Objective-C, C programlama dilinin üzerine yazılarak geliştirilmiş, nesne yönelimli ve yansıma kabiliyetine sahip popüler bir programlama dilidir. 1980 Yılında Stepstone şirketinde Brad Cox ve Tom Love tarafından tasarlanan bu programlama dili, C programlama dilinin söz dizimine (syntax) benzer bir yapı kullanır. Objective-C, NeXT firmasınca 1988 yılında lisanslanmıştır. Günümüzde Apple markasının yazılımlarında kullanmayı tercih ettiği geniş kapsamlı ve yetenekli bir programlama dilidir.
Nesnelerin kullanımı ağırlıklı olan Objective-C’nin öğrenmesinin zorlayıcı bir süreç olduğu geliştiriciler tarafından kabul görmüş bir gerçektir. Syntax’i C olmasına rağmen özel kütüphaneleri yoktur. Geliştiriciler kütüphaneleri kullanmak istediğinde tetikleyicilerin yardımıyla (varsa) kütüphaneleri tanımlayabilmektedir. Yine geliştiricilerin yakından tanıdığı Cocoa ve Xcode (Apple’a özel) gibi SDK ortamlarını kullanarak Objective-C geliştirmeleri yapabilirsiniz.
Objective-C’nin tamamen Apple hedefli bir dile dönüşmesi nedeniyle Objective-C çalışmalarınıza başlamak için Intel işlemcisine sahip bir Mac’inizin olması gerekiyor. Şayet bir Mac edinemeyecek durumdaysanız, sanal bilgisayar üzerine kuracağınız OS X üzerinden Objective-C’i öğrenmeye ve kodlamaya başlayabilirsiniz.
Objective-C’nin popülaritesini arttırmayı başarmasında ve zirvede tutunmasında hiç şüphesiz Apple’ın payı büyük. Bugün yerleşik olarak OS X tabanlı sistemlerde oluşturulan yazılımların tümünde Objective-C dilinden faydalanılmaktadır. Objective-C’nin zorlayıcı bir süreç olduğu Apple’ın da malumu. Artık zamanı geçtiği düşünülen Objective-C’nin öğrenilme güçlüğü platformdaki geliştirici sayısının düşüşüne neden olmaktaydı. Apple, geliştirici yelpazesini genişletmek amacıyla 2014 yılında söz dizimi ve öğrenmesi daha kolay bir dil alternatifi olan Swift’i kullanıma sunmuştur. Swift, bazı açıdan Objective-C’nin gerisinde kalmasına rağmen yeni nesil geliştirici popülasyonunun büyük bölümü Apple ekosistemini hedef alırken Objective-C yerine Swift’i yöneliyor.
Objective-C dilini öğrenmek zorlayıcı ancak imkansız değil. Daha önceden bir programlama dili öğrendiyseniz özellikle C programlama diline karşı yatkınlığınız varsa Objective-C’yi daha kolay öğrenebilirsiniz. Türkçe’de sadece özgür ve bağımsız kaynaklar tarafından Objective-C eğitimi sunulurken, İngilizce dilinde Apple’ın Objective-C meraklıları için hazırladığı detaylı bir ön eğitim dokümanına buradan erişebilirsiniz.
Objective-C dilinde hazırlanan örnek bir “Merhaba Dünya!” çıktısı aşağıdaki şekilde görünmektedir.
#import
#import
int main(void)
{
NSLog(@"Hello, world!\n");
return 0;
}
C++ Dili Nedir? C++ Ne İşe yarar ve C++ Öğrenme
C++, 1979 yılında Bjarne Stroustrup tarafından Bell Labs’da geliştirilen nesne yönelimli ve yüksek seviyeli, genel maksatlı programlama dilidir. C++’ın ilk ismi “C with classes” dir ve C programlama dilinin bir eklentisi olarak işlev...
Objective C İle Neler Yapılabilir?
Teorik olarak Objective-C diline hakim bir geliştirici C dili üzerinde tasarlayabileceği her sistemi Objective-C üzerinde tasarlayabilir. C++ üzerinde tasarlanabilecek birçok sistemi de Objective-C maharetiyle tasarlamak mümkündür. gelgelelim tüm bunlar Objective-C’nin Apple odaklı bir programlama dili olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Objective-C öğrenerek;
- iPhone ve iPad’de kullanılacak mobil uygulama ve oyunlar
- tvOS üzerinde kullanılabilecek multimedya uygulamaları
- macOS üzerinde çalışan yazılımlar
- watchOS akıllı saat sistemi için uygulamalar
- Statik kütüphane geliştirmeleri
- GNUStep için uygulamalar geliştirmek
gibi birçok alanda uygulama ve kütüphane geliştirebilirsiniz.