Deep Web (Derin Ağ), internetin en karanlık kısmını nitelemek için kullanılan bir isimdir. İnternet dünyasının tamamını bir okyanus olarak gözünüzün önünde canlandıracak olursanız eğer Deep Web, bu okyanusun en alt ve ulaşılması için özel ekipmanlara ihtiyaç duyacağınız karanlık bölgeleridir.
Deep Web'in saklı yapısı nedeniyle tam olarak büyüklüğünün ne olduğu konusunda net bir rakam olmayışına karşın ortalama yapılan tespitlere göre Deep Web'in büyüklüğünün biz normal internet kullanıcılarının kullandığı yüzeyden 99 kat daha büyük olduğu düşünülüyor. Yani, Deep Web'de şimdiye kadar kullandığınız internetin aksine tamamen korkunç ve keşfedilmemiş topraklar var.
Deep Web internet sitelerinin genel olarak içerikleri yasal olmayan materyallerden oluşuyor. Başta uyuşturucu, terörizm ve vahşet görüntüleri olmak üzere Deep Web'in içerisinde aradığınız veya aramadığınız birçok şeyi bulabilmek mümkün. İçeriklerinin yasal olmayışı ve normal internet kullanıcılarına getirebileceği potansiyel zararları nedeniyle Deep Web'e normal arama motorları erişemez ve bu siteleri kendi veri tabanlarına eklemezler.
Deep Web içerisinde yer alan internet siteleri ayrıca bizlerin günlük hayatta kullanmış olduğu internet tarayıcıları tarafından da görüntülenemez. İçerisinde gizli arşivlerin yer aldığı Deep Web'e giriş yapabilmek için bazen özel bir internet tarayıcısına bazen de nitelikli ekstra donanımlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Peki, bu Deep Web dediğimiz internet sitelerine bizler arama motorları aracılığıyla erişemiyorsak bu internet siteleri nasıl meydana çıkıyor?
Deep Web üzerinde yer almakta olan internet sitelerinin büyük bir kısmı kulaktan kulağa yayılan internet siteleri aracılığıyla genişliyor. İçeriklerinin yasal olmaması nedeniyle Deep Web içerisinde bulunan internet sitelerinin bizim gördüğümüz internet katmanında yer alması onlara zaten ulaşamayacağımız için pek bir işe yaramazdı. Üstelik internetin karanlık yüzüne herkesin erişemiyor olması demek haliyle yasa dışı faaliyetler için daha fazla güvenlik ve gizlilik anlamına geliyor.
Deep Web'e Nasıl Girilir?
İnternetin karanlık yüzünün neye benzediğini bir üst madde içerisinde elimizden geldiğince anlatmaya ve açıklamaya çalıştık. Peki, normal internet tarayıcıları ve normal yöntemlerle giriş yapamadığımız buz dağının görünmeyen yüzüne, yani Deep Web'e nasıl girilir?
Deep Web'in daha önceden de katmanlar halinde bir ağ düzeni olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle Deep Web'in kademelerine giriş yapabilmek için özel yöntemlerin kullanılması gerekiyor. Deep Web'in ulaşabileceğiniz en dışarıda olan katmanıysa yüzeye en yakın kısmı yani 4. seviyedeki katmanıdır. Bu seviyedeki Deep Web'e giriş yöntemi olarak en çok kullanılan yöntem Tor isimli internet tarayıcısını kullanmaktan geçiyor.
Tor ise tamamen ücretsiz olarak geliştirilmekte olan Windows başta olmak üzere hem Mac OS X hem de Linux işletim sistemlerinde çalıştırabileceğiniz bir internet tarayıcısıdır. Deep Web sitelere giriş yapmanız için ilk olarak bu yazılımı indirmeniz ve ardından bilgisayarınıza kurulum işlemini gerçekleştirmelisiniz.
Tor'u bilgisayarınıza indirmek için https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en linkine giriş yapın. Tor'un internet sitesi hemen işletim sisteminizi algılayarak size en uygun indirme seçeneği sunacaktır. Dil seçeneğini belirleyip Tor'u indirdikten sonra artık Deep Web'in ilk katmanına giriş yapmak için tamamen hazırız demektir.
OS Nedir?
OS (Operating System) veya Türkçesiyle İşletim Sistemi, bilgisayarın donanımlarıyla haberleşmesini sağlayan ve yazılımları kontrol eden ana yazılımdır. Her bilgisayarın veya cihazın kullanılabilmesi için öncelikle içerisinde mutl...
Deep Web Linkleri ve Siteleri
Konunun ilk başında Deep Web'in içerisinde yer alan sitelerin arama motorları tarafından indekselenemediğinden bahsetmiştik. Bu internet siteleri tamamen arkadaştan arkadaşa ve kulaktan kulağa prensibiyle dağılırlar. Bu nedenle Deep Web'de yer alan siteleri kullanabilmeniz için size bu siteleri aktarabilecek arkadaşlara sahip olmanız gerekir.