XFCE, Unix ve Unix Türevi Linux gibi işletim sistemleri içerisinde kullanılan açık kaynak kodlu masaüstü ve geliştirme arayüzüdür. Düşük boyutu, hızlı yapısı, özelleştirilebilme kapasitesi, minimum kaynak tüketimi ve kolay kullanım özelliği XFCE'yi başlı başına kullanışlı bir ortam haline getirmektedir.
Resmi olmayan takma adıyla “Cholesterol-Free Desktop Environment” şeklinde de isimlendirilen Xfce, GTK+2 toolkit'ini kullanıyor ve son derece şık bir masaüstüyle kullanıcılara ulaşıyor. Diğer birçok Linux dağıtımlarındaki gibi Xfce de 8'e kadar farklı çalışma alanı desteği sunabiliyor. Bu çalışma alanları arasında sizin belirlediğiniz kısayol tuşları aracılığıyla geçiş yapılabiliyor ve yine kısayol tuşlarıyla herhangi bir işlem farklı bir pencereye taşınabiliyor.
Xfce'nin panelleri diğer birçok masaüstüne oranla oldukça özgürlükçü bir yapıya sahip. Bu konuda menüler tamamen sizin tercih ve hayal gücünüze bağlı olarak gelişiyor. Menünüzü ister Windows'daki gibi ekranın altına alabiliyor isterseniz de Mac OS X'de olduğu gibi Dock şekli verebiliyorsunuz. Dilerseniz panelleri Unity'deki gibi sola veya sağa alabiliyor dilerseniz de yukarıya yerleştirebiliyorsunuz.
Tüm bu gelişmiş özelliklerinin yanı sıra Xfce masaüstü ve geliştirme ortamı en çok kullanılan Linux dağıtımlarından biri olan Ubuntu'nun Xubuntu dağıtımıyla varsayılan olarak kullanılabiliyor. Tabii dilerseniz diğer Linux dağıtımlarında da Xfce masaüstü ortamını sonradan edinebilmeniz mümkün. XFCE'yi daha yakından incelemek ve tanımak için resmi sayfası olan http://www.xfce.org/ internet adresini ziyaret edebilirsiniz.