Web trafiÄŸi, bir internet sitesini ziyaret eden kullanıcı kitlesini açıklamak amacıyla sıkça kullanılan terimdir. Ä°nternet sitesini ziyaret eden kullanıcıların tümü internet sitesi üzerinden veri alır ve veri gönderimi gerçekleÅŸtirir. Bu veri alışveriÅŸi bir trafik meydana getirdiÄŸi için Web Traffic yani web trafiÄŸi tanımlaması kullanılmıştır.Â
Web trafiğini daha basit şekilde özetlememiz gerekirse eğer web trafiğini siteye veya servise erişen kullanıcı sayısı olarak da yorumlayabiliriz. Yalnız trafiğin gerçek kabul edilebilmesi için botların olmaması ve sadece gerçek kullanıcılardan oluşuyor olması gerekir. Gerçek kullanıcıların haricinde oluşan trafiğeyse bot trafik veya bot web trafiği denilmektedir.
Web trafiği kavramıyla en çok karşılaştığımız bir başka konuysa Hosting ve diğer barındırma seçenekleridir. Bu servisleri faturalandırmak amacıyla Hosting şirketleri hazırladıkları paketlere belli bir web trafiği kotası koyarlar. Daha fazla web trafiği satın almanız için daha yüksek fiyat ödemeniz gerekir.
Örneğin 1 GB’lık web trafiğine sahip bir Hosting paketi satın aldıysanız bir aylık süreçte maksimum kullandığınız servisle birlikte 1 GB’lık web trafiği harcaması yapabilirsiniz. Bu sınırı aşmanız halinde sınırı aştığınız için hesabınız bir sonraki ayın yenileme periyoduna kadar askıya alınacak ve sitenize erişmek isteyen ziyaretçiler sitenize giriş yapamayacaktır.
Web Trafiği Öğrenme
Web trafiğini öğrenmenin en basit yolu, kullandığınız servisin istatistik sayacına erişmektir. Kullandığınız Web hosting, VPS veya VDS’lerin tümü muhtemelen bir Cpanel, Direct Panel veya Plesk panel kullanıyordur. Bu panellerin bilgileri müşteri olarak size hizmeti ilk satın aldığınızda verilir ancak daha sonradan da dilerseniz servis sağlayıcınızdan bu bilgileri tekrardan talep edebilirsiniz.
Servis yönetim paneline giriÅŸ yaptıktan sonra ne kadar trafik kullandığınızı gösteren sayacı ana sayfadan widget olarak bulup, dönem içerisinde barındırma paketinizin yaptığınız trafik harcamasını öğrenebilirsiniz.Â
Yaptığınız web trafiği harcaması maksimum aylık kotanıza ulaşmadığı sürece web trafiğinizin yoğun olarak kullanılmasında bir sakınca yoktur. Yine de site hızını arttırmak ve kullanıcılara daha yüksek hız sunmak için bazı optimizasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi faydalı olabilir.
Panel Nedir?
Panel, yazılımcıların ve mühendislerin meydana getirmiÅŸ olduÄŸu, içerisinde belli opsiyonların ve ayarların yer almış olduÄŸu yönetim kısımlara verilen isimdir. Panel sözcüğü hem dilimizde hem de diÄŸer diller de artık kalıplaÅŸmÄ...
Web TrafiÄŸi Hesaplama
Web trafiklerinin tahmini olarak hesaplaması yapılabilir ancak yapılacak olan bu hesaplamalar tamamen gerçeği yansıtmayacak veya kesin sonuçlar veremeyecektir. 1 GB boyutunda web trafiğini iki farklı siteye tanımlarsak, bu sitelerin trafiği tüketme oranları %100 hatta %300’e kadar farklılık gösterebilir.
İnternet sayfasının boyutları, kullanıcıların sayfalar üzerindeki aktiflikleri ve giriş çıkış sayısı gibi daha birçok faktörün bu tür yüzde hesaplaması yaparken etkili olduğunu söyleyebiliriz. Web trafiğini tahmini olarak hesaplarken genellikle sitenin içeriği, ziyaretçi sayısı ve sitenin yükü göz önünde bulundurulur.
Örneğin, aktif sayfa yapısına sahip internet siteleri pasif sayfa yapısına sahip internet sitelerine göre aynı aktivitelerde daha fazla trafik kullanacaktır. Bu tür hesaplamalarda en net veriyi elde etmek içinse aylık trafik ve web trafiği kullanım raporlarınızı göz önünde bulundurabilirsiniz.
Örneğin, son 3 ayda harcadığınız web trafiği miktarını göz önünde bulundurur ve buna ek olarak artan kitleyi de hesaba katarak yeni alacağınız barındırma servisinin ne kadar trafik hacmine sahip olması gerektiğine karar verebilirsiniz.
Eğer 3 aylık veri yoksa veya site henüz yayına geçecekse içerikler ve reklam koşulları göz önünde bulundurularak internet sitesinin elde edebileceği maksimum kullanıcı sayısı ve tahmini veri harcaması göz önüne bulundurmalı, ortaya çıkan rakamdan tedbiri olarak biraz daha üst trafik paketleri tercih edilmelidir.