Optik Fare, bilgisayarlarda bir işaretleme yardımcısı olarak kullanılan, LED ışığı, optoelektronik sensör ve dijital işaret işleme (DSP) teknolojisini kullanarak çalışan fare çeşididir. Optik fareler kullanıldığı yüzeydeki alanı 0 referans noktası kabul ederek, 0 noktasından uzaklaşmasıyla elde edilen verileri bilgisayara gönderirler.
Bilgisayar teknolojilerinin erken döneminde bilgisayar kullanma şansı olan kişiler, içerisinde plastik kaplı bilyenin olduğu toplu fareleri muhakkak hatırlayacaktır. Bugünün nostalji ürünü olarak kabul edilen bu fareler, bir zamanlar bilgisayarlarda birincil işaretleme yardımcısı olarak kullanılıyordu. Toplu farelerin kısa ömürlülüğü ve çalışırken etrafa yaydığı rahatsız edici ses, teknoloji dünyasını daha iyi bir fare üretmeye yöneltti. 2001 yılında gelindiğinde ise Microsoft, HP tarafından geliştirilen bir teknolojiden yardım alarak MS IntelliMouse adını verdiği ilk optik bilgisayar faresini geliştirdi. 2004 yılında ise Logitech ve Agilent Technologies iş birliğinde MX 1000 adıyla bir lazer fare çıkış yaptı. LED ışığının lazer teknolojisiyle değiştirilmesi farelerin resim çözünürlüğü kapasitesini arttırdı. Bu yeni teknolojiyle lazer kullanılan optik fareler 20 kat daha iyi performans sunar hale geldi.
Optik fareler toplu farelerle karşılaştırıldığında daha az parça ve temiz tasarımla üretilmiştir. Mekanik parça sorununun olmayışı, optik farelerin kullanım ömrünü klasik toplu farelere oranla inanılmaz ölçüde arttırmıştır. Optik farelerin en büyük sorunu ise çalışmak için temiz ve pürüzsüz yüzeylere ihtiyaç duymasıdır. Optik bir fareyi elinizle yüzeyden kaldırdığınızda farenin hareket etmiyor olmasının mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Optik fareler, cam masalar ve yüzeylerde altında bir Mouse Pad olmadan kullanılamıyordu. Cam yüzeyler gerekli ışığı yüzeye yansıtmak ve takibini gerçekleştirmeyi zorlaştırıyor ve sinyallerin saptanıp gönderilmesini imkansız kılıyordu.
Hala birçok optik fare cam yüzey üzerinde çalışmıyor ancak istisnai modeller yok değil. 2009 yılında Logitech tarafından geliştirilen ve “Darkfield Laser Tracking” adı verilen teknolojiye sahip fareler, cam ve parlak yüzeyler üzerinde de başarıyla çalışmaktadır. Bazı donanım üreticilerinin de cam ve zorlu yüzeylerde çalışmayı sağlayan muadili ve patentli teknolojileri bulunmaktadır.
Teknoloji Nedir? Teknoloji Siteleri ve Teknoloji Haberleri
Teknoloji, bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, bu alanda kullanılan araç ve gereçlerin geliştirilmesini veya üretilmesini kapsayan bilgiye denir. Teknolojinin Latince karşılığı “Technoslogos”tur. Bazı kaynaklar bu kelimen...
Optik Fare Nasıl Çalışır?
Optik farenin çalışma prensibi oldukça basittir. Farenin elektronik devresi üzerinde Image Acquisition System (IAS, Görüntü Akış Sistemi) ve Digital Signal Processor (DSP, Dijital İşaret İşleme) bölümlerinin yanı sıra iki telli seri port yer alır. Görüntü akış sistemi, farenin altından yüzeye yansıtılan ışınların görüntülerini bir fotoğraf makinesi gibi alırken, dijital işaret işleme elde edilen görüntüleri işler. Dijital işaret işleme çipi, görüntülerin koordinatlarını sürekli olarak depolarken aynı anda değişimi farkederek bilgisayara gönderir.
Donanım vasıtasıyla elde edilen dijital veriler, bilgisayara konum verisi olarak iletilir ve işletim sistemi iletilen verilerden yola çıkarak fare imlecinin görüntü üzerinde ne şekilde ilerlemesi gerektiğine karar verir. Kapsamlı ve kompleks birer işlem dizisine benzeyen farenin çalışma prensibinin önümüzdeki yıllarda değişmesi elbette olasıdır. Saniyede 1.000 ila 6.000 arası görüntü alabilen teknolojilerin, farenin hassasiyetinin belirlenmesinde önemli bir unsur olduğu gerçeği de gözden kaçırılmamalıdır.