netbozum
wmaraci reklam

Plugin Nedir? Plugin Nasıl Yüklenir?

Plugin Nedir? Plugin Nasıl Yüklenir?

Plugin (Eklenti), bir ana programa normalde sahip olmadığı ekstra özellikleri kazandıran işlevsel yazılımlardır. Plugin'lerin hiçbiri kendi başına bir program işlevi göremez ve ana programdan bağımsız olarak tek başına çalışamaz.  Birçok yazılım geliştiricilerin önünü açmak ve kendi düşünemedikleri noktalarda geliştiricilerin yardımda bulunması amacıyla Plugin yapımını desteklemektedir.

Upload Nedir? Upload Hızı ve Upload Siteleri
İlginizi Çekebilir!

Upload Nedir? Upload Hızı ve Upload Siteleri

Upload, bir dosyayı modem veya ağ kullanarak farklı bir bilgisayara/sunucuya gönderme işlemini açıklamak için kullanılan bir terimdir. Bilgisayarımızla internete bağlandığımız andan itibaren yapmış olduğumuz birçok işlem için in...

Plugin Nasıl Yüklenir?

Plugin yani eklentiler sayesinde bir yazılımı olduğundan çok daha fonksiyonel hala getirebilmek mümkün. Artık plugin dediğimizde genellikle akla ilk gelen şey bir paket yazılım oluyor. Çünkü plugin'lerin asıl amacı programa ekstradan bir fonksiyon daha kazandırırken bu sırada da kesinlikle kullanıcıları uğraştan kurtarmaktır. Bu başlık altında kısaca birkaç popüler CMS sistemi için nasıl Plugin yani eklenti yükleme işleminin gerçekleştirilebileceğinden bahsedeceğiz.

1- WordPress

Dünyanın en popüler CMS sisteminin wordpress olmasının en önemli nedenlerinden biri de kuşkusuz hemen her şekilde özelleştirebilmek için fazlasıyla plugin'i bünyesinde barındırıyor olmasıdır. Wordpress'e bir plugin yani eklenti yüklemesi gerçekleştirmek için direkt “Admin Paneli” içerisinde yer alan “Eklentiler” sekmesini ziyaret edebilir, Online olarak istediğiniz eklentiyi bulduktan sonra “Şimdi Kur” butonuyla wordpressinize dahil edebilirsiniz.

Plugin konusunda fazlasıyla özgür bir yapıya sahip olan wordpress bizlere ayrıca ekstradan indirdiğimiz bir plugin'i de Eklentiler menüsü altından “Yeni Ekle” seçeneğiyle yükleme imkanı sunuyor.

2- Joomla

Joomla içerisinde plugin eklenti kurma işlemi de son derece otomatikleştirilmiş ve sadece kullanıcının arayüz kullanmasına ihtiyaç duyan basit bir işlemdir. Joomla sitenizin yönetim panelini ziyaret ettikten hemen sonra “Eklenti Yöneticisi” başlığını ziyaret ederek bu başlık altından elinizde bulunan plugin paketinin sitenize upload edilmesine ve ardından yüklenilmesine yardımcı olabilirsiniz.

3- Vbulletin

Eski internet dünyasının en popüler sosyal ortamları olan vBulletin popülaritesinden hala bir şey kaybetmiş sayılmaz. vBulletin içerisinde de özelleştirmeye olanak tanıyan sınırsız ücretli ve ücretsiz plugin bulunuyor. vBulletin'e Plugin yüklemek için admin paneline giriş yapın ve hemen sonra sol menü içerisinde yer alan “Plugin & Ürünler” menüsüne giriş yapın. Burada yer alan “Plugin Yükle / indir” seçeneğine tıkladıktan sonra istediğiniz yükleme işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. vBulletin'de plugin yüklerken şayet ekstradan ek dosyalar bulunuyorsa bu dosyaların da yine FTP üzerinden gerekli dizinlere taşınması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

4- SMF

SMF forum içerisinden de plugin kurma işlemi için admin panelinize giriş yaptıktan sonra Yönetim > Temel > Paket Yöneticisi kısmına giriş yapmanız gerekiyor. Bu kısım üzerinden paket yükleme seçeneğine giriş yapıp, daha önceden indirmiş olduğunuz bir SMF plugin’i hemen sisteminize dahil edebilirsiniz.

5- Diğer birçok CMS sisteminde Plugin Kurmak

Eskiden yukarıda özellikle adına yer verdiğimiz veya adını vermediğimiz tüm sistemlerde plugin kurmak kullanıcıları çoğu zaman yoran ve manüel düzenlemelerden oluşan işlemlerdi. Şimdilerdeyse artık hangi CMS sistemini kullanırsanız kullanın yönetim paneli içerisine giriş yaptıktan sonra paket kurulum seçeneği sayesinde istediğiniz plugin’i sisteme dahil edip, çalıştırmaya başlayabilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Nickname
    sevay Adım biraz farklı ve asla aklıma düzgün anlamlı güzel bir takma isim bulamıyorum yardıma ihtiyacım v... Nickname
  • 2 Behance
    CELAL BAYKAR merhaba, daha önce var olan behance hesabıma yeni resim yüklemek istiyorum, hesabım görünüyor ama de... Behance
  • 3 Paypal
    vasif Paypal kartı şimdi sipariş versem kaç güne gelir... Paypal
  • 4 Durum Çubuğu
    aynur bilgisayarımdan tkgm'ye hemen girerken artık giremiyorum.kırmızı kare üzerinde X var... Durum Çubuğu
  • 5 Kısayol
    Serkan akin Facebook duvarıma iki kişi eklenmiş kısayol olarak görünüyor önceden yoktu birisi bende ekli diğeri ... Kısayol
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al