wmaraci reklam

Blu-ray Nedir? Blu-ray Film ve Blu-ray Player

Blu-ray Nedir? Blu-ray Film ve Blu-ray Player

Blu-ray veya BD, aralarında Dell, Hitachi, HP, LG, Mitsubishi, Pansonic, Sony ve TDK'nın da bulunduğu 30 farklı teknoloji devinin yardımlarıyla geliştirilen yeni nesil compact disk türüdür. Blu-ray ilk defa 2006 Yılında gerçekleştirilen CES etkinliği sırasında tanıtılmıştır. Bir Blu-ray disk tek taraflı katmanıyla 25 GB veri taşıyabilirken çift taraflı katmana sahip olan Blu-ray diskler 50 GB veriyi içerisinde saklayabilmektedir.

Blu-ray Film

Blu-ray filmler standart film kalitesinden 5 kat daha kaliteli olan film biçimidir. Bu filmlerde tüm detaylar ve renkler daha belirgin olduğu gibi görüntü daha pürüzsüz şekilde izleyiciye aktarılmaktadır. Blu-ray filmlerin netlik detayları çok daha yüksek olması nedeniyle boyutları da normal bir filmin 5 katı kadardır. Örneğin bir film standart kalitesiyle 1 GB iken blu-ray bir film 8 GB olacaktır. Normal film bir DVD içerisine sığarken bu filmiyse 8 ayrı DVD içerisine sığdırabiliriz. Bu nedenle blu-ray filmler blu-ray disklerinin içerisinde satılmaktadır.

BIN Nedir? BIN Dosyası ve BIN Dosyası Açma
İlginizi Çekebilir!

BIN Nedir? BIN Dosyası ve BIN Dosyası Açma

BIN, dosya uzantısı yaygın olarak sıkıştırılmış arşiv dosyları olarak programlar tarafından farklı amaçlar için kullanılır. Açılımıyla “Binary” olarak adlandırılan bu dosya türlerini genellikle CD veya DVD dosyalarının ...

Ultra HD Blu-ray

Ultra HD blu-ray, blu-ray formatının bir üst versiyonudur. Şu anda 2K, 4K, 6K, 8K ve 16K görüntü ve ses kalitesi destekleyen Ultra HD Blu-ray formatı, özellikle film yapım şirketleri tarafından filmlerin depolanıp piyasaya sürülmesi için çok tercih ediliyor. Ev sinema sistemleri gibi büyük film ve ses sitemleri, blu-ray üzerinden yüksek kalitede film izlenmesine olanak tanıyor.

4K Blu-ray

Piyasaya çıkan ilk Blu-ray teknolojisi 4K ses ve görüntü kalitesini desteklemiyor olsa da günümüzde işler değişmiş durumda. CD ve DVD formatları aksine Blu-ray formatı hala daha geliştiriliyor. Blu-ray formatının bir üst versiyonu olan Ultra HD Blu-ray, 4K görüntü ve ses teknolojisini destekliyor.

Blu-ray Player

Blu-ray bir filmi veya Blu-ray bir diski oynatabilmeniz için öncelikle sürücünüzün Blu-ray oynatma özelliğini destekliyor olması lazım. DVD ve CD'ler için normal lazer kullanırken Blu-ray'de mavi lazer ışınları kullanılmaktadır. Bu nedenle sürücünüzün Blu-ray oynatabilme özelliğine sahip olması gerekir.

Blu-ray bir diski oynatabilme kapasitesine sahip olan hem donanımlara hem de yazılımlara Blu-ray Player adı verilir. Artık yeni nesil PlayStation 3 gibi oyun konsolları da Blu-ray disk teknolojisini çalıştırabilmektedir.

Normal bir CD sürücüsünün aksine bir Blu-ray diski bilgisayarınız veya farklı bir araç üzerinden çalıştırmak istiyorsanız, Blu-ray okuma lazerine sahip bir oynatıcıya sahip olmanız gerekiyor. Piyasada hazır olarak satılan dahili sürücüler yardımıyla bilgisayarınıza kolaylıkla bir Blu-ray oynatıcı monte edebilir veya harici bir Blu-ray oynatıcı edinerek kullanabilirsiniz.

Blu-ray Oynatıcı Fiyatları

Ultra HD Blu-ray ile evde film izleyebilmek için bir blu-ray oynatıcı gerekiyor. Birçok marka blu-ray oynatıcı üretiyor olsa da genellikle Sony tarafından üretilen oynatıcılar tercih ediliyor. Sony tarafından üretilen Blu-ray oynatıcıların fiyatları özelliklerine göre 7500 TL’den başlayıp 25 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Blu-ray Disk

Blu-ray Diskler ilk defa 4 Ocak 2006 yılında gerçekleştirilen CES etkinliği sırasında kullanıcılara tanıtılan bir optik disk biçimidir. Blu-ray diskler fiziki boyutu açısından normal bir CD boyutunda olmasına karşın depolama alanı olarak normal bir CD sürücüsünden çok daha fazla depolama alanına sahiptir. Tek katmanda 25 GB’a kadar veri depolayabilen bir Blu-ray disk ikincil katmanıyla birlikte 50 GB veriyi depolayabilme kapasitesine sahiptir. Bu da Blu-ray diskleri diğer depolama aygıtlarından daha kullanışlı hale getirmektedir. Özellikle yüksek kaliteli filmler normalde onlarca DVD ile ancak tüketiciye ulaştırılabilecekken Blu-ray diskler sayesinde tek bir disk ile kullanıcıya sunulabilmektedir.

Blu-ray ve DVD

Her anlamda DVD'den daha üstün olan Blu-ray formatı, özellikle ses ve görüntü kalitesi yanında okuma/yazma hızında da üstünlük kurabiliyor.

Blu-ray ve DVD Arasındaki Farklar:

  • Ses kalite farkı: Blu-ray formatı günümüzün en kaliteli ses teknolojileri olan DTS:X, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio ve Dolby TrueHD gibi ses teknolojileri ile yapılandırılmış ses formatlarını destekleyebiliyor. Bu ses teknolojileri DVD tarafından desteklenmiyor.
  • Lazer teknolojisi: Teknoloji olarak DVD ve Blu-ray formatları lazer teknolojisini destekliyorlar fakat DVD’ler lazerlerin bilgileri 650 nm dalga boyutunda okumasına izin veriyor. Blu-ray tarafında bu oran mavi lazer teknolojisini desteklemekle beraber 405 nm’dir. Bu da Blu-ray üzerine kaydedilen verilerin çok daha hızlı ve kaliteli okunabilmesini sağlıyor.
  • Disk kalitesi: Karşıdan bakıldığında DVD ve Blu-ray diskleri aynı gözükebilir fakat detaya inildiğinde Blu-ray disklerinin çok daha ince yapıda olduğu gözlemlenebilir. Ayrıca ince yapıda olmalarına rağmen Blu-ray diskleri çizilmeye ve kırılmaya çok daha dayanıklıdırlar.
  • Depolama alanları: Blu-ray diskleri, DVD’lerden tam 5 kat daha yüksek veriyi depolayabiliyorlar.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al