wmaraci reklam

Fiber Optik Nedir? Fiber İnternet ve Fiber Optik Kullanım Alanları

Fiber Optik Nedir? Fiber İnternet ve Fiber Optik Kullanım Alanları

Fiber optik, ince ve hassas şekilde üretilen saf bir cam ipten ışığın iletilmesiyle çalışan aktarım sistemidir. Tam olarak ışık hızında olmamalarına rağmen ışık hızına yakın aktarım sağlayan fiber optik sisteminin en büyük avantajı daima stabil bir bağlantı sunmasıdır. Uzun mesafeler için harika bir tercih olan fiber optik aktarım yardımıyla, çok uzak mesafelere bile hızla veri aktarımı gerçekleştirilebilmektedir. Fiber optik kablolar yardımıyla yapılan aktarımlarda saatte 300 bin kilometrelik hıza erişilir.

Fiber optik kablolar, her biri insan saçından biraz daha kalın bir veya daha fazla cam kordonundan oluşur. kablolar, küçük lazerler veya ışık yayan diyotlar (LED'ler) tarafından üretilen ışık palslarını kullanarak iletişim sinyalleri taşırlar. Her telin merkezi, ışığın seyahat yolunu sağlayan çekirdek olarak adlandırılır. Çekirdek, sinyal kaybını önlemek için ışığı içeriye yansıtan ve ışığın kablo içindeki kıvrımlardan geçmesine izin veren “kaplama” adı verilen bir cam katmanıyla çevrilidir.

Fiber kabloların iki temel türü vardır. Bunlar tekli fiber (single mode fiber) ve çok modlu fiber (multi mode fiber) olarak adlandırılır. Tek modlu fiber, çok modlu fiberler LED kullanırken ışık üretmek için çok ince cam şeritler ve lazer kullanır. Tek modlu fiber çok ince cam şeritler ve ışık üretmek için bir lazer kullanırken, çok modlu fiber ise ışık üretmek için LED kullanmaktadır.

Fiber Optik Kabloların Avantajları Nelerdir?

  • Fiber optiklerin kapasitesi diğer kablolardan daha yüksektir. Bir fiber kablosunun taşıyabileceği şebeke bant genişliği miktarı, benzer kalınlıkta bir bakır kablo bandınınkini kolayca aşabilir. 10 Gbps, 40 Gbps ve hatta 100 Gbps değerindeki fiber kablolar standarttır. Sıradan kablolar için bu performansa ulaşmak oldukça güçtür.
  • bir fiber kablo, ışığı gücünü kaybetmeden çok daha uzun mesafelere taşıyabileceğinden sinyal yükselticilerine duyulan ihtiyacı azaltır.
  • Fiber kablolar etkilenmeye karşı daha az hassastır. Geleneksel bir kablosu, elektromanyetik parazitlerden korumak için özel koruma gerektirir. Korunma sağlanmış olsa da birbirine çok yakın konumlanan çok sayıda kablo parazitin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Fiber kabloların özellikleri bu sorunların tamamını ortadan kaldırmaktadır.
  • Bakır yapısı itibariyle yumuşak bir metaldir. Isıdan, sudan ve nemden etkilenir. Bu nedenle zamanla kırılır veya ilk günkü performanslarını kaybederler. Baskı açısından ise bakır dayanıksızdır. Bakır kablolar yalnızca 11.33 kg baskı kaldırabilirken, fiber kablolar 45 ila 80 kg baskıyı kaldırabilirler. Fiber kablolar bakır kabloların aksine ısıdan, sudan ve nemden de etkilenmezler.
Bağlantı Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Bağlantı Nedir?

Bağlantı, herhangi bir şeyin iki veya ikiden fazla olmak üzere birbiriyle ilişki bulunmasına denir. Bağlantının günümüzdeki çeşitleri sayamayacağımız kadar çoktur. En basit örnekle internet bağlantısı dahi kendi başına oldukç...

