Bir veya birden fazla dosyayı kullanılan algoritmayla birlikte daha küçük boyuta indirgeme işlemine sıkıştırma denir. Sıkıştırma sayesinde dosyaların disk üzerinde kapladığı boyutu düşürülür. Olduğundan daha küçük boyuta indirgenen dosyalar daha kolay indirilebilir, paylaşılabilir ve gönderilebilir hale gelirler. Böylece kullanıcılar hem zamandan hem internet kaynaklarından hem de depolama alanından tasarruf edebilirler. Sıkıştırmayı iki farklı şekilde açıklayabiliriz.
Kayıplı sıkıştırma: Kayıplı sıkıştırma yöntemlerinin tümünde orijinal dosya üzerinde değişiklikler meydana getirilir. Örneğin bir görsel dosyası kayıplı olarak sıkıştırıldığında boyutunda büyük bir küçülme meydana gelmesine karşın görüntünün kalitesinde de aynı oranda bozulmalar veya netlik kaybı yaşanır.
Kayıpsız sıkıştırma: Bu sıkıştırma biçimindeyse dosyaların orijinali üzerinde kalite açısından bir değişiklik meydana gelmez. Şimdi masaüstünde yeni bir klasör oluşturup, içerisine bir metin belgesi yerleştirip sıkıştırılırsa bu arşiv dosyası açıldığında da aynı dosyalar aynı kalitede dışarıya çıkacaktır.
Sıkıştırma Programları
Korunaklı arşivler oluşturmak veya sabit disk alanınızdan tasarruf etmek için sıkıştırma yapmak, amaç her ne olursa olsun bilgisayarınızın içerisinde mutlaka bir sıkıştırma yazılımının yer alması son derece önemlidir. Bilgisayarınızda hiçbir dosyayı arşivlemeyecek olsanız dahi arşivlenen dosyaları açmak için mutlaka bir sıkıştırma programına ihtiyacınız olacaktır.
7-Zip (Windows/Linux, Ücretsiz)
7-Zip, hiç kuşkusuz en çok kullanılan sıkıştırma programlarının zirvesinde yer alıyor. Son derece minimalist bir tasarıma sahip olan 7-Zip hem Windows hem de Linux kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor. Piyasa üzerindeki neredeyse tüm sıkıştırma biçimlerini destekleyen 7-Zip ayrıca açık kaynak kodlu olarak dağıtılıyor. Hem ücretsiz hem de en iyiyi arıyorsanız listenin devamına göz atmanıza gerek bile yok diyebiliriz.
IZArc (Windows, Ücretsiz)
Windows kullanıcıları tarafından popüler olarak tercih edilen bir diğer ücretsiz sıkıştırma yazılımı olan IZArc, hemen hemen tüm uzantıları destekliyor ve küçük boyutuyla diğer sıkıştırma yazılımlarına oranla fazlasıyla dikkat çekiyor. Yazılım ücretsiz olarak sunuluyor fakat IZArc'in bağımlı bir kullanıcısıysanız bağış panelinin yolunu tutabilirsiniz.
WinRAR (Windows, Ücretli)
WinRAR, Windows platformu için hiç kuşkusuz 1993 yılından bu yana geliştirilmiş en kullanışlı sıkıştırma yazılımı olarak kullanılıyor. WinRAR oldukça geniş bir sıkıştırma yelpazesini destekliyor fakat ücretli olması biraz ürkütücü olabilir. Yine de eğer WinRAR'ı satın alın ibaresini sürekli kapatabilirim diyorsanız WinRAR sizin için ücretsiz denebilir.
PeaZip (Windows ve Linux, Ücretsiz)
PeaZip, açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak dağıtılan bir sıkıştırma yazılımıdır. Açık kaynaklı kardeşi olan 7-Zip'e göre PeaZip minimalist bir tasarım yerine daha çok göze hitap eden bir arayüz ile kullanıcılarının karşısına çıkıyor. PeaZip'in ayrıca bir de taşınabilir (portable) sürümü bulunuyor.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Sıkıştırma Oranı
Sıkıştırma oranı bilgisayar biliminde kullanılan bir terimdir. Bir dosyanın sıkıştırılmasındaki başarının ölçütü olarak kullanılan sıkıştırma oranı bize o dosyanın ha boyutu hakkında bilgi verdiği gibi yapılacak sıkıştırma oranı dosyanın sıkıştırılmış boyutu hakkında da bilgi sunabilir. Örneğin Bir dosyanın ham boyutu 10 MB ise ve sıkıştırıldıktan sonra 2 MB'a dönüşüyorsa buradaki sıkıştırma oranı 5'dir.