Sitemap, bir web sitesi içerisinde yer alan tüm alt sayfaların içerisinde bulunduğu ve belirli aralıklarla güncellenen site haritasıdır. Site haritaları günlük kullanım aşamasında biz standart internet kullanıcılarının herhangi bir işine yaramaz. Sitemap dosyasının oluşturulmasının temel amacı arama motorlarıdır. Bir web siteniz için web site haritası oluşturduğunuzda bu site haritasını Google, Yandex ve Bing başta olmak üzere birçok farklı arama motoruna gönderebilirsiniz. Böylece arama motorları sizin site haritanız aracılığıyla web sayfalarınızı daha kolay ve zahmetsiz şekilde tarar ve ilgili sayfaları kendi arama dizinine eklerler.
Daha hızlı bir indekslenme elde etmek için site haritalarının önemi elbette tartışmasız yüksektir. Yine de arama motorlarının da söylediği gibi; arama motorları site haritası içerisinde yer alan her türlü sayfayı kendi dizinlerine kabul etmek zorunda değildirler. Bizlerin site haritası oluşturmasındaki en büyük amaç arama motorlarının botlarının işlerini kolaylaştırmak ve sitemizi daha kolay taranabilir hale getirmektir.
Sitemap Hazırlama
Sitemap dosyasını hazırlamak için tercih edebileceğiniz birçok farklı yöntemler bulunuyor. Şayet wordpress gibi bir CMS sistemi kullanıyorsanız bu CMS içerisinden yükleyeceğiniz sitemap oluşturma eklentilerinin herhangi biri sayesinde kısa süre içerisinde bir sitemap dosyası hazırlayabilir ve bu dosyayı arama motorlarına gönderebilirsiniz.
Web Nedir? Web Siteleri ve Web Kayıt
Web, internet üzerinde yayınlanan birbiriyle bağlantılı hiber metin elemanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Web kelimesi, İngilizce anlamıyla kumaş dokusundan esinlenerek verilmiş bir isimdir. Dilimizdeki karşılığı ise ağ kelimes...
Sitemap Oluşturma
Kullandığınız web yazılımının alt yapısında eğer size yardımcı olacak herhangi bir sitemap oluşturma eklentisi yoksa o halde sitemap dosyası oluşturmaya yardımcı olan otomatik web sitelerinden faydalanabilir veya bazı ufak boyutlu programlarla sitemap dosyanızı meydana getirebilirsiniz. Şayet web yazılımınız özel bir yazılımsa ve kodlama konusunda bilginiz yoksa bu konu hakkında destek için yazılım üreticinize başvurmanız gerekebilir.