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet, fiber optik hatlar aracılığıyla sunulan ve yüksek hız potansiyeline sahip bir internet erişimidir. Bu erişimi eşsiz kılan şey; bakır kablolar aracılığıyla elektriksel bilgi ileten DSL ve kablolu internet servislerinin aksine, fiber optik hatların kullanıyor olmasıdır. Fiber hatlar sayesinde bağlantı daha hızlı iletilir ve geleneksel yalnızca iki sayının (0’ın "kapalı" ve 1’in "açık" olduğu) kombinasyonun daha karmaşık sembolleri veya talimatları temsil edildiği bir sayı sistemi kullanılır. Bu yeni nesil veri iletim yöntemi, fiber internetin hızlı ve güvenirlik için en iyi seçenek haline dönüşmesini sağlamaktadır.

Fiber İnternet Ne Kadar Hızlıdır?

İsterseniz önce neden fiber internetin en hızlı internet olduğuna karşılaştırmalı olarak bir bakalım;

İnternet hızı, altyapının ne kadar veri işleyebileceğine bağlı olarak değişebilen bir değerdir. DSL İnternet için kullanılan geleneksel bakır tellerin tarih sahnesindeki ilk kullanım amacı interneti değil, ses iletimini sağlamaktı. Bu nedenle bakır tellerle sunulan internetten elde edilebilecek hız daima sınırlıdır. Çünkü bu kablolar internet değil sadece ses aktarımı için tasarlanmıştır.

Bakır kablolu interneti elediğimize göre geriye uydu yoluyla alınabilecek internet kalıyor. Bu seferse karşımıza uyduyla dünyanın arasındaki mesafe dezavantajı çıkıyor. Mesafe ve iletim hızı nedeniyle uydu yoluyla elde edilen internette ne yazık ki DSL ile elde edilen hızın ötesine ulaşılamıyor. Ortalama olarak yaygın şekilde kullanılan internet bağlantı türlerinde elde edilen hızlar şu değerlerdedir:

  • DSL internet - 768 Kbps – 1.5 Mbps / maksimum 3 Mbps – 7 Mbps
  • Kablolu internet - 4 Mbps – 6 Mbps / maksimum 10 – 100+ Mbps
  • Uydu internet - 5 Mbps – 10 Mbps - maksimum 12 Mbps – 25 Mbps

Tüm bu internet aktarımlarının aksine fiber optik kablolarla yapılan internet aktarımında elektrik yerine ışık kullanılır. Işıkla birlikte aktarılan bağlantı daha yüksek bant genişliği kapasitesi ve internet hızı anlamına gelir. Fiber bağlantıyla elde edilen internet;

  • Fiber internet - 50 – 100 Mbps / maksimum 1 – 10 Gbps

değerine sahiptir.

Fiber internetin açıkça en hızlı internet olduğunu yukarıdaki tabloyla anlamışsınızdır. Peki, neden daha iyisi varken herkes fiber internet kullanmak yerine hala eski nesil interneti kullanmayı tercih ediyor?

İnternet sağlayıcıları (ISP), hala telefon hatları için kullanılan kablo hatlarını kullanıyor. Fiber kablolardan bakır kablolar geçiş yapmak, internet sağlayıcıları için yüklü bir fatura ve iş yükü anlamına geliyor. Yine de çağın yeni nesil interneti Fiber olduğu için sağlayıcılar yavaş yavaş altyapılarını Fiber optik kablolara transfer etmeye çalışıyor. Fiber internet satın almayı düşünmeden önce, fiber internet almak istediğiniz bir sağlayıcının internet sitesinden ikamet ettiğiniz ev bölgesinde fiber bağlantı seçeneklerinin mevcut olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

Fiber Optik Kullanım Alanları

Fiber optik kablolar, hızlı ve yüksek bant genişliğiyle veri aktarmanın en avantajlı yoludur. Işık hızında verilerin aktarıldığı fiber optik kabloların keşfi, kuruluşundan bu yana 40 yılı aşkın süre geçen ağ ve iletişim dünyasında devrim yarattı. Bu kablolar, günümüzde metalik teller kullanan geleneksel ağ oluşturma yöntemlerini neredeyse tamamen ortadan kaldırdı. Peki, fiber optik kullanım alanları hangi yönde eğilim göstermeye başladı ve fiber optik kablolardan hangi alanlarda faydalanılıyor?

