wmaraci reklam

Rootkit Nedir? Rootkit Programlama ve Rootkit Virüsü

Rootkit Nedir? Rootkit Programlama ve Rootkit Virüsü

Rootkit, bilgisayarın işletim sistemi çekirdeğine sızarak kötü niyetli kişilere bilgisayarınızı uzaktan kontrol etme ve tam yetki sağlayan virüs türevi zararlı yazılımlardır. Rootkit yazılımları genellikle Unix ve Linux türevi işletim sistemleri ve Windows işletim sistemi için geliştirilir.

Rootkit yazılımlarını standart virüs yazılımlarıyla karıştırmamalısınız. Virüs yazılımlarının amacı bilgisayarınıza yerleştikten sonra kendini çoğaltmak ve sistemin tamamını sararak sistemden faydalanmaktır. Oysa Rootkit programlarının amacı kendini sisteme saldıktan sonra çoğaltmak değil, doğrudan uzaktaki kötü niyetli kullanıcılara bilgisayarınız üzerinde tam kontrole sahip olma şansı sunmaktır.

Tüm bu detayları göz önüne alacak olursak bir Rootkit, standart virüslere oranla çok daha fazla tehlikelidir. Rootkit yazılımlarının hemen hemen tümü kendini işletim sisteminin çekirdek bölümüne gizler ve bu sayede Antivirüs yazılımları tarafından fark edilmeden işlevlerini yerine getirebilir.

Rootkit Programlama

Rootkit oluşturmak bilgisayar teknolojileri, güvenlik, bilgisayar ağları ve çeşitli yazılım dilleri konusunda ciddi tecrübe isteyen bir iştir. Zira Rootkit yazılımlar diğer virüslerle karşılaştırıldığında çok daha etkili işlevlere sahiptir ve bunlar planlanması için Rootkit programlayacak kişinin ne yaptığının farkında olması ve hedef sistemin inceliklerini yeterince tanıyor olması gerekir. Oluşturduğunuz bir Rootkit’i izinsiz şekilde farklı birinin bilgisayarına yerleştirmek bilişim hukuku gözünde çok ciddi bir suçtur ve ağır hapis cezasıyla cezalandırılabilir.

Botnet Nedir? Botnet Yapımı ve Botnet Saldırısı
İlginizi Çekebilir!

Botnet Nedir? Botnet Yapımı ve Botnet Saldırısı

Botnet, tüm web sitesi sahiplerinin ve yayıncılarının kolaylıkla uğrayabileceği ve sonucunda büyük veri kaybı yaşayabileceği siber saldırı türlerinden biridir. Botnet'in bir web servisine yani bir host veya sunucuya atılması için ...

Rootkit Virüsü

Bilgisayar virüslerinin tamamı bir amaç için sistem üzerinde yer alırlar. Oysa Rootkit’ler tam olarak bilgisayar virüsü değillerdir. Bilgisayar virüsü olmamalarına karşın Rootkit yazılımları virüslerden çok daha tehlikelidir. Rootkit bilgisayarınızın sistemine yerleştikten sonra Rootkit’in yöneticisi bilgisayarınız üzerinde tam yetki sahibi haline gelir. Dolayısıyla internet korsanı Rootkit’i başarıyla sisteminize yerleştirdikten sonra;

  • Bilgisayarınızda kullandığınız hesapları ele geçirebilir.
  • Banka ve kredi kartı bilgilerinize erişebilir.
  • Bilgisayarınız üzerindeki erişebilir tüm dosyaları görüntüleyebilir ve hatta bu dosyaları kendi bilgisayarına transfer edebilir.
  • Sizin bilgisayarınız üzerinden sanal saldırılar gerçekleştirebilir.
  • Bilgisayarınızı Botnet veya DDoS saldırılarının bir parçası haline getirebilir.
  • Bilgisayarınız üzerinden yasa dışı işlemler gerçekleştirebilir.
  • Web kamerası, mikrofon vb. tüm donanımlarınızı kullanarak kişisel gizliliğinizi ihlal edebilir.

Peki, sistemimizin içerisinde bir Rootkit’in yer alıp almadığını nasıl anlayabiliriz? Bilgisayarınıza bir Rootkit giriş yaptığında bunu muhtemelen anlayamayacaksınız. Rootkit’ler doğrudan sistemin içerisine sızdıkları için antivirüs yazılımları tarafından yakalanmayacaktır. Rootkit yazılımın sisteminizde var olup olmadığını öğrenmek için antivirüs ve güvenlik firmaları tarafından geliştirilen ücretsiz Rootkit tarama yazılımlarını indirerek bilgisayarınızda tarama işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Rootkit virüsleri oldukça zararlı virüslerdir fakat bunların sisteme bulaşması çoğunlukla kullanıcıların kendi hataları veya gösterdiği güvenlik zafiyetlerinin bir sonucudur. Sisteminizi Rootkit virüslerinden uzak tutmak için;

  • Yasal olmayan hiçbir web sitesine giriş yapmayın ve yasal olmayan şeyleri indirmeyin.
  • Kullandığınız yazılım veya işletim sistemlerini yasal olmayan yollarla elde etmek için crack, keygen veya acitvator yazılımlar kullanmayın.
  • Kullanacağınız yazılımları aracı siteler yerine doğrudan resmi kaynaklarından indirmeye çalışın.
  • Sisteminizde Rootkit denetlemesi yapabilecek bir güvenlik yazılımı edinin.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al