Repo (Repository), en genel şekilde; kullanıcılar, bilgisayarlar veya yazılımlar hakkında önemli verileri içerisinde barındıran depo dizinleridir. Repository içerisinde çoğunlukla yazılım paketleri ve yazılım paketlerine dair veriler barındırılır.
Repolar, bilgisayar kullanıcılarının işlerini daha kolay halletmesi ve aradığı yazılımları daha kısa süre içerisinde bulması açısından oldukça önemlidir. Örneğin Linux dağıtımı işletim sistemlerinde ve sunucu sistemlerinde bir yazılımı kurmanız için o yazılımın bulunduğu depoyu (repo), sistem repolarının arasına eklemeniz gerekir. Ekleme işleminden sonra sistemin çekirdeği yazılıma buradaki depo üzerinden ulaşacak ve kolayca yazılımın kurulması sağlanacaktır.
Repo Yapımı
Kendi repolarını meydana getirmek isteyen bilgisayar kullanıcıları sıklıkla bu konu hakkında ücretsiz destek sunan gelişmiş servisleri tercih eder. Bu servislerin popüler olarak tercih edilmesinin birkaç farklı nedeni vardır;
- Popüler servislerin büyük çoğunluğunda Repo meydana getirmek için ekstradan efor sarf etmeye gerek yoktur. Sadece sistem içerisinden birkaç butona basarak kendi projeniz için bir repo edinebilirsiniz.
- Popüler servislerin bir çoğu ticari olmayan kullanımlarda tamamen ücretsiz olarak repo servisi sunmaktadır.
- Bu tür servislerin sunucuları daha kaliteli olduğu için reponuz çok daha fazla ulaşılır kalmayı başaracaktır.
Repo yapmak için tercih edebileceğiniz elbette birçok yabancı kaynak var. En popüler ve en sorunsuz kullanımı sunan Repo arıcıysa geliştiricilerin ortak noktası olan GitHub internet sitesidir.
Sunucu Nedir? Sunucu Kiralama ve Sunucu Satın Alma
Sunucu, fiziksel görünüm olarak masaüstü bir bilgisayarın kasasına benzeyen, donanım olarak CPU, RAM ve Harddisk gibi parçaları üzerinde barındıran fakat kişisel kullanımdan ziyade internet sitelerini, yazılımları veya mobil uygulam...
Repo Kullanımı
Repository dizinleri ulaşılabilirlik açısından oldukça önemlidir. Örneğin Ubuntu’nun kendi repoları içerisinde yüzlerce yazılıma yer verilmektedir. Bu repo kaynakları sistem üzerinde tanımlı olduğu için Ubuntu kullanıcılarının çoğu zaman bir yazılımı indirmek için ekstra kaynakları ziyaret etmesine dahi gerek kalmaz. Kullandığınız sistemin repo ayarlarına girerek sistem üzerindeki mevcut repo kaynaklarını görüntüleyerek, her zaman yenilerini ekleyebileceğinizi unutmayın.
Bunun haricinde yazılım deposu olarak repo kullanımından da bahsedebiliriz. Geliştiriciler yazılımlarını daha indirilebilir kılmak ve açık kaynak vb. dosyaları saklamak için repo kaynaklarını kullanmayı tercih ederler.