Root, esasen kök dizin ve yönetici olarak tanımlayabildiğimiz tam yetki modudur. Android cihazlarda bazı uygulamaların telefonunuzda çalışabilmesi için veya Android cihaz üzerinde bazı ileri seviye değişikliklerin yapılabilmesi için cihazda Root yetkisine sahip olmanız gerekir. Root yetkisine sahip olduğunuzda cihaz üzerinde normalde değiştirme izniniz olmayan kısımlarını değiştirebilir sistem üzerinde tam yönetim hakimiyetine sahip olabilirsiniz.
Root Atma
Cihazınıza Root yetkisi vermek için Root atma işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Root atma işlemini gerçekleştirmek için sayısız farklı yol var. Biz bu yazımız içerisinde hem en kolay hem de en zahmetsiz olanını gerçekleştireceğiz.
Cihazınıza root atmak için ilk adımda Ayarlar menüsüne giriş yaptıktan sonra Cihaz Hakkında kısmına geçiş yapın. Burada yer alan Yapım Numarasının üzerine gelerek bir kaç kere tıklayın. Birkaç tıklama yaptıktan sonra cihazınız size “Geliştirici olmak için x kere daha tıklayın.” benzeri bir bildirim gösterecektir. Burada sizden istendiği kadar tıklayın.
Geliştirici modunu aktif ettiğinizde artık cihazınızın Cihaz Hakkında menüsü içerisinde Geliştirici Seçenekleri çıkacaktır. Buraya girerek USB Hata Ayıklamayı aktif hale getirin. Buraya kadar ki işlemler cihazımız üzerinden yapmamız gereken işlemlerden ibaretti. Şimdiyse bilgisayarımıza geçiş yaparak Root yapma işlemini tamamlayacağız.
Birçok cihaz için root atma işleminde basit ve bir o kadar kullanışlı olan Kingo Root isimli yazılım kullanılmaktadır. Bu yazılımı internet üzerinde herhangi bir kaynaktan indirin ve basit şekilde kurulumunu gerçekleştirin. Kurulum başarıyla tamamlandıktan sonra programı aktif edin.
Kingo Root'u çalıştırdıktan sonra bir USB kablosu yardımıyla cihazınızı bilgisayarınıza bağlayın. Cihazınız üzerinde USB seçenekleri çıkacaktır. Bu seçenekler arasından kesinlikle seçim yapmayın. Programa geri döndüğünüzde yazılım cihazınızı tanıyacak ve “Root” şeklinde buton gösterecektir.
Bu butona tıkladıktan sonra Root işlemi başlayacak ve işlem başarıyla tamamlandığında Finish yazısı ekranda görünecektir.
Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen genel isimdir. Yazılımlar farklı görevler yapma amacıyla tasarlanmış elektronik makinelerin birbirileri ile haberleşebilmelerini ve uyumu...
Root Kaldırma
Cihazınızı yukarıdaki anlattığımız yöntemle Root'ladıysanız aynı şekilde yazılımı açıp cihazınzı açtığınızda karşınıza “Unroot” butonu gelecektir. Bu butona tıklayarak telefonunuzdan otomatik olarak Root'u kaldırabilirsiniz. Ayrıca cihazınıza Hard format veya yeniden yazılım yükleme yoluyla da cihazınızdan Root'u kaldırabilmeniz mümkündür.