Henüz gelişim sürecini tamamlamamış olan ve geliştiriciler ile kullanıcılar tarafından sistem hatalarının bulunması, rapor vermeleri için yayınlanan yazılım sürümüne beta denir. Beta süreçleri daima sorunlu süreçlerdir bu nedenle son kullanıcıların deneyimine uygun olarak hazırlanmamışlardır. Beta sürümlerini kafanızda hataları tam olarak giderilmemiş deneme sürümleri olarak canlandırabilirsiniz.
Bir yazılım için Beta sürümü dağıtılmasının asıl amacı; başta geliştiriciler olmak üzere kullanıcıların yazılımı denemesi ve karşılaştıkları sorunları yazılım geliştiricisi veya geliştirici ekibine bildirmesidir.
Beta sürümleri kullanıcıların karşısına yaygın olarak iki farklı şekilde çıkar. Bunlardan açık beta ve kapalı betalardır. Beta sürümlerinin tamamı ücretsizdir ve para karşılığında satılmazlar
Açık Beta Nedir?
Açık beta sürümleri yalnızca geliştiriciler için değil, tüm kullanıcıların test edilmesi için sunulan yazılım sürümleridir. Örneğin siz son derece normal bir kullanıcısınız ve merakla bir yazılımın yeni sürümünü bekliyorsunuz, beta süreci eğer açık betaysa bu sürüme katılarak sürümü test edebilir ve bir kullanıcı olarak karşılaşmış olduğunuz sistem hatalarını geliştiricilere bildirebilirsiniz. Böylece yazılımdaki hatalar daha çabuk bulunup giderilir ve yazılımın final sürümü sunulabilir.
E-Posta Nedir? E-Posta Adresi Alma ve E-Posta Servisleri
E-Posta (Elektronik Posta), bilgisayar ve internet teknolojileri sayesinde internet üzerinden haberleÅŸmeye yardımcı olan, iki veya ikiden fazla kiÅŸi arasında bilgi alışveriÅŸini kolaylaÅŸtıran haberleÅŸme sistemidir. Ä°lk e-posta 1971 yılÄ...
Kapalı Beta Nedir?
Kapalı beta ise yalnızca seçilmiş kişiler ve çoğunlukla sistem geliştiricileri tarafından test edilmesi için sunulan yazılım sürümleridir. Kapalı betaya genellikle bir davetiye usulüyle katılım alınır. Şimdilerin en popüler e-posta servislerinden biri olan Gmail dahi ilk çıkış yaptığında kapalı beta olarak sunulmuş ve yalnızca davetiye sahipleri tarafından kullanılabilir hale getirilmişti. Beta sürecinden sonra final sürümü çıkış yapmış ve Gmail tüm kullanıcılara açık hale getirilmiştir.