INI, Microsoft Windows işletim sistemi sürümleri içerisinde kullanılan bir dosya uzantısıdır. “Intialization” yani “Başlatma” anlamına gelmektedir. Bu dosya genellikle içerisinde kod satırları ve değerli parametreleri barındırmaktadır.
INI Dosyası
Windows işletim sistemi içerisinde kullanılan bir dosya uzantısı olan “.ini” dosyası, genellikle Windows kullanıcılarının karşısına system.ini veya win.ini şekillerinde çıkar. Bu dosyaların isimleri de çoğu zaman bizlerin hangi yardımcı araçla bu dosyaları açabileceğimiz konusunda fikir sunabilir. Yine de alternatif yöntemlerle uğraşmanıza gerek kalmadan çoğu .ini dosyasını açmamız için basit bir metin editörü (NotePad vb.) kullanmanız yeterli olacaktır.
Windows 95, 98 ve NT sürümlerinde Windows içerisinde sıkça gördüğümüz bu dosyalar daha sonradan Kayıt defteri içerisinde kendine bir yer edindi ve biz kullanıcılar da bu ayar dosyalarını daha az görür hale geldik. Yine de hala özel yazılımlar bazı .ini dosyasını içerebilmektedir.
Özel programların içerisinde yer alan .ini dosyası yardımı sayesinde kullanılacak olan yazılım için basit ayarları görebilir ve bunları düzenleyebilirsiniz. Örneğin ini dosyası yardımıyla ekran çözünürlüğü parametresini değiştirerek istediğiniz çözünürlüğü belirleyebilirsiniz. Bu ayarları bir metin editörü yardımıyla düzenleyebilir ve programa özel ayarları ara yüz kullanmanıza gerek kalmadan yerine getirebilirsiniz.
Windows Nedir? Windows Kurulumu ve Windows İndir
Windows, ilk defa kişisel bilgisayar kullanıcılarının karşısına 20 Kasım 1985 tarihinde çıkmış olan, kullanıcılara tamamen ara yüzle yaklaşmayı prensip edinmiş bir işletim sistemi ailesidir. Bir Microsoft ürünü olan Microsoft W...
INI Dosyası Oluşturma
Windows için oluşturduğunuz bir yazılımda ayar dosyası olarak .ini dosyası kullanmak istiyorsanız birkaç basit adımda kendinize hemen bir .ini dosyası oluşturabilirsiniz. İni dosyası oluşturmak için;
- Masaüstüne geçiş yapın.
- Sağ tıklayın ve ardından Yeni Sekmesinden Yeni Metin Belgesi seçeneğini seçin
- Dosyaya herhangi bir isim verin ve dosyanın uzantısında yer alan “.txt” ekini silip yerine “.ini” dosya ekini ekleyin.
- Enter tuşuna basıp oluşturduğunuz .ini dosyasını kaydedin.