Powerbank (Güç Bankası), prize bağlı kalmaksızın akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar, MP3 Player, fotoğraf makinesi vb. daha birçok sayısız ürünü şarj etmenize yardımcı olan harici batarya düzenekleridir. Powerbank ürünlerinin tümü enerjiyi taşıyan bir batarya görevi görür. Önce Powerbank’i şarj edip bu cihazın içerisinde yer alan bataryayı istediğiniz oranda doldurur, daha sonra bu bataryadaki enerjiyi istediğiniz bir cihaza aktarırsınız.
Bilhassa veri tüketimi yüksek cihazlar veya uygulamalar kullanan kullanıcılar açısından Powerbank güç üniteleri oldukça faydalı ürünlerdir. Bu kullanıcılar Powerbank edinerek cihazlarının şarjlarının kendilerini yarı yolda bırakmalarının önüne geçebilirler.
Özellikle akıllı cihaz ve dijital ürünlere bağlı bir yaşam sürdüğümüzü göz önünde bulunduracak olursak Powerbank her tip kullanıcı için artık en büyük arkadaş hatta dost demek diyebiliriz. Powerbank kullanmanın bir diğer avantajı da cihazınızı birden çok defa şarj edebilecek veya aynı anda iki cihazınızı şarj edebilecek olmanızdır. Bu da yine Powerbank’in zaman konusunda size kazandırabileceklerinin yalnızca ufak bir parçası.
Powerbank Nasıl Şarj Edilir?
Tüm Powerbank ürünlerinin büyük bir kısmı yanında zaten ekstradan verilen bir şarj aletiyle birlikte geliyor. Bu şarj aleti çoğunlukla kullanacağınız cihazın şarj aletiyle uyumlu bir giriş tipine sahip oluyor. Powerbank modellerinin neredeyse hepsinde Micro USB ve USB portları yardımıyla şarj seçenekleri sunuluyor.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi iki tip şarj etme özelliğine sahip bir Powerbank cihazı kullanacak olursanız, cihazınızı doğrudan bir prizden Micro USB yardımıyla şarj edebileceğiniz gibi bilgisayarınız aracılığıyla da USB portu üzerinden şarj edebilirsiniz.
mAH Nedir?
mAH (MilliAmp Hour), Türkçesiyle mili amper saat, bir pilin tamamen boşalana kadar verebileceği maksimum enerji ölçüsüdür. mAH terimi karşımıza sıklıkla akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar vb. ürünlerin tanıtım...
Powerbank’in Şarj Olması Ne Kadar Sürecek?
Bu tamamen kullandığınız Powerbank cihazının gerçek kapasitesiyle alakaladır. Daha yüksek kapasiteye sahip olan Powerbank cihazlarını tam şarj edebilmeniz için daha çok beklemeniz gerekecektir, farklı şarj şekillerinden faydalanmak da şarj süresinin değişmesi konusunda önemli bir diğer etken.
Powerbank En Hızlı Şarj Yöntemi
Bir Powerbank’i en hızlı şekilde şarj etmek istiyorsanız daima bilgisayar ile şarj yöntemi yerine prizden şarj yöntemine yönelmelisiniz. Bilgisayarınızın ana kartı üzerinden gelecek bir akımla Powerbank’i doldurmanız için uzun bir süre beklemeniz gerekecektir. Oysa prizden alınacak elektrik akımı tam yeterli olacağı için şarj işlemi çok daha optimum bir sürede tamamlanacaktır.
Powerbank’i şarj ederken kullanacağınız şarj aleti de şarj süresini etkileyecek kriterlerden biri. Maksimum performans için daima satın aldığınız Powerbank ile birlikte verilen şarj kablosuyla şarj edin. Eğer bu şarj kablosunu kaybettiyseniz o halde girişleri uyumlu farklı ve orijinal bir şarj aletini deneyebilirsiniz.
