reklam
reklam

Full Stack Developer Nedir? Full Stack Developer Nasıl Olunur?

Full Stack Developer Nedir? Full Stack Developer Nasıl Olunur?

Full Stack Developer, web uygulamaları veya yazılım geliştirirken bu yazılımın hem Front-End hem de Back-End kısmını geliştirebilecek donanıma sahip olan geliştirici profilidir. Full Stack, bir nevi yazılım ve uygulama geliştiricilerinin bir geliştirme aşamasında her iki tarafta da yer alabilecek kadar donanımlı olması anlamına gelmektedir.

Full Stack geliştiriciler yazılımların hem ön planı hem de arka planında çalışabilirler. Bu nedenle kendini bu unvan ile tanıtan geliştiriciler yalnızca yazılım değil, aynı zamanda yazılımla ilgili başlıca alanlarda da bilgi sahibidirler. Örneğin bir Full Stack geliştirici PHP ve MySQL kullanarak web uygulamasını yazabilir, bu uygulamayı HTML, CSS ve JavaScript kullanarak görsel olarak şekillendirebilir son aşamada da bu yazılımın sunucu üzerinde sorunsuz çalışmasını ve güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlayabilir.

Gördüğümüz ve kullandığımız yazılımların neredeyse tümü iki parçadan oluşur. Bu parçanın ilk kısmı, herhangi bir son kullanıcının ilk bakışta gördüğü arayüz tarafıdır. Arayüz kısmında kullanıcılar yazılımların tasarım ve grafik yönlerini görürler. Oysa bir yazılıma yazılımsal işlevleri veren grafik ögeleri veya görsel arayüz değil, onun kullanıcısına sunduğu işlevlerdir. Yazılımın arka planında çalışan tüm kodlar ve sistemin asıl fonksiyonel kısmı, yani yazılımsal kısmıysa kullanıcının buz dağıdır. Kullanıcı için bu bölüm yazılımların görünmeyen tarafıdır.

Bizler yazılımların görünen taraftaki geliştirmelerini yapan kişileri Front End Developer olarak adlandırırken, yazılımın görünmeyen fonksiyonel kısmını tasarlayan tarafa da Back End Developer diyoruz.

Bir yazılımın geliştirilmesi aşamasında hem Front-End hem de Back-End kanadında görev alabilen geliştiricilerse Full Stack Developer oluyor. Full Stack Developer, bir yazılımı meydana getirirken bu yazılımın altyapısını kendisi tasarlayabildiği gibi kullanıcıların göreceği tasarım bölümünde de görev alarak yazılımları geliştirebilir.

Bilişim sektöründe her geçen gün şirketlerin beklentileri daha da yükseliyor. Artık işletme sahipleri Front-End ve Back-End bölümünde ayrı ayrı çalışacak iki farklı eleman yerine her ikisini de halledebilecek kadar kendini geliştirmiş çalışanlara yani Full Stack Developer’lara yöneliyor. Dolayısıyla Full Stack Developer’lar hem daha uygun iş fırsatları ele geçirebiliyor hem de tek alanda çalışan kullanıcılara göre kısmen dolgun maaş fırsatına sahip olabiliyor.

Elbette Full Stack Developer olmak dışarıdan görüldüğü gibi kolay değil. Bu tip geliştiricilerin kendini ciddi manada geliştirmesi ve alanına hakim olması, bolca yazılım dili ve Framework bilmesi gerekiyor. Full Stack Developer safında yer alan geliştiriciler küçük ölçekli projelerde kilit adamlar haline gelirken bir ekip çalışması veya büyük geliştirme ekiplerinde işlevsiz hale gelebiliyor. Büyük geliştirici ekiplerinde zaten yazılımların ön ve arka planını geliştirecek uzman kişiler yer alıyor. Böylesi durumlarda kişiler Full Stack olmasa dahi ekibin kendisi Full Stack olabiliyor. Daha küçük çaplı projelerdeyse Full Stack geliştiriciler birincil tercih sebebi haline geliyor.

