PNG (Portable Network Graphics), dijital cihazlar içerisinde kullanılan, sıkıştırılmış bir görüntü dosya formatıdır. Eski dönem içerisinde daha sık kullanılan PNG formatının artık İnternet dünyasında daha sık karşılaştığımız GIF dosya formatıyla yer değiştirilmesi bekleniyor.
PNG Dosyası
PNG dosyası Unisys'in sahipliğinde bulunan bir dosya formatıdır. Bu nedenle eskiden yaygın kullanım alanına sahip olan bu dosya formatı artık zamanla yerini GIF dosya formatına bırakır hale gelmiştir. PNG dosyasının en büyük dezavantajıysa görüntülenme esnasında tüm resim bilgilerinin tekrardan değişime uğramasıdır. PNG dosyasının en büyük avantajıysa kuşkusuz sıkıştırma işlemi yapıldığında kullanıcıya kazandırmış olduğu alandır. Bir PNG dosyası sıkıştırılma esnasında GIF dosya formatına göre %10'dan %30'a kadar daha büyük bir alan performansı sunar. Bu nedenle eski bir sıkıştırma yöntemi olmasına karşın PNG dosya formatı henüz hala geçerliliğini yitirmemiştir.
PNG Dosyasının Sahip Olduğu En Önemli Özellikler
- Dosya içerisindeki transparanlığı ayarlayabilir ve arka planı saydam olan görseller meydana getirebilirsiniz.
- GIF formatına ve diğer görüntü formatlarına göre daha gelişmiş bir yapısı bulunmaktadır.
- Kontrast derecesini ayarlamak sizin insiyatfinizdekir.
- Görseller gerçek renkleriyle birlikte kayıt edilebilir.
İnternet Nedir? İnternet Hız Testi ve İnternet Paketleri
İnternet, ABD hükûmeti tarafından geliştirilen bir projenin sonucunda 1990 yılında ortaya çıkmış ve uluslararası bir platform haline gelmiştir. İnternet bugün dünya genelindeki tüm bilgisayar ağlarını düzenli bir sistem sayesinde...
PNG Yapma
PNG Yapma ile bilgisayar kullanıcılarının kast ettiği şey; bir görseli arka planından ayırarak onu saydam arka plana sahip bir hale getirmektir. İstediğiniz hangi görüntü dosyası olursa olsun gelişmiş bir görsel düzenleyici yazılım kullanarak (Örn; Photoshop veya ücretsiz kullanımlar için ideal olan GIMP) istediğiniz tüm dosyalar içerisindeki kısmı arka planından ayırarak o görsele PNG formatıyla birlikte transparan olma özelliği sunabilirsiniz.