En İyi Powerbank Markaları
Powerbank’in ilk çıkış noktası ve şuan piyasada görmüş olduğumuz şarj aletlerinin büyük bir kısmı Çin üzerinden ülkemize getiren Çin malı ürünleridir. Söz konusu olan elektrik olduğu için Çin malı Powerbank modellerine yönelirken insanların akıllarında soru işareti kalıyor ve bu tip bataryaların patlayıp patlamayacağı üzerine büyük soru işaretleri oluşuyor.
Marka tavsiyelerine geçmeden önce şunu bilmenizi istiyoruz; hangi markadan satın alırsanız alın bir Powerbank’in içerisindeki bataryanın patlama ihtimali her zaman vardır ancak bu oranı yüzdeyle belirtecek olursak bu ihtimalin %0’a yakın olduğunu sakın unutmayın. Eğer Powerbank’ler bu kadar çok patlıyor olsaydı muhtemelen savaşlarda el bombası yerine bu aletlerin daha ucuz olduğu için kullanılacağını unutmayın.
Türkiye’den satın alabileceğiniz en iyi Powerbank markalarıysa şu markalar;
Xiaomi 20000 mAh: Mobil cihaz ve akıllı teknolojik çözümleriyle uzak doğunun en kaliteli markalarından biri olan Xiaomi’nin 20.000 mAh’lik Powerbank modeli en çok tercih edilen Powerbank modellerinden de biri. iPhone 6 gibi yüksek şarj ihtiyacına sahip birçok cihazı 7 kere tam şarj edebilme kapasitesine sahip olan cihaz aynı zaman hızlı şarj teknolojisini de destekliyor. Ürünün fiyatıysa 120 – 150 TL arasında değişiyor.
Sony Cp-S15S: Uzak doğunun bir başka teknoloji devi Sony’nin ürettiği 15.000 mAh değerine sahip Powerbank’i de en çok tercih edilen modellerden bir başkası. Güçlü cihazları oldukça hızlı ve defalarca kez şarj edebilen Sony Cp-S15S çift çıkışı sayesinde aynı anda iki cihazı şarj edilebiliyor. Sony Cp-S15S’nin ortalama fiyatıysa 170 – 200 TL aralığında yer alıyor.
Romoss Polymos 20: 20.000 mAh gücündeki Romoss’un Powerbank’i 2.1A çıkış gücüyle hızlı şarj edebilen ve aynı anda iki cihazı şarj edebilen bir başka Powerbank modeli. Romoss Polymos 20’nin fiyatıysa 120 ile 150 TL arasında değişiyor.
Philips DLP10402: Tercihiniz teknolojik ürünlerde her ne olursa olsun popüler markalardan yana oluyorsa, en iyi Powerbank markaları arasında Philips de var. Philips DLP10402 Powerbank modeli 10.400 mAh güç değerine sahip. Tasarımıyla ve küçük boyutuyla dikkat çekmeyi başaran Philips’in Powerbank’i 3.1A çıkışına sahip. Ürün modelinin fiyatıysa 140 ile 175 TL arasında değişiyor.
Asus ZenPower 10050: Listenin en çok dikkat çeken isimlerinden biri olmayı başaran ZenPower 10.050 mAh gücünde ve 70 TL gibi uygun rakamlı Powerbank’e sahip. Üstelik Asus ZenPower’ın Powerbank’inin de çıkış gücü 3.6A. Eğer listedeki diğer ürünlere göre daha ekonomik bir ürün arıyorsanız ZenPower kesinlikle kaçırılmayacak bir fırsat.
S-Link Swapp Ip-L44: Her ne kadar pek bilinen bir marka olmasa da S-Link’in Powerbank’i içerisinde LG’nin bataryasını kullanıyor. Powerbank 12.000 mAh gücüne sahip ve 2.1A çıkış gücü sunuluyor. Cihazın fiyatı da 100 – 110 lira arasında farklılık gösteriyor.
TP-LINK PB50: Hoş ve modern tasarımıyla dikkatleri hemen üstüne çekmeyi başaran TP-LINK PB50 modeli 10.000 mAh kapasiteye sahip ve 2A çıkış gücüyle iki cihazı ayna anda şarj edebiliyor. TP-LINK PB50 modelinin fiyatıysa 110 ile 125 TL aralığında farklılık gösterebiliyor.