lostyazilim
tr.link

Açık Kaynak Kodlu Ne Demek? Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar ve Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemi

Açık Kaynak Kodlu Ne Demek? Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar ve Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemi

Bir yazılımın “Açık Kaynak Kodlu” ibaresiyle sunulması demek o yazılımın hem ücretsiz hem de özgür bir yazılım olması anlamına gelir. Açık kaynak kodlu yazılımlarda yazılımın içerisinde yer almakta olan kodlar görüntülenebilir ve bu kodlar yazılımcılar veya kullanıcılar tarafından değiştirilip, geliştirilebilir. Açık kaynak kodlu olan yazılımlarda belli başlı lisans işlemlerine tabii tutulabilmektedir.

Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar

Açık kaynak kodlu yazılımlar genellikle bir şirket tarafından değil, vakıf veya geliştiriciler tarafından meydana getirilen yazılımlardır. Bu yazılımlar bilgisayar kullanıcılarının faydası düşünülerek hazırlanmış ve geliştirilmiştir. Yayın sürecinden sonra da kaynak kodları açık halde bırakılmış ve geliştirilmesi veya değiştirilmesi konusunda insanlar teşvik edilmektedir. Açık kaynak koldu yazılımlar para yani lisans karşılığında satılan yazılımlara karşılık olarak üretilmiş ve “özgür yazılım hareketi”nin meydana çıkmasına neden olmuştur. Ücretli yazılımların tamamının kaynak kodları kapalıdır ve bu yazılımlar üzerinde değişiklikleri sadece yazılım firmasının bizzat kendisi meydana getirebilmektedir.

OS Nedir?
İlginizi Çekebilir!

OS Nedir?

OS (Operating System) veya Türkçesiyle İşletim Sistemi, bilgisayarın donanımlarıyla haberleşmesini sağlayan ve yazılımları kontrol eden ana yazılımdır. Her bilgisayarın veya cihazın kullanılabilmesi için öncelikle içerisinde mutl...

Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemi

Kişisel bilgisayar kullanımının popüler bir hal almaya başladığı zaman dilimi içerisinde işletim sistemi olarak en çok kullanılan sistemler Windows ve Apple'ın ürettiği Mac OS işletim sistemleriydi. Bu işletim sistemleri kullanıcılara belli bir lisans karşılığı satılıyor ve kaynak kodları gizli olarak ulaşıyordu. Daha sonradan bunun kişisel kullanıma engel olduğu düşünüldü ve “özgür yazılım” hareketi başladı. Bu hareket sonucunda ortaya Linux tabanlı işletim sistemleri çıktı. Hala günümüzde azımsanamayacak bir aktif kitle tarafından kullanılan Linux tabanlı işletim sistemleri açık kaynak kodludur ve kullanıcılarının geliştirmesine açık olarak yayın yapmaktadır. Açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olduğu için de Linux dağıtımlarının tamamı ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
  • 2 Zenmate
    Adnan Özkayak zenmate kullanılırken bilgisayar veya cep telefonu devlet tarafından tesbit edilebilir mi?.Edilebili... Zenmate
  • 3 Warez
    SADULKUR Warez'in insanlara ne gibi faydaları var... Warez
  • 4 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 5 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al