Ölü Piksel, (Dead Pixel), ekran üzerinde yer alan pikselin artık işlevini yitirmiş ve görüntüleme gerçekleştirmiyor olmasıdır. Ölü piksel sorunuyla sıklıkla karşılaşan cihazlar; LCD ekran kullanan masaüstü bilgisayarlar, televizyonlar, mobil cihazlar veya laptop ekranlarıdır.
Ölü Piksel Testi
Bir cihazın ekranı üzerindeki ölü pikseli saptamanın en kolay yolu ekranda tam sayfa olacak şekilde beyaz bir ekran açmaktır. Ölü piksel testi için kullanabileceğiniz ayrıca başka yazılımlar da var ancak bu yöntemle hem çok kısa sürede hemde en net sonucu alabilirsiniz.
Bilgisayarınızda Word veya Photoshop gibi ekrana zoom yapabileceğiniz herhangi bir yazılım bulunuyorsa, bu yazılımlardan beyaz sayfa açıp ekranı tam ekran konumuna getirdiğinizde ekran yer alan ölü veya sıkışmış piksellerin tümünü görebilirsiniz.
Photoshop Nedir? Photoshop Dersleri ve Photoshop İndir
Photoshop, Adobe Systems’in sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. İlk olarak 1987 yılında Michigan Üniversitesi’nde doktora yapmakta olan bir öğrenci tarafından geliştirilmiştir. Ardından yazılım 1988 yılında Adobe firması ta...
Ölü Piksel Neden Olur?
LCD veya benzeri flat panelli ekranlarda, ekran içerisindeki bir bileşenin geçerliliğini yitirmiş olması ekranın üzerinde ölü pikselin meydana gelmesine neden olabilir. Ekrandaki ölü pikseller için en yaygın kabul edilen sorun bu olsa dahi bazen donanımlar vasıtasıyla da ölü piksel sorunu yaşanabilir.
Şayet satın almış olduğunuz üründe ölü piksel varsa değişim yapılabilmesi için dahi bu piksellerin sayısının en az 4 olması beklenir. Zira tek başına bir piksel bilgisayar kullanımında ekran kalitesini öldürebilecek bir detay olmadığı gibi gözünüzün kısa süreli kullanım sonrasında da yok kabul edebileceği bir pikseldir. Ürününüzün garanti şartlarının yer aldığı belgeyi inceleyerek üreticinizin değişim için ön gördüğü ölü piksel oranını kontrol ederek dilerseniz garanti kapsamı altında ölü piksel sorunundan da kurtulabilirsiniz.