojiye sahip olabilmesi için kendi içerisindeki girişimcilerin çokluğu ve girişimcilerin en iyi şekilde yetiştirilmesi oldukça önemlidir. KOSGEB sunmuş olduğu karşılıklı veya karşılıksız destekleriyle girişimcilerin en iyi şekilde yetiştirilip geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Kurum olarak gelişimini tam anlamıyla tamamlayamamış olmasına karşın KOSGEB’in yerli girşimcilerimize sunduğu destekler ve ekonomi üzerindeki payı yadırganamaz gerçeklerden biridir.
KOSGEB’in sunduğu desteklerin arasında;
- Kobi Proje Destek Programı
- Kredi Faiz Desteği
- İşbirliği Güç Birliği Destek Programı
- Ar-GE
- Genel Destek Programı
- Tematik Proje Destek Programı
- Laboratuvar Destek Programı
- Gelişen İşletmeler piyasası ve KOBİ Destek
Destekleri ve teşvikleri yer almaktadır.
Faiz Nedir? Faiz Hesaplama ve Faiz Oranları
Faiz, en kısa tanımıyla para için ödenen kiradır. Bankalar veya şahıslar arasındaki yapılan anlaşmalar sonucunda paranın işletilmesi ve değer kazanması için belli bir oranda paranın kendini katlaması/kazanacağı değer belirlenir v...
KOSGEB Başvuru
KOSGEB’e başvuru yapmadan önce KOSGEB’in her girişimciye açık olmadığını bilmeniz gerekiyor. KOSGEB’e başvuru yapabilmek için öncelikle aşağıda yer verdiğimiz üç şarttan en azından birini yerine getirmiş olmanız gerektiğini unutmayın;
- Kurumun vermiş olduğu iş kurma danışmanlığı veya uygulamaları olarak verilen eğitimlerden herhangi birini almış olmak.
- Kurum kanadıyla üniversitelerde gerçekleştirilen gen girişimci geliştirme projelerine katılıp, başarıyla mezun olan öğrencilerden biri olmak.
- İŞGEM’in bünyesinde 1 yıl içerisinde işletme kurmuş olmak.
Şayet yukarıdaki şartlardan herhangi birini karşılıyorsanız o halde KOSGEB’e siz de başvurabilirsiniz. KOSGEB’e başvuru için şu adımları takip etmeniz gerekecektir;
- KOSGEB’in web sitesine giriş yaparak sisteme kayıt olun.
- İşletmenizin KOBİ sıfatına sahip olup olmadığının belirlenebilmesi için KOBİ Beyannamesini doldurun.
Yukarıdaki iki adımı tamamladıktan sonra KOSGEB’in uzmanları kayıt ve beyannamenizi inceleyecek, uygun olması durumunda size sonuç bilgisiyle geri dönecektir. Bu aşamadan sonra KOSGEB uzmanlarıyla uygun olan destek için görüşmelere başlanacaktır.