Grafiker (Grafikçi), dijital ortam araçlarından faydalanarak herhangi bir görsel çalışmayı meydana getiren kişilerdir. Günümüz ve çağımız açısından baktığımızda grafikerlik hem en popüler hem de en çok ihtiyaç duyulan meslek alanlarından biridir. Geleneksel medya veya sosyal medya ortamları fark etmeksizin artık gerçekleştirilecek her türlü çalışmada bilgisayar ortamlarının desteğine ihtiyaç duyuluyor. Grafikerler de bu ortamlar üzerindeki ihtiyaçları çeşitli şekillerde ve ürettikleri yaratıcı çözümlerle sonuca kavuşturan kişilerdir.
Grafikerler eskiden sadece basılı medya alanında çalışmalar gerçekleştirirken artık hem basılı medya hem de sosyal medya ortamlarında en çok aranan elemanlardan biri haline gelmiştir. Nitekim, dijital ortamların ve görsel nesnelerin yardımı almadan meydana getirilen ürünler hem kullanıcıların dikkatini çok daha az çekiyor hem de istenen hedefe ulaşılması konusunda oldukça önemli rol oynuyor.
Grafiker Nasıl Olunur?
Grafiker olmak isteyen kişilerin eğitim alanında tercih edebileceği birçok farklı seçenek var. Bunlardan ilk ise resmi eğitim kurumları tarafından alınabilecek lise veya yüksek öğretim derecesindeki lisans bölümleri eğitimidir.
Dijital grafikler artık yeni dünyanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş olması nedeniyle hem lise hem de lisans seviyesinde grafik ve tasarım için oluşturulmuş farklı bölümler yer alıyor. Dijital çizim ve tasarım teknikleri ağırlıklı olarak verilen bu bölümlerde iletişim dillerine varıncaya dek uzman bir grafikerin ihtiyaç duyabileceği hemen her türlü konuda öğrencilere gerekli donanımlar kazandırılıyor.
Grafiker olmak isteyen kişiler bu bölümlerden herhangi birinde eğitim alarak hem grafik dünyasına uzman olarak giriş yapmak için ilk adımlarını atabiliyor hem de verilecek çeşitli eğitimler sayesinde alanında başarılı ve uzman bir grafikçi olma şansını ele geçirmiş oluyor. Diğer meslek gruplarının aksine bilgisayar tabanlı birçok işte olduğu gibi grafikerlikde de yalnızca tekniklerin bilinmesi tek başına yeterli değil. Tekniklerin yanı sıra hayal gücünün doğru şekilde kullanılması ve doğru tekniklerle grafik çalışmalarının meydana getirilmesi gerekiyor.
Eğer bir lisans eğitimi alamayacaksanız veya grafik işleriyle hobi olarak uğraşmak istiyorsanız, bir lisans eğitiminde verildiği kadar detaylı olmasa bile çeşitli özel eğitim kurumlarında sadece grafik ve tasarım üzerine hızlandırılmış eğitimlerden birine katılmanız mümkün. Bu eğitim programları sayesinde evde kendi başınıza uçsuz bucaksız bir denizi keşfetmeye çalışmak yerine yüzmeyi öğrenebilir ve çok daha kısa süre içerisinde mesafe kat edebilirsiniz.
Her meslek grubunun bazı temel özelliklere ihtiyaç duyduğu gibi grafiker olmanın da kendince belli başlı ihtiyaçları var. Başarılı ve alanında uzman bir grafiker olmak içinse en azından sahip olmanız gereken temel beceri ve yetenekleri şöyle sıralayabiliriz;
- En önemlisi bir grafiker; grafik veya görsel sanatlara karşı yetenekli olmalıdır. Çizim konusunda yetenekli olunmasa dahi bu iki noktada yetenekli olmak bir grafikerin sahip olabileceği önemli ve temel özelliklerin başlıcalarıdır.
- Geniş bir hayal gücü; günümüzde grafiker olmak çoğu zaman olmayan şeyleri oluşturmak ve insanları etkilemeyi bilmek demektir. Bunun için de oldukça geniş ve geliştirilmiş bir hayal gücüne ihtiyaç olacaktır.
- Yayıncılık hakkında genel hatlarıyla gerekli temel bilgiye sahip olmak ve yazılı iletişim kurallarını bilmek.
- Fotoğrafçılık ve fotoğraf sanatlarıyla ilgilenmek.
Eğer bu temel özelliklerin sizde yer aldığını düşünüyorsanız, o halde grafiker olmak için ilk aşamada gerekli olacak her şeye sahipsiniz demektir. Webmaster dünyasında grafikerlerin de ayrı bir yeri olduğunu biliyor muydunuz? İnternette yazıların ve yazılımların önemli olduğu kadar bu elemanları öne çıkartacak ve insanları etkileyecek grafikleri yapabilmek de önemli bir meziyettir. Bu nedenle grafikleri de Webmaster sınıfının içerisine kolayca alabiliriz.
Peki, grafikler tam olarak hangi alanlarda görev alırlar?
- Reklam & Web Tasarım Ajansları
- Grafik Tasarım Ajansları
- Matbaa ve Basılı Yayın İşletmeleri
- İnternet Sitelerinin Kadroları ve Bloglar
- Film veya Renk Ayrımı Atölyeleri
- Bünyesinde Reklam veya Tasarım Departmanına Yer Veren Şirketler
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Grafiker Maaşları
Grafiker olmayı tıpkı bir ressam olmaya benzetebiliriz. Sadece elinizde fırça yerine fare, kağıt yerine de dijital yazılımlar yer alıyor. Tek başına bırakıldığını hiçbir anlam ifade etmeyecek bu ögeler yalnızca gerçekten uzman grafikerlerin eline geçtiği anda bir sanata dönüşebilir. Bu nedenle bir grafikerin maaşını belirleyecek en önemli kriter, grafikerin daha önceden yaptığı çalışmalar, dolayısıyla portföyüdür. Grafikerler de kendi içerisinde farklı çalışma alanlarına yoğunlaşabilirler. Örneğin, bir grafiker sadece sosyal medya grafikleri konusunda ihtiyaçları karşılarken bir diğer basılı alandaki ihtiyaçları karşılama üzerine kendini yetiştirmiş olabilir.
Tümüyle yukarıda belirttiğimiz kriterlere göre fiyatın değişecek olacağını göz önünde bulundurursak bir grafikerin en az 2.000 TL düzeyinde maaş aldığını söyleyebiliriz. Daha deneyimli grafikerlerse yaptıkları çalışma başına alacakları çalışma tipiyle aylık 10.000 TL’yi aşan gelirlere sahip olabilirler.