HDR (High Dynamic Range), fotoğrafçılık sanatında sıklıkla uygulanan bir fotoğraf tekniğidir. HDR en az üç fotoğrafın aynı kadrajdan çekilerek yazılım yardımıyla karanlık ve aydınlık ölçüsü göz önüne alınarak göze hitap eden yeni bir çalışmanın ortaya çıkartılmasıdır. HDR kameranın kendiliğinden yer alan bir özellik olabilirken yazılımlar aracılığıyla da bir fotoğrafa HDR özelliği eklenebilir.
HDR Çekim
Eğer kameranız bir mobil cihaza aitse HDR özelliği veya HDR çekim yapmanıza yardımcı olan uygulamalar aracılığıyla kolaylıkla HDR çekimi normal bir fotoğraf çeker gibi uygulayabilirsiniz. Fakat elinizde profesyonel bir fotoğraf makinası yer alıyorsa o halde poz ayarlarıyla oynayarak kendinizin üç farklı çekim yapması gerekir. Normal poz, +2 poz ve -2 poz ile yapacağınız çekimlerin sonucunda bu üç fotoğrafın birleştirilmesinde elde edeceğiniz görüntü HDR bir görüntü olacaktır.
Telefon Nedir? Telefon Modelleri ve Telefon Yönlendirme
Telefon, insanların sözlü olarak iletişim kurmasına yardımcı olan bir alet olarak Graham Bell tarafından icat edilmiştir. İlk ve klasik telefonlar kullanımları zor olmasına rağmen insanların iletişimleri için büyük bir önem arz ed...
HDR Tekniği
HDR Tekniği, daha çok yüksek ışıklı olan yerlerde tercih edilmelidir. Çünkü yüksek ışık olan yerlerde bu üç pozun daha rahat şekilde elde edilmesi mümkün olacaktır. HDR çekimin dışında çekmiş olduğunuz görselleri mobil cihazlarınızda veya bilgisayarınızda da düzenleme yazılımları yardımıyla (Örn; Adobe Photoshop) meydana getirebilirsiniz.
HDR Kamera
Akıllı telefonlarda, yeni nesil fotoğraf kameralarında ve video kaydı alabilen cihazlarda bulunan HDR kamera özelliği, profesyonel fotoğrafçılar tarafından sıkça kullanılıyor. Fakat akıllı telefon sahipleri tarafından amatör çekimlerde de kullanılan bu teknoloji, fotoğrafların oldukça kaliteli çıkmasına olanak sağlıyor. Günümüzde sosyal medya kullanımını hesaba katarsak kaliteli fotoğraflar herkesin isteyeceği bir şey. Lakin akıllı telefonlarda HDR kamera özelliğini kullanmak işlemciyi biraz yoracaktır. Bundan dolayı telefonlarda daha kısa sürede ısınmalar meydana gelebilir.
HDR Monitörler
HDR teknolojisi sadece fotoğraf çekme veya video kaydı almada değil, monitörlerde de kullanılabiliyor. Microsoft, 2017 yılında yayınladığı Creators güncellemesi ile Windows 10 ve üzeri işletim sistemlerinde HDR desteği vermeye başladı. Şayet kullanılan monitör ve ekran kartı, HDR teknolojisine sahip ise, Windows 10 ve üzeri işletim sistemlerinde HDR teknolojisi aktif edilebilir.
Windows üzerinden HDR ayarları şu şekilde açılıyor;
- Windows üzerinden ayarlar menüsüne girilir,
- Sistem ayarlarına gidilir,
- Görüntülenme seçeneğine tıklanılır,
- Bu ekranda yer alan ‘Windows HD Color Ayarları’ kısmına gidilir,
- ‘HDR ve WCG içerikleri için’ kısmında yer alan ‘HDR ve WCG ayarı’ yazısına tik konularak aktif edilir.
Windows üzerinden HDR ayarları yapılsa da bazı monitörlerde hem kendi yazılımlarından hem de üzerindeki tuşlardan HDR’ı açmak gerekebilir.