Service Pack (SP), yama adı verilen bir takım güncelleme ve hata düzeltme dosyalarının bulunduğu, işletim sistemi veya bir yazılım için yayınlanan güncelleme paketleridir. Service Pack veya Türkçesiyle Servis Paketi kavramı Microsoft tarafından Windows ve bazı yazılımları için kullanılan bir güncelleme serisidir.
Service Pack içindeki güncelleme ve hata düzenleme dosyalarının birçoğu aslında henüz bir Service Pack yayınlanmadan önce kullanıcılara sunulur. Fakat bazı kullanıcılar sürekli olarak bilgisayarlarını güncelleme zahmetine katlanmak zorunda olmak istemezler. Bu durumda, yayınlanan Service Pack sayesinde bir bir tüm güncellemeleri yüklemek yerine, tek bir paket halinde sistemde yapılması gereken tüm güncellemeleri zahmetsice yapabilirler. Dolayısıyla Service Pack için toplu bir güncelleme paketi açıklamasını yapabiliriz. Service Pack’ler ayrıca kullandığınız Windows veya yazılımın versiyon numarasını (Version number) güncellerler. Versiyon numarası sistemin gerçek versiyon numarasıdır ve Windows 10 veya Windows 8 gibi yaygın olarak tüketicilerin kullandığı isimlerden biri değildir.
Service Pack veya Servis Paketi, genellikle içinde yeni özellikler ve hataların giderilmesine yardımcı olan kodları ve değişiklikleri barındıran yazılım paketleridir. Daha önce aynı işletim sistemi kullanan iki bilgisayar üzerinde birinde farklı diğerinde farklı özelliklerin olabileceğini farketmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni bilgisayarların ana yazılım olarak aynı yazılımı kullanıyor olmasına rağmen sahip oldukları farklı Service Pack sürümüdür.
Bir yazılım veya işletim sistemi Service Pack’i genellikle son numarasıyla isimlendirilir. Birçok sistem için yayınlanan ilk Service Pack paketi, SP1 olarak adlandırılır. Daha sonraki çıkan paketler “SP2” ve “SP5” gibi adlandırılabilirler. Bazen de Service Pack paketlerinin kendine özgün isimleri olabilir. Servis paketleri, belli zaman aralıklarında planlanmış şekilde yayınlanır. Çoğu zaman Service Pack gibi büyük güncelleme paketleri her yıl, her iki yılda bir veya her üç yılda bir olmak üzere yayınlanır.
Servis paketlerinin içinde birçok güncelleme paketi olduğu için kullanıcılar Service Pack paketini yükledikten sonra bir bir güncellemeleri yüklemek için uğraşmak zorunda kalmayacaktır. Service Pack tıpkı bilgisayarınız yüklediğiniz sıradan bir bilgisayar yazılımı gibi çalışır. Basit bir kurulum aşamasının ardından Service Pack sistem üzerindeki tüm yeni özellikler ve hata düzeltmelerini sisteme uygular. Bir sistemde Service Pack’i güncelleme yoluyla yükseltmeniz mümkünken SP değerini düşürmek ve bir önce SP sürümüne dönmek mümkün değildir.
Eğer sıradan bir yazılım için Service Pack’i öğrenmek istiyorsanız, kullandığınız programın “Yardım” veya “Hakkında” gibi bölümlerini ziyaret ederek yazılımınızın SP değerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca yazılımın geliştiricisinin internet sitesini ziyaret ettiğinizde güncel SP sürümü hakkında yapılan değişikliklerden haberdar olabilirsiniz.
Windows işletim sistemi için Service Pack değerinizi öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımlara göz atabilirsiniz.
Not: Windows 8 ve Windows 10 işletim sistemleriyle birlikte Microsoft, Service Pack güncellemelerini rafa kaldırmış ve mini güncellemelerle sistemin güncel tutulmasını sağlamıştır. Eğer Windows 8 veya daha üst bir Windows sürümünü kullanıyorsanız, bilgisayarınızdan Windows Update’i çalıştırarak sisteminizin kendini adım adım güncellemesini sağlayabilrisiniz.
Aklına bir soru mu takıldı? O zaman uzmana sor: