Bilgisayar ve telefon başta olmak üzere birçok dijital ekran ve göstergede görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrolü yapılabilen en küçük birime piksel denir. Pikselin Türkçe sözlükteki karşılığı “Gözek” olarak tanımlanmıştır. Gördüğümüz dijital ekranların içerisinde esasen piksel adını verdiğimiz parçalar yan yana gelerek bütün bir görüntüyü meydana getirirler. Bizler de dışarıdan baktığımızda bu pikselleri bir bütün olarak görür ve algılarız.
Piksel Ayarlama
Çoğu zaman piksel ayarlama ile kast edilen şey bir görsel dosyanın boyutunu ayarlamaktır. Zira görsel dosyalarının boyutlarını verirken bunları piksel oranıyla sınırlandırırız. Kameralarda kullanılan piksel ise aslında bizlerin çekeceği görüntülerin kaç farklı pikselden meydana geleceğini bildiren bir diğer ögedir. Bir resmi boyutlandırma yani piksel ayarlama için size yardımcı olabilecek birçok farklı yazılım vardır. Başta Adobe Photoshop gibi yazılımlar detaylı ayarlama konusunda size yardımcı olabilecekken dilerseniz çok daha küçük boyutlu olan yazılımları kullanarak da piksel ayarlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen genel isimdir. Yazılımlar farklı görevler yapma amacıyla tasarlanmış elektronik makinelerin birbirileri ile haberleşebilmelerini ve uyumu...
Piksel Testi
Dijital ekranların hemen içerisinde yer almakta olan pikseller zamanla olabileceği gibi farklı nedenlerden dolayı da bozulabilir ve işlevini tam olarak yerine getiremiyor olabilir. Bu durumlarda bozuk olan piksel görüntüye dâhil olmaz ve o kısım sürekli siyah küçük bir nokta halinde kalır. Alacağınız dijital ekranlı bir üründe bu tür bozuk piksel olup olmadığını anlayabilmek için dilerseniz cihazı piksel testine tabii tutabilirsiniz. Hem bilgisayar hem de akıllı cihazların birçoğunun kendi hafızası içerisinde piksel testi için bir araç bulunurken artıdan indirebileceğiniz bir yazılım sayesinde de piksel testi yaparak ekranın bozuk piksellerini test edebilirsiniz.