lostyazilim
tr.link

MS-DOS Nedir? MS-DOS İşletim Sistemi ve MS-DOS Komutları

MS-DOS (Microsoft Disk Operating System), Microsoft tarafından IBM bilgisayarlar için geliştirilen ilk işletim sistemidir. MS-DOS işletim sistemi Microsoft’un ünlü bir şirket olması yolunda atılan ilk ve en önemli adımdır.

MS-DOS İşletim Sistemi

MS-DOS Kullanıcı grafik arayüzüne (GUI) sahip olmayan ve komutlar yardımıyla kontrol edilen Microsoft’un ilk işletim sistemidir. MS-DOS işletim sistemi tamamen Microsoft’un ürünü değildir. Sistem ilk defa Tim Peterson tarafından 1981 yılında hazırlanmış ve Microsoft ile şekillendirilerek IBM bilgisayarlarda kullanılması için sunulmuştur.

1981 ile 1994 yılları arasında hayatını devam ettiren işletim sistemi son olarak MS-DOS 6.22 sürüm numarasıyla çıkış yapmış ve sonlandırılmıştır. MS-DOS günün şartları itibariyle gerçek bir performans canavarı olsa dahi bugünün işletim sistemleriyle karşılaştırılamayacak kadar ilkel bir sistemdir.

Kullanıcıların MS-DOS içerisinde herhangi bir dosya açması, oluşturması ve düzenlemesi tamamen komutlar yardımıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle bilgisayarı kullanacak olan kişinin MS-DOS komutlarına hakim olması ve bilgisayarı kullanacağı süre boyunca bu komutları aktif olarak kullanması gerekir.

MS-DOS işletim sistemi günümüzde artık hiçbir bilgisayar içerisinde kullanılmıyor ve bir ürün olarak Microsoft tarafından satılmadığı gibi desteklenmiyor. Yine de yeni nesil Windows işletim sisteminin mimarisi olan MS-DOS işletim sisteminin komutları güncel işletim sistemlerinde bile hala eski kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor.

Windows Nedir? Windows Kurulumu ve Windows İndir
İlginizi Çekebilir!

Windows Nedir? Windows Kurulumu ve Windows İndir

Windows, ilk defa kişisel bilgisayar kullanıcılarının karşısına 20 Kasım 1985 tarihinde çıkmış olan, kullanıcılara tamamen ara yüzle yaklaşmayı prensip edinmiş bir işletim sistemi ailesidir. Bir Microsoft ürünü olan Microsoft W...

MS-DOS Komutları

MS-DOS işletim sistemi bugün kullandığımız Windows ve birçok popüler Linux dağıtımının aksine kullanıcı grafik arayüzüne sahip değildi. Yani, bu bilgisayarı kullanmak için UNIX komutlarını bilmeniz ve bu komutları doğru şekilde kullanmanız gerekiyordu.

Örneğin Windows bilgisayarınızı açtıktan sonra farenizle bir klasörün üzerine gelip çift tıklıyor ve o klasörü açıyorsunuz. MS-DOS’daysa bilgisayarınızı açtıktan sonra cd komutunu girip, istediğiniz dizin ve klasöre ulaşarak dosya ve klasörleri açabiliyorsunuz.

MS-DOS için tüm komutları elbette buradan size aktarmamız listenin uzunluğu nedeniyle pek mümkün değil. Yine de buraya tıklayarak en çok kullanılan MS-DOS komutları listesine erişebilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 2 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
  • 3 BDSM
    Muhammed Askeri Yılmaz Bdsm de erkek ler Şub olabilir mi... BDSM
  • 4 HTTPS
    isa Https ile bazi sitelere ersim sagliyamiyorum ünlem isareti cikiyor ve https yazan kisim karalanmis c... HTTPS
  • 5 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al