Vektörel, piksel ve diğer çözünürlük ölçüleri yerine matematiksel ölçülerin kullanıldığı ve daha sonradan açıldığında detaylar kaybolmadan tekrardan boyutlandırılabilen grafik şeklidir. Vektörel çizimler sıklıkla logolarda, kalıplarda ve teknik hassasiyet gerektiren işlerde kullanılan bir çizim türüdür.
Vektörel Çizim
Vektörel çizim denildiğinde gözünüzün önünde ilk canlanması gereken sahne bilgisayarlar üzerinden tasarlanan araçlar ve gereçler olabilir. Bugün pratik hayatta kullandığımız birçok şey ve başta bilgisayarlarımız dahi vektörel tabanlı bir yazılım ile tasarlanmakta ardından üretim aşamasına geçilmektedir.
Vektörel çizimler, piksel bazlı çizimlerin aksine gerçek ölçüleri baz alırlar. Piksel tabanlı hazırlamış olduğunuz bir görseli bir sayfadan çıktı aldığınızda bunun takribi boyutunun ne olacağını hesaplamak hem güçtür hem de pratik hayatta kullanışlı değildir. Oysa vektörel tabanlı bir çizimin matematiksel oranda boyutu bellidir ve sayfada hangi boyutta görselin çıkacağı da bellidir. Şimdi bu basit örneği çok daha önemli çizim alanlarında düşünün. En basitinden bir mimari çalışmada piksel bazlı çalışmak pratikte o çizimi gerçekleştirmeye çalıştığımızda karşımıza çeşitli sorunların çıkmasına neden olacaktır. Bu nedenle hassasiyet isteyen ve bizlere matematiksel ölçüsü lazım olan her şey için vektörel tabanlı grafik çalışmaları tercih edilmektedir.
Vektörel çalışmaların bir diğer avantajı da daha sonradan ölçeklenebilmesidir. Bir bitmap tabanlı resmi oluşturup kaydettikten sonra bu görselin ölçüsünü orijinal olarak değiştirebilmeniz pek mümkün değildir. (Burada komplike çizgilerin olduğu bir görseli düşünün.) Oysa vektörel tabanlı olarak hazırlanmış bir çizimi daha sonradan da tekrar ve tekrar ölçeklendirip, dilediğiniz gibi boyutlandırabilirsiniz.
Tasarım Nedir?
Tasarım, bir konsept veya fikrin düzenlenmesi, çizilmesi, modellenmesi, veya planlanması gibi öğelerin anlaşılmasıdır. Günümüz dünyasında artık hiçbir ürün yalnızca kullanıcılarına sunmuş olduğu işlevsel özellikleriyle dikk...
Vektörel Logo
Bir şirket, firma, kuruluş veya vakıf mutlaka kendini sembolize edecek bir logoya ihtiyaç duyar. Fakat bu ihtiyaç duyulan logonun tam olarak hangi boyutlara sahip olması gerektiği hiçbir zaman için tam olarak bilinemez. Örneğin şirket logosunu bir gün şapkaların üzerine bastırmak isterken bir diğer gün mağazaların tabelalarına kabartma tasarım şeklinde isteyebilir. İşte bu durumda logonun piksel tabanlı olması halinde şapka kısmını halledebilirsiniz. Ancak logonun tabelaya uyarlanması durumunda logonun bire bir tekrardan vektörel olarak tasarlanması gerekecektir.
Bu nedenden dolayıdır ki profesyonel olarak birçok işletme logolarını vektörel olarak tasarlatırlar. Böylece sahip oldukları logolarını kullanmak istedikleri yerlere göre kişiselleştirerek vakit kaybetmeden kullanabilirler.