Bu geliştiricilerin her iki alanda da tam olarak uzman olmasını beklemek pek olası bir iş değildir. Bir Full Stack Developer, Front End kısmı üzerindeki çalışmalarda oldukça başarılıyken veri tabanı üzerindeki çalışmalarda yetersiz kalabilir. Yine bunu da genel eleman olmanın dezavantajı olarak gösterebiliriz.

Full Stack Developer Nasıl Olunur?

Full Stack Developer olmak, bulabildiğiniz her dili öğrenmek veya olabildiğince çok dil bilmeye adapte olmak demek değildir, Full Stack Developer olmak demek ihtiyaçları karşılayabilecek geliştirici olmak demektir. Full Stack bir Developer olmak istiyorsanız işte adım adım bilmeniz gerekenler;

  • Alanınızı Belirleyin: Daha önceden de söylediğimiz gibi Full Stack Developer demek önüne gelen her dili öğrenmeye çalışan geliştiriciler demek değildir. Öncelikle hangi tip müşteri profillerine hitap ettiğinizi araştırın daha sonra bu alanda müşterilerinizin ihtiyaçlarının neler olduğunu analiz edin. Örneğin birçok müşteri Full Stack bir web geliştiricisinden; HTML, CSS, JavaScript, çok amaçlı programlama dilleri, veri tabanı sistemleri, web sunucuları, ödeme sistemleri ve sürüm-kontrol sistemleri hakkında bilgi sahibi olmasını bekler.
  • Tüm Yazılım Dillerine Değil, İhtiyacınız Olana Odaklanın: Olabildiğince çok dil bilmek elbette bir Full Stack Developer için büyük bir artı anlamına gelecektir. Yine de ihtiyacınız olan diller konusunda uzmanlaşmadan diğerlerine geçmek tamamen gereksiz olacaktır. Önce ihtiyacınız olan temellere yönelin. İçinde bulunduğunuz yılı da göz önünde bulundurarak popüler tercihlere yönelin.
  • Yeterli Seviyeye Ulaştığınızdan Emin Olun: Öğrendiğiniz diller konusunda uzman olmanız gerekmez ve inanın hiç kimse de bir Full Stack Developer’dan her şey konusunda uzman olmasını beklemiyor ancak yaptığınız şeyler konusunda yeterli olmak farklı bir mevzu. Yöneldiğiniz alanda ne derecede yeterli olup olmadığınızı belirlemekse müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmekle tamamen doğru orantılıdır.
  • Oluşturmaya Başlayın: Buraya kadar tüm adımlar tamamsa artık tümüyle kendinize ait bir şeyler yapmaya başlamanızın vakti de gelmiş demektir. Tamımıyla kendinize ait bir yazılım geliştirmek özellikle referans olarak göstermeniz açısından son derece önemlidir. Zaten tüm projelerde Full Stack olarak rol alacağınızı düşünecek olursak şimdiden işe başlasanız iyi edersiniz.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Siber Suç
    Ziyaretçi Merhaba.şikayet edeceğim şahsın adını soyadını versem yeterli olur mu? Hangi telefon numarasını kull... Siber Suç
  • 2 Metin Yazarı
    Ziyaretçi Selam ben 17 yaşındayım metin yazarlığı konusunda hiç tecrübem yok ama bunu bi süre uzun uzun çalışı... Metin Yazarı
  • 3 Paypal
    Ziyaretçi İyi geceler turkiyeden paypal kart cikartmak istiyorum bu mumkunmudur acaba... Paypal
  • 4 Kelime İşlemci
    Ziyaretçi İlk wordprocessing programının (word'dan önce) adı nedir?... Kelime İşlemci
  • 5 Software
    Ziyaretçi Yazılımlar..bir eloktronik eşyanın kullanım süresini nasıl belirler..kullanım hakkını gasp etmek.doğ... Software
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al