SaaS (Software as a Service), yazılımların müşterilere internet üzerinden dağıtılması temeline dayanarak geliştirilen yazılım dağıtımı modelidir. SaaS yazılım dağıtımı modelinde, servis sağlayıcısı tüm verileri kendi veri merkezi içerisinde barındırarak tüm faaliyetlerin yürütülmesi sorumluluklarını üstleniyor. Müşteriler ise verilere internet yardımıyla erişiyor. SaaS’de bazen yalnızca bir internet tarayıcısı üzerinden erişilen internet uygulamaları kullanılırken, bazen de internet ile çalışan masaüstü yazılımlar tercih ediliyor.
Bulut teknolojilerin her yerde yaygın hale gelmesiyle birlikte yazılım dünyası da yeniden şekillenmeye başladı. SaaS modeliyse, gelecekte yazılım dağıtımları konusunda çok daha sık göreceğimiz modellerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, SaaS tam olarak nedir ve “Servis olarak Yazılım” şeklinde Türkçeye aktardığımız bu kavram ile daha basit şekilde söylenmek istenen nedir?
Yıllarca kurumlar yazılım ve hizmet ihtiyaçlarını karşılamak istediklerinde, bu iş yükünün bütünün altına girmek zorunda kaldı. İhtiyacı olan yazılımları kullanmak için önce DVD’ler satın alındı, ardından da işletme içerisinde barındırılacak yerel sunucular inşa edildi. Böylece dışarıya bağımlı kalmaktan kurtulan işletmeler, kendilerini büyük maliyet giderleri fırtınasının altına soktular. SaaS modeliyse gelişen teknolojiyle birlikte hem işletmeleri işin tüm yükünü üstlenmekten alıkoydu hem de yeni bir yazılım dağıtım modelinin ortaya çıkmasına neden oldu.
SaaS olarak sunulan bir veri yedekleme hizmetini örnek alalım. Bu model ile sunulan bir yedekleme servisini eskiden işletmelerin tek başına omuzlaması gerekirdi. Bu da sunucu, sunucu ortamı, sunucuyu yönetecek bilgili eleman, sunucunun yazılım ve bakım giderleri başta olmak üzere bir sürü ek giderin işletmeye yansıması anlamına geliyordu. SaaS iş modelindeyse, işletme bir veri yedekleme firmasından bu servisi satın alarak belli paketler karşılığında abonelik modeli üzerinden faturalandırılıyor. Bu sayede işletmeler sunucu, sunucu giderleri, sunucunun yönetilmesi, sunucu bakımları, arıza giderleri gibi daha birçok giderden kurtulmuş oluyor.
Bu hizmeti sunan SaaS hizmet sağlayıcıları zaten birçok müşterisine aynı servisi sunduğu için bu giderler servis sağlayıcıya büyük bir gider olarak yansımıyor. SaaS servis sağlayıcıları hizmet sunarak düzenli bir müşteri portföyü altında servisini sunmaya devam ediyor. Sonuç olarak hem alan hem de satan karlı çıktığı gibi —lafın gelişi söyledik, çünkü SaaS’da abonelik modeli kullanılıyor— her iki taraf için de kar ve maliyetlerden kurtulma şansı doğmuş oluyor.
SaaS servisleri birçok farklı alanda kullanılıyor. Sıklıkla bu modeli tercih edildiği alanlarsa Halka İlişkiler Yönetimi (CRM), Muhasebe, İnsan Kaynakları Yönetimi (HR), İçerik Yönetimi ve İçerik Üretimi gibi alanlar oluyor.
SaaS Örnekleri
Çok daha bilinen ve yaygın SaaS örneklerinden bahsedersek kavramın daha kolay anlaşılacağını düşünüyoruz. Örneğin; işletmeniz için bir internet sitesi kurmak istiyorsunuz. Bunun tüm yükünü kendi başınıza karşılamak istediğinizde önce bir sunucu satın almanız, daha sonra bu sunucuyu kurup yapılandırmanız ve düzenli olarak giderlerini karşılamanız gerekecek. Tabii bir de bunların dışında sunucunuzu yönetecek gerekli güncellemeleri sürekli olarak yapacak birinin olması gerekecek.
Tüm bu adımların takip edilmesi yerine, pek ala bir Hosting veya VPS, VDS gibi bir sunucu satın alınmış olduğunda işletme yukarda saydığımız masraflardan amade hale gelmiş olacak. Sunucu sizin olmayacak ancak ödediğiniz aylık veya yıllık bedel karşılığında kullanım hakkı tümüyle size ait olacak. Siz kullanım bedelini öderken tüm bu ekstrem harcama giderlerini servis sağlayıcısı halledecek. Sanırım bu örnekten sonra SaaS’ı daha iyi anlamış olmalısınız.
Webmasterların dışında birçok kişinin bu sayfayı ziyaret edeceğini düşünürsek, SaaS’i bir de farklı ve gerçek dünyadan örnekle yorumlayalım. Muhasebe işini bir programa dökmek istediğinizde sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir yazılımı hazırlatmanız bazen onlar bazen yüzbinlerce Türk lirası anlamına gelir. Oysa SaaS olarak muhasebe yazılımı sunan bir şirketten servis aldığınızda bu harcamayı yapmanıza gerek kalmaz. Sadece belirlenen paket kullanım oranını aylık veya yıllık olarak ödemeniz gerekir. Evet, yazılım belki sizin olmaz ancak yazılıma dair giderlerin hiçbiri de size ait olmaz.
Mobil Nedir?
Hücresel bağlantı ve diğer kablosuz bağlantı elemanlarını kullanarak radyo veya uydu sinyalleri üzerinden bağlantı gerçekleştirebilme yeteneğine sahip olan cihazların tümüne mobil cihazlar denir. Günümüzde mobil cihazlar dediğimi...
SaaS Avantajları
SaaS modeliyle dağıtılan yazılımların birçok avantajı var. Özellikle eski nesil yazılımlarla karşılaştırıldığında SaaS modeliyle dağıtılan yazılımın işletmeler, büyük ve küçük girişimler hatta şahsi girişimleriniz için bile sayısız avantajından söz edilebilir. Temel olarak tüm sektörleri kapsayacak şekilde SaaS modelinin avantajlarından bahsedecek olursak, SaaS uygulamaların aşağıdaki avantajlarla öne çıktığını söyleyebiliriz;
- Yüksek adaptasyon: SaaS uygulama ve yazılımlar internet yardımıyla çapraz platformlu olarak sunulur. Aynı yazılıma bilgisayarınızda, mobil cihazlardan ve tabletlerden erişerek kullanmaya devam edebilirsiniz. Üstelik farklı cihazları kullansanız da aynı veriyi işleyebilirsiniz.
- Düşük maliyet: SaaS uygulamaları abonelik temelli çalışır. Siz sadece abonelik bedelinizi verirken, SaaS servis sağlayıcınız arkaplanda görünmeyen bir çok gideri öder. Özellikle BT alanlarında bu büyük bir maliyetten kurtulmak anlamına geliyor.
- Sanıcısız güncellemeler: SaaS uygulamalarını kullandığınızda sistemin güncellemesi gibi işlerin tamamı servis sağlayacısına aittir. Performans düşüşü sizin sorununuz değildir. Güncellemeler bazen müşterinin —yani sizin— haberi bile olmadan gerçekleştirilir. Sizin tek yapmanız gereken yeni sürümün tadını çıkartmaktır.
- Yüksek performans: Bir SaaS sağlayıcısı daha çok müşteriye erişmek ve daha çok gelir elde etmek ister. Bunu sağlamak için de sistemin yüksek performansla çalışmasını hedefler. Sistem istenen performansı vermediğinde herkes aboneliğini iptal edecektir. Sistem saat gibi tıkırında çalıştığındaysa memnun olan müşteriler sağlayıcıyı referans gösterecektir. Bunun dışında da SaaS modeliyle çalışmayı düşünen herkes en yüksek performansı sunan şirketlerle çalışmak ister.