Komut İstemcisi, işletim sistemlerinde arayüz haricinde işlemlerin gerçekleştirildiği ve tüm ana komutların işlenebildiği bir pencere ekranıdır. Bu ekrana girilen komutlarla bilgisayarı kontrol etmek, istenen herhangi bir ileri seviye işlemi tamamlamak mümkündür.
Komut İstemcisi Açma
Windows bilgisayarlarda komut istemcisini açmak için benzer fakat farklı adımları takip etmeniz gerekir. Aşağıdaki Windows sürümlerinden kendi kullandığınız sürümü bularak komut istemcisine nasıl ulaşmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz;
Windows 10 Komut İstemcisini Açma
- Başlat menüsüne tıklayın.
- CMD yazın ve Enter’a basın.
İpucu: Windows 7 ve Vista gibi bazı sürümlerde çalışan komutlar Windows 10’da yetki izinleri nedeniyle çalışmayabilir. Böyle bir durumda CMD yazdığınızda doğrudan Enter’a basmak yerine Komut İstemcisi’ne sağ tıklayarak “Yönetici Olarak Çalıştır” seçeneğini kullanmanız gerekebilir.
Windows 8 Komut İşlemcisi Açma
- Başlangıç ekranına giriş yapın.
- CMD yazın ve Enter’a basın
Yada
- Fare imlecini ekranın alt sol kısmına getirip sağ tık yapın veya Windows + X tuşuna basın.
Windows 7 ve Vista Komut İşlemcisi Açma
- Başlat’a tıklayın.
- CMD yazın ve Enter’a basın.
Windows XP, 2000 ve Windows NT’de Komut İstemcisi Açma
- Başlat’a tıklayın.
- Çalıştır’a girin.
- Cmd veya command yazıp, Enter’a tıklayın.
Windows Nedir? Windows Kurulumu ve Windows İndir
Windows, ilk defa kişisel bilgisayar kullanıcılarının karşısına 20 Kasım 1985 tarihinde çıkmış olan, kullanıcılara tamamen ara yüzle yaklaşmayı prensip edinmiş bir işletim sistemi ailesidir. Bir Microsoft ürünü olan Microsoft W...
Komut İstemcisi Kodları
Komut istemcisi kodları, komut istemcisine girişi yapılmak suretiyle çalıştırılan kod dizileridir. Komut istemcisinde kodların kullanılarak bilgisayar kullandığımız dönemler henüz o kadar da eski sayılmaz. Eskiden bilgisayarların grafik arayüzü ve bir mouse’u yoktu. Bu dönemler içerisinde bir bilgisayar içerisindeki tüm işlemler bir klavye ve komut istemcisi kodlarıyla gerçekleştirildi. Şimdiyse grafik arayüzüyle her türlü işlevi halledebildiğimiz için artık kodlara daha nadir ihtiyaç duyuyoruz.
Esasen bu kodlar ile yapabileceğimiz her şeyi artık grafik arayüzüyle de neredeyse yapabiliyoruz. Yine de komut istemcisinde hangi kodları kullanacağınızı öğrenmek istiyorsanız Microsoft ve popüler programlama bloglarında yayınlanan dağınık komutları kullanabilirsiniz. Tam olarak düzenli şekilde bu kodların nasıl kullanıldığını anlatan kaynak ise henüz bulumuyor.