  1. İnternet - Fiber optik kablolar çok sayıda veriyi yüksek hızlarda taşıma kapasitesine sahiptir. Bu özelliği fiber optik kabloları internet için vazgeçilmez bir seçenek haline getiriyor. İnternet aktarımında kullanılan geleneksel bakır kabloların yerini alan fiber optik kablolar, internet dünyasının geleceğini temsil ediyor.
  2. Kablolu TV Yayınları - Fiber optik teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte kablolu TV yayınları da kendini yenilemeye başladı. Fiber optik kablolar, yüksek görüntü sinyallerinin HD televizyonlara kolayca iletimesine yardımcı oluyor zira fiber kablolar daha yüksek bant genişliğine sahip. Bu açıdan bakıldığında fiber optik kablolar, kablolu TV sektörü için aynı miktardaki bakır kablodan daha maliyetsiz ve avantajlı görünüyor.
  3. Telefon - Fiber kablolar telefon haberleşmesini de etkiledi. Fiber altyapıyla yapılan görüşmelerde veriler daha hızlı aktarılıyor, ses kalitesi daha yüksek ve pürüzsüz oluyor. Aynı zamanda fiber kablolar, sesin karşı tarafa gecikmeyle iletilmesinin (lag) önlenmesine yardımcı oluyor.
  4. Bilgisayar Ağlar - İnternet dışında bilgisayar ağları da fiber optik bağlantılardan faydalanmaya başladı. Fiber optik bağlantılar yardımıyla ağ üzerindeki bilgisayar daha büyük verileri daha kısa sürede iletme avantajına sahip oluyor.
  5. Tıbbi Araştırma ve Operasyonlar - Fiber optik kablolar tıbbi alandaki araştırma ve müdahaleleri kolaylaştırıp, daha başarılı yöntemlere dönüşmesine katkıda bulunuyor. Endoskopi gibi popüler tıbbi yöntemlerde artık fiber optik bağlantılardan faydalanılıyor. Fiber optik tıbbi alanda mikroskopi ve biyomedikal araştırmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
  6. Aydınlatma ve Dekorasyon - Veri aktarımının yanı sıra fiber optik ışıkların dekoratif ve şık göründüklerini kabul etmemiz lazım. Fiber optiklerden yıllardır dekoratif alanlarda ve ışıklandırma çözümleri olarak faydalanılıyor.
  7. Mekanik Tanılar - Ulaşması güç mekanlarda mekanik tanıların yapılması zorlayıcı olabiliyor. Fiber optik kablolar bu alanda erişilmesi güç bölgelere erişme konusunda mekanikçiler ve mühendislere yardımcı oluyor.
  8. Askeri ve Uzay Operasyonları - Hassas verilerin yüksek güvenlikle aktarılmasının gerektiği alanlarda fiber optik kablolar yardımıyla veri aktarımına ideal çözümler üretilmektedir. Askeri ve uzay operasyonlarında bu amaçla fiber optik teknolojisinden faydalanılmaktadır.
  9. Otomotiv Endüstrisi - Yeni nesil otomobillerde fiber optik kablolar birçok farklı amaç için kullanılıyor. Bazen aydınlatma için kullanılan kablolar bazense aracın çeşitli bölümlerindeki verilerin diğer parçalara hızla aktarılması amacıyla kullanılmaktadır. Örneğin fiber optik kablolar yardımıyla hava yastıkları daha etkin kontrol edilebilmekte ve mekanizmanın hızla devreye alınmasına yardımcı olmaktadır.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al