wmaraci reklam

MariaDB Nedir? MariaDB vs MySQL

MariaDB Nedir? MariaDB vs MySQL

MariaDB veya MariaDB Server, tüm dünyada kullanılmakta olan en popüler açık kaynak kodlu veri tabanı sunucularından biridir. Kaynak kodu MySQL’in geliştiricileri tarafından yazılan MariaDB, aralarında Booking.com, AlibabaCloud, Tencent Cloud ve Microsoft, Wikipedia, WordPress.com ve Google’ın da yer aldığı bir dizi premium şirket tarafından desteklenmektedir. MariaDB, kâr amacı gütmeyen bir teknolojidir ve bugün olduğu gibi yarın da MariaDB’nın tamamen ücretsiz kalacağını garanti etmektedir.

İlişkisel veri tabanı sistemi olarak öne çıkan MariaDB, bugün en çok kullanılan bir diğer veri tabanı sunucusu olan MySQL’in alternatifi olarak kabul görmektedir. Yapısı itibariyle MariaDB birçok alanda kullanılmaya uygundur. Hemen her alandan uygulama hayat verebilecek MariaDB’yi bir banka sisteminden bir internet sitesinin veri tabanı sunucusuna varıncıya kadar her alanda kullanabilirsiniz. MariaDB; hızlı, ölçeklenebilir ve güçlü bir veri tabanı çözümüdür. Zengin ekosistemi sayesinde MariaDB için hazırlanan depolama motorları, eklentiler ve diğer araçlarla MariaDB kapsamlı bir veri tabanı çözümüdür.

MariaDB bizzat MySQL geliştiricilerinin elinden çıkmış olması sebebiyle MySQL içinde kullanılan tüm komutları tanımakta olup, arayüz metotlarını desteklemektedir. Yine MariaDB’nin uygulama geliştirme arayüzü (API) ve protokolleri MySQL ile tamamen uyumlu çalışmaktadır.

Benchmark Nedir? Benchmark Test ve Benchmark Programları
İlginizi Çekebilir!

Benchmark Nedir? Benchmark Test ve Benchmark Programları

Benchmark, bir bilgisayar, donanım veya yazılım üzerinde performans testi gerçekleştirmenize yardımcı olan yazılımların tümüne verilen genel isimdir. Benchmark Testi Benchmark testi, bir ürünün diğerine oranla nasıl performans gö...

MariaDB vs MySQL

MariaDB vakfı tarafından gelişimine devam edilen MariaDB’nin ilk sürümü 2009 yılında çıkmışken, ikinci sürümü (kararlı sürüm) 2015 yılında çıkış yapmıştır. Öte yandan MySQL’in ilk sürümü 1995 yılında çıkış yapmıştır. MySQL’in oldukça eski olmasının, sektörede hala geçerliliğini korumasında katkısı büyüktür. Özellikle Linux sunucularla özdeşleşen MySQL’in hala birçok sektörde istisnasız geçerliliğini koruduğunu söyleyebilmek mümkün.

Ne var ki, MySQL’in MariaDB karşısındaki avantajları gün geçtikçe azalıyor. Bu da geliştiricileri yeni projelerinde MariaDB vs MySQL versus’uyla karşı karşıya bırakarak, onları bir seçim yapmak zorunda bırakıyor. İşte, MariaDB vs MySQL’e ilişkin bilmeniz gereken temel farklılıklar:

  • MariaDB yüksek performans sunuyor olsa bile birçok dağıtım eski alışkanlığından vazgeçmek istemediğinden MySQL kullanmaya devam ediyor. Çoğu sistemde MariaDB’i kurmak için ayrıca bir kurulum sürecinin takip edilmesi gerekiyor.
  • 20 küsür yılı aşkın süredir açık kaynak dünyasında kullanılması, MySQL’in bilinirlik ve marka değerinin oluşmasına neden oldu. MariaDB ise henüz bu imajdan yoksun. Birçok geliştirici MySQL’i etkin şekilde kullanabiliyor ancak MariaDB’in adını dahi bilmiyor.
  • MariaDB için çifte lisansa ihtiyacınız yoktur. Tüm dünya devlerinin kullandığı MariaDB’i tek bir GPL (Genel Kamu Lisansı) altında kullanabilirsiniz.
  • 5.5 sürümüne gelinceye dek MySQL ve MariaDB’nin sürüm numaraları aynı kalmıştır. MariaDB 5.5 sürümünden itibaren yeni versiyonlarını 10 olarak numaralandırma kararı vermiştir.
  • MariaDB, MySQL Enterprise Edition’da olduğu gibi kapalı kaynak kodlu modüllere sahip değildir. Tüm modüller sistemin tamamında olduğu gibi açık kaynak kodlu olup; GPL, LGPL ve BSD lisanslarıyla korunmaktadır.
  • MySQL 5.7 sürümüyle GIS gibi gelecek vaat eden özelliklere sahip ancak MariaDB bundan çok daha fazlasını sahip. Son yıllarda ardı ardına yayınlanan sürümleriyle birlikte MariaDB’nin sunduğu özellik yelpazesi de genişlemiştir. Örneğin MySQL 5.7 sürümünde kullanıcılara sunulan GIS özelliği MariaDB’de 5.3 serinde dahil edilmiştir.
  • Birçok Benchmark sonucuna göre MariaDB’nin çoğunlukla yüksek performans gösterdiği ispatlanmıştır. Bu sonuçlara göre; MariaDB’nin MySQL’e oranla daha hızlı olduğu sonucu ortaya çıkıyor.
  • 2013 yılında Wikipedia’nın MariaDB’yi kullanmaya başlaması MariaDB’nin bilinirliği kanıtlamak adına yakılan ilk ateş oldu. Ardından Google’ın bu veri tabanını benimsemesi MySQL’in geliştiriciler gözünde eskimiş bir veri tabanı sunucusu olarak görünmesine yol açtı. MariaDB’nin ardında Microsoft, AlibabaCloud ve WordPress gibi daha birçok markanın yer alması, MariaDB’nin gelecekte yıldızının şimdikinden daha parlak görünebileceği anlamına geliyor.
  • Her iki veri tabanı sunucusu da birbiriyle uyumlu olarak açılıyor. Bu sayede MariaDB veya MySQL arasında seçim yapmanız uyumluluk açısından ölüm kalım savaşına yol açmıyor. Ancak MariaDB 10.0 sürümüyle birlikte MySQL kullanıcılarının veri tabanı taşıma aşamasında bazı sorunlar yaşadığı biliniyor. Muhtemelen artık MySQL çizgisinden sıyrılmaya başlayan MariaDB artık geliştiricilerin “ya o taraf, ya bu taraf” tarzında bir karar almalarına neden olabilir. Eğer veri tabanınızda çok sayıda girdi yer aldığını düşünürsek, 2020 yılından itibaren yapacağınız MySQL’i MariaDB’ye taşıma veri tabanı göçünde başınızın ağrıması olası olabilir.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al