lostyazilim
tr.link

Kampüs Nedir?

Kampüs Nedir?

Kampüs, yerleşke kelimesinin eşanlamlısıdır. Çoğunlukla üniversitelerde gördüğümüz bu yerleşkelere kimi zaman çeşitli büyük şirketlerde, hastanelerde ve liselerde de denk gelebiliyoruz. Yapıların yerleşke olması için beklenen bazı durumlar bulunmakta olsa da bunlar şart değildir. Yerleşkelerin içerisinde bulunan bireyin yaşamsal faaliyetlerini yürütebilmesine olanak sağlaması beklenir. Kişi yerleşkede bulunması gereken süre boyunca yerleşkeyi terk etmesini gerektirecek bir ihtiyaç duymamalıdır. Örneğin bir üniversite için bu ihtiyaç kütüphane, yemekhane ya da daha basit haliyle lavabo ve tuvalet olabilir.

Ülkemizde adı en çok duyulan kampüslerden bazılarından bahsetmemiz gerekirse;

  • Yıldız Teknik Üniversitesi, Yıldız Merkez Kampüsü
  • Marmara Üniversitesi, Göztepe Yerleşkesi
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi  Kampüsü
  • Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs
  • İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü

Üniversite Kampüsünde Neler Olur?

Üniversite yerleşkelerinde sıklıkla görülen özellikler arasında sayılabilecek özelliklerin belirli amaçları vardır. Öğrencinin üniversite sahasından ayrılmadan sosyalleşebilmesi, akademik gereçlere ulaşabilmesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda genellikle her üniversitenin kampüsünde kırtasiye, kütüphane, fakülteler, yüksekokullar ve rektörlük binasının yanı sıra kantin, yemekhane ve spor salonları da bulunur. Ayrıca günümüz dünyasında yerleşke içerisinde bankamatikler görmek de oldukça doğal diyebiliriz.

Elbette üniversiteler genellikle birden fazla alanda yerleşkelere sahiptirler. Dolayısıyla bu kampüslerin büyüklüğüne göre öğrencinin ihtiyacına verilen yanıtlar da değişebilmektedir. Sonuçta küçük fakat şehir merkezine yakın bir yerleşke, merkezi konumu nedeniyle öğrencilere daha fazla imkan sağlayabilirken, büyük bir kampüs bu imkanları daha öğrenci amaçlı sağlıyor olmasıyla öne çıkabilir.

Fakülte Nedir? Fakülte ve Yüksekokul Farkı
İlginizi Çekebilir!

Fakülte Nedir? Fakülte ve Yüksekokul Farkı

Fakülte, bir ya da birden fazla üniversite bölümünün içerisinde eğitim faaliyetlerini yürüttüğü akademik alanlardır. Fakültelerde eğitim en az 4 yıl sürmektedir ve bu süre artabilmektedir. Meslek Yüksekokulu ile farkları arasınd...

Üniversite Kampüsü Nasıl Olmalıdır?

Öğrencilere ve akademisyenlere bilime odaklanabilecekleri alanlar yaratması ve tüm ihtiyaçlarını gidermesi bir kampüsten beklenen niteliklerdendir. Kampüslerde öğrencilerin konaklama sorunlarına çözümler üretilmesi gerekir. Ziyaretçiler ve yoğun mesaili akademik kadro için misafirhaneler olmalıdır. Sosyal alanlar kafe ve kantinlerle sınırlı tutulmamalı, bahçeler ve parklar bulunmalıdır. Ayrıca laboratuvar gereçleri sağlanmalı ve yüksek hacimli kütüphaneler bulundurulmalıdır.

Üniversitelerin kampüs içerisinde bütün bürokrasiyi tamamlayabilmeleri de oldukça önemlidir. Öğrenci bir belge için üniversitenin birbirinden uzak yerleşkeleri ziyaret etmesine gerek kalmamasına özen gösterilmelidir. Son olarak fakülte binaları işlevsel kullanılmalı, mimari olarak ve bina sağlığı olarak da yapılara özen gösterilmelidir. Bir üniversite çoğu zaman imajına önem vererek akademik başarıyı sağlayabilir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 2 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
  • 3 BDSM
    Muhammed Askeri Yılmaz Bdsm de erkek ler Şub olabilir mi... BDSM
  • 4 HTTPS
    isa Https ile bazi sitelere ersim sagliyamiyorum ünlem isareti cikiyor ve https yazan kisim karalanmis c... HTTPS
  • 5 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al