wmaraci reklam

Metin Yazarı Nedir? Metin Yazarı Nasıl Olunur ve Metin Yazarı İş İlanları

Metin Yazarı Nedir? Metin Yazarı Nasıl Olunur ve Metin Yazarı İş İlanları

Metin yazarı (Copywriter), internet gibi dijital ortam ve mecralar için yada çıkartılabilir materyaller için yaratıcı içerikler üretip, bu içerikleri geliştirebilen kişilerdir. Çoğunlukla teknoloji ve teknolojiyle alakalı sektörler üzerinde çalışmalarda bulunan metin yazarları, makale yazarlarının aksine daha çok alanda çalışabilen, içerik üretebilen ve pazarlamaya dönük içerikler geliştirme konusunda zorlanmayan kişilerdir. Makale yazarıyla metin yazarlarının arasında nasıl ki önemli farklar yer alıyorsa aynı şekilde metin yazarları ile edebi yazarlar arasında da ciddi farklar vardır.

Peki, bu metin yazarı olarak adlandırdığımız yazarlar ne yapıyorlar? Bildiğiniz gibi hepimiz internette her gün farklı kaynaklardan yüzlerce içerik görüyoruz. En basitinden şuan okumakta olduğunuz bu içerik dahi bir içerik editörü ve dolayısıyla bir metin yazarı tarafından hazırlanmıştır. Metin yazarı konu ile ilgili araştırmalar yaptıktan sonra bilgi ve deneyimlerini de içeriğine ekleyerek, kullanıcıyı bilgilendirmek veya etkilemek amacıyla içerikler oluşturur. Bu içerikler sabit bir ücret üzerinden veya farklı ödeme tipleri baz alınarak alıcılar tarafından değerlendirilir ve yazarın ismiyle veya isimsiz olarak farklı kaynaklar üzerinden internet kullanıcılarına sunulur.

İnternet sitesi sahipleri veya reklam kampanyasının sahipleri böylece işlerini hem profesyonel bir biçimde hallettirmiş olur hem de profesyonellik gerektiren bu alanda oturup uğraşmak yerine vaktini kendine ve işlerine ayırabilir. Bunu tıpkı şu şekilde düşünebilirsiniz; her büyük web blogunda tek bir kişinin içerik ürettiğini düşünün... Bu ancak yazarın çok fazla yetenekli olması ve yoğun çalışma temposuna ayak uydurmasıyla mümkün olabilecek bir iştir. Bunun yerine web sitesi sahipleri yani Webmasterlar, içerik işlerinde kendine yardımcı olacak metin yazarlarıyla anlaşır ve anlaşmalarında belirlenen ücret ve ödeme şekilleri müteakibinde çalışmalara başlanır.

Metin Yazarı Nasıl Olunur?

İnternet dünyasında yeni yeni ortaya çıkan sosyal medya uzmanlığı ve SEO uzmanlığı gibi birçok meslekte olduğu gibi metin yazarı olmak için de illa bu alanla ilgili bir yüksek öğretim kurumunun lisans veya ön lisans bölümlerinden mezun olmanıza gerek yok. İhtiyacınız olan tek şey bir metin yazarı olabilecek temel nitelikleri üzerinizde taşımak ve istenen siparişleri hazırlamak veya hazırladığınız yazıları satmak için çeşitli müşteriler bulmak. Dışarıdan görülenin aksine metin yazarlığı sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Nasıl ki herkes bir doktor olamayacaksa herkesin metin yazarı olması ve metin yazarı olarak alanında ses getirecek kaliteli işlere imza atması mümkün değildir.

Bir metin yazarının sahip olması gereken başlıca özellikleri olarak şu maddeleri gösterebiliriz;

  • Çok iyi derecede yaratıcılık yeteneği
  • Çözüm odaklı olabilmek
  • İmla ve dil kurallarına yeterince hakim olmak
  • Araştırma yapmayı sevmek ve sürekli öğrenmeye açık olmak
  • Edebi konulara merak duymak ve edebi çalışmalardan keyif almak
  • Gerekli teknik konular hakkında bilgi sahibi olmak

Yukarıda kısaca değindiğimiz özellikler bir metin yazarının sahip olması gereken en temel özellikler. Elbette piyasada tutunabilmek ve tüm hayatınızı bu meslekten sağlayabilmek için sizi diğer metin yazarlarından ayırt edecek ekstra özelliklerinizin de olması gerekir. Örneğin, iyi derecede İngilizce bilen bir metin yazarı diğer metin yazarlarına göre daha kaliteli içerikler üretebilir. İngilizce oldukça yaygın bir dil olduğu için hemen her konu hakkında İngilizce kaynaklar bulabilmek mümkündür. Oysa Türkçe dilindeki kaynaklar birçok açıdan yeterli olsa dahi hala istenen seviyelerde değil. Diyelim ki, metin yazarı olma konusunda ilk adımları atmaya hazırsınız, o zaman bir metin yazarının hangi alanlarda çalışmalar verdiğini de bilmeniz gerekiyor.

Metin yazarlarının başlıca çalışma yaptığı alanlar;

  • Blog içerikleri: Genellikle uzunlukları 200 ile 1500 kelime arasında olan ve bilgilendirmeye dayalı olabilen yazılardır. Oldukça büyük bir çeşit yelpazesine sahip olan blog içerikleri metin yazarlarının en sık ürettiği içerik türüdür.
  • Dokümanlar: Metin yazarları resmi dokümanlar hazırlamasalar da bilgilendirme, eğitim veya bir sorunun nasıl çözüme kavuşturulacağıyla alakalı dokümanlar hazırlarlar. Bu dokümanlar da genellikle 1,500 ile 2,500 kelime arasında olan kısa metinler kabul edilir. Dokümanlar çeşitli amaçlarla kullanılabileceği gibi müşterilere satılmak amacıyla da kullanılabilir.
  • E-mail Pazarlaması: E-mail pazarlaması sanılanın aksine normal internet kullanıcıları yada pazarlamacılar tarafından hazırlanabilecek metinler değildir. Kullanıcıyı birkaç satırda konseptle etkilemek ve kullanıcıları birer potansiyel müşteriye dönüştürmek de yine kaleme aldıkları e-mail pazarlaması metinleriyle birlikte metin yazarlarına aittir. E-mail pazarlaması için hazırlanan içerik genellikle en kısa içerik tiplerindendir. Çoğu maksimum 150 ile 200 kelime arasında hazırlanmaktadır.
  • Sosyal Medya İçerikleri: Takip ettiğiniz bir çok markanın Twitter veya Facebook hesaplarında yayınladıkları içerikleri sanırım oturup, patronların hazırladığını düşünmüyorsunuzdur. Yine bu tip içeriklerde de sıklıkla metin yazarlarından faydalanılır.
  • İnternet Sayfası İçerikleri: Kurumsal internet sitelerinin içerikleri kısmında da yine metin yazarlarına çok önemli görevler düşüyor. Özellikle bu sitelerin doğrudan müşterilerin karşısına çıktığını düşünürseniz, kurumsal firmalar içeriklerinin gerçekten kaliteli bir metin yazarı tarafından hazırlanmasına son derece önem veriyor.

Tüm bunların dışında da metin yazarlarını mektup, başlık, online reklamlar, televizyon veya radyo programı metinleri, kataloglar, billboard’lar, broşürler, posta kartları, satış mektupları, kitap kapak tanıtım yazıları gibi aklınıza gelecek gelmeyecek birçok alanda çalışırken görebilirsiniz.

Teknoloji Nedir? Teknoloji Siteleri ve Teknoloji Haberleri
İlginizi Çekebilir!

Teknoloji Nedir? Teknoloji Siteleri ve Teknoloji Haberleri

Teknoloji, bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, bu alanda kullanılan araç ve gereçlerin geliştirilmesini veya üretilmesini kapsayan bilgiye denir. Teknolojinin Latince karşılığı “Technoslogos”tur. Bazı kaynaklar bu kelimen...

Metin Yazarı İş İlanları

Tüm bu okuduklarınızdan sonra eğer hala kendinize güveniyorsanız, çalışmak için harekete geçmeye de hazırsınız demektir. Peki, şimdi size iş verecek şirket, kurum veya kişileri nasıl bulacaksınız? Aslında bir metin yazarı için en iyi iş arama şekli online olmak ve online mecralar da müşterilerin nabzını tutmaktır. Yine şansa bakın ki, WM Aracı her gün yüzlerce kullanıcının makale siparişi verdiği ve metin yazarlarının makale satışı yaptığı platformların başında geliyor.

Siz de, metin yazarı olarak içerik üretecek işçi arayan kullanıcılarımıza erişmek için Editörlük Hizmetleri veya Makale Alışverişi kategorilerini gözden geçirmekle işe başlayabilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al