Unicorn, “bir-tek” anlamına gelen “uni” ve “boynuz” anlamına gelen “cornus” kelimelerinden türemiştir. Türkçede “tek boynuz” olarak karşılık bulur.
Mitolojik olarak bakıldığında, kanının içen kişiye ölümsüzlük getirdiğine inanılan efsanevi bir hayvandır. Yine mitolojik efsanelere göre yalnızca bakire kadınlara yaklaşırlar. Onları öldürmek ise lanet getirecektir.
Unicorn Şirket Nedir
Unicorn kavramı, girişimcilik dünyasında da karşımıza çıkmakta. Günümüzde bir milyar dolar ve üzerinde değere ulaşan şirketler “unicorn şirket” olarak adlandırılmaktadır. Terim karşımıza ilk defa, Cowboy Ventures’ın da kurucusu olan Amerikalı yatırımcı Aileen Lee’nin 2013 yılında yayınladığı “Welcome to the Unicorn Club: Learning Form Million Dollar Startups” adlı yazısında çıktı. Gün geçtikçe girişimcilik dünyasında daha da yaygınlaşan terim şimdilerde sıkça karşımıza çıkmakta.
Form Nedir? Form Oluşturma ve Form Gönderme
Form, istenildiği şekilde cevapları elde etmek için içerisinde sorular ve boşlukların yer aldığı kullanıcıların girişler gerçekleştirdiği veri giriş elementleridir. Form, bir web sayfası şekli olan forum ile kesinlikle karıştır...
Unicorn Şirketler
CB Insights tarafından dünyadaki tüm unicorn girişim örneklerinin yer aldığı bir liste yayınlanmıştır. Listenin başında 140 milyar dolarlık değeriyle Çin merkezli ByteDance adl firma yer almaktadır. Bu şirket TikTok uygulamasının da yaratıcısıdır.
Ülkemizde unicorn girişimin ilk örneği, 2010 yılında Sidar Şahin tarafından kurulan mobil oyun şirketi Peak Games’tir. Peak Games Mayıs 2020’de ABD merkezli oyun devi Zynga’ya, 1.8 milyar dolara satılmış; böylece Peak Games ilk Türk unicorn girişim olmuştur. İkinci örneği ise, Nazım Salur ve Serkan Borançlı tarafından 2015 yılında kurulan ve değeri 2.6 milyar dolar olarak belirlenen Getir’dir.
Peak Games’in satılmasının ardından bu şirketin kurucuları tarafından 2019 yılında kurulan Dream Games, ülkemizde en hızlı şekilde unicorn girişim unvanına ulaşan yatırım olmayı başarmıştır.