lostyazilim
tr.link

Delphi Nedir? Hakkında Bilgi ve Tarihçesi

Delphi Nedir? Hakkında Bilgi ve Tarihçesi

Delphi, nesne yönelimli tasarımı destekleyen yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Delphi ile veritabanı çözümlerinden mobil çözümlere kadar birçok yazılım uygulaması ihtiyacı karşılanabilir. Erken döneminde yalnızca Windows tarafından desteklenen Delphi, 2001 yılındaki girişimler sayesinde Linux ortamında da kullanılabilmektedir.

Microsoft’un popüler programlama dili Visual Basic’in rakip olan Delphi, Pascal programlama dili temel alınarak geliştirilmiştir. Delphi’nin son sürümü hızlıca Web servisleri ve uygulamaları geliştirmeye olanak tanımaktadır. Geliştiricilere XML, XSL, SOAP ve WSDL teknolojileri yardımıyla kendi yazılımlarını hızlıca oluşturma şansı sunar.

Delphi Hakkında Bilgi

Günümüz itibariyle hala geliştiriciler tarafından aktif şekilde kullanılan Delphi, sıklıkla web yazılımları, veritabanı çözümleri ve mobil yazılım geliştirme alanında tercih ediliyor. Yüksek seviyeli programlama dili olması, kullanılmasının ve öğrenilmesinin kolaylığı nedeniyle Delphi geliştiricilerin dikkatini çekmeyi başaran en önemli dillerden biri. Delphi’nin geliştiricilere sunduğu bir diğer avantaj ise Linux ve Windows ortamlarının her ikisi için de yazılım geliştirme şansı sunmasıdır.

Temelde Object Pascal kullanılarak geliştirilen Delphi rakibi olan Visual Basic’e oldukça benzer bir programlama dilidir. Visual Basic öğrenen bir kullanıcı aynı programlama becerilerini kısa bir adaptasyon sürecinden sonra kolayca Delphi diline aktarabilir.

2017 yılında açıklanan raporlara göre Delphi, en popüler programlama dilleri arasında ilk 20 içinde ve çoğunlukla ilk 10 arasında yer almayı başarıyor. Sunduğu çapraz platform desteği ve güçlü altyapısı sayesinde Delphi’nin önümüzdeki yıllarda sektörde geçerliliğini koruyacak bir programlama dili olduğunu kabul edebiliriz.

Web Nedir? Web Siteleri ve Web Kayıt
İlginizi Çekebilir!

Web Nedir? Web Siteleri ve Web Kayıt

Web, internet üzerinde yayınlanan birbiriyle bağlantılı hiber metin elemanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Web kelimesi, İngilizce anlamıyla kumaş dokusundan esinlenerek verilmiş bir isimdir. Dilimizdeki karşılığı ise ağ kelimes...

Delphi Tarihçesi

Delphi, kökenini Pascal’dan alarak geliştirilen yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Kökeni nedeniyle sıklıkla Delphi Pascal olarak adlandırılan Delphi, 2000’lerin başında Oracle firmasının en önemli silahlarından biriydi. İlk defa markete Borland tarafından 1995 yılında sürülen programlama dili, Delphi 1 sürümüyle Pascal’ın gelişmiş hali olarak ortaya çıkmıştı. Delphi 1’in Pascal’ın karşısında nesne yönelimlilik gibi öne çıkan özelliklere sahipti. Dilin erken döneminde destekelediği tek platform ise Windows’du.

2001 Yılında Kylix, Delphi’nin Linux tabanlı sistemler üzerinde çalışabilen sürümünü yayınladı. Yıllar içinde Delphi sürekli güncellenerek sektörün en popüler ve en yaygın programlama dillerinden biri haline gelmeyi başardı. Delphi’nin kararlılığının sırrı ise piyasaya sürülen her sürümün bir önceki sürümle uyumlu çalışması kolaylığından geliyor. İlk sürümden bu yana takip edilen Delphi’nin güncelleme stratejisi, programcılar yeni sürümü yayınlandığında yazılımcıların yeniliklere kolayca adapte olmasını sağlıyor.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
  • 2 Zenmate
    Adnan Özkayak zenmate kullanılırken bilgisayar veya cep telefonu devlet tarafından tesbit edilebilir mi?.Edilebili... Zenmate
  • 3 Warez
    SADULKUR Warez'in insanlara ne gibi faydaları var... Warez
  • 4 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 